12. februarja praznujemo rojstni dan znamenitega naravoslovca Darwina

12. februarja praznujemo rojstni dan znamenitega naravoslovca Darwina

12.02.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Na dan, ko se je rodil eden največjih naravoslovcev vseh časov, Charles Darwin, praznujemo Svetovni dan Darwina. Na ta dan univerze, muzeji, knjižnice, organizacije in posamezniki praznujejo znanost, znanstveno razmišljanje, večno radovednost in željo po resnici.


Charles Darwin
(1809-1882) se je rodil 12. februarja 1809. Za časa svojega življenja je Darwin napisal več kot 20 znanstvenih knjig, več kot 200 znanstvenih člankov, in mnogo zvezkov ter osebnih dnevnikov. Njegove knjige so hipoma postale uspešnice in doživele ponatise še za časa njegovega življenja.


Potovanje z ladjo Beagle

Njegovo življenje je močno zaznamoval čas, ki ga je preživel na ladji H. M. S. Beagle. Potovanje z ladjo Beagle je bila raziskovalno-geodetska ekspedicija, ki se je pričela leta 1831 in je trajala 5 let. Potovanje je Darwin opisal kot "najpomembnejši dogodek v mojem življenju, ki je zaznamoval mojo celotno kariero."


 Z ladjo Beagle je Darwin 5 let plul po Tihem oceanu in opazoval mnoge zanimivosti iz narave, ki so zanimale takratne botanike, geologe in zoologe. Med potovanjem je Darwin natančno zapisoval podatke o svojem opažanju narave.


Na temu potovanju je Darwin obiskal otočje Galapagos, ki ima v zgodovini evolucije prav posebno mesto. Na otočje so prispeli 15. septembra 1835,  Darwin je tam nato pet tednov zbiral primerke, delal zapiske in razmišljal o svojih opažanjih. Sprva je bil prepričan, da je orjaške želve na otočje prinesel človek.


Ob vrnitvi s potovanja z ladjo Beagle, je Darwin objavil pet znanstvenih del, v katerih je pokrival več naravoslovnih področij, od zoologije do geografije. Leta 1936 so se pričeli zametki njegovega kasnejšega dela - Darwinovega evolucijskega nauka.


Naravna selekcija

Najprej so bili le zapiski in razmišljanja o transmutaciji, leta 1842 pa je že pisal o svoji teoriji o naravni selekciji. Darwinovo delo o evoluciji je spremenilo biologijo. Teorije o evoluciji niso bile Darwinov izum, saj so o njih razglabljali že dolgo pred njim. Prelomna ideja, zaradi katere je tisti čas močno završalo, je njegova ideja o mehanizmu, ki povroča evolucijske spremembe, t. j. naravna selekcija.


Darwinova teorija o naravni selekciji trdi, da evolucijska sprememba pride skozi nastanek variacij v vsaki generaciji in skozi različno stopnjo preživetja posameznikov z različnimi kombinacijami teh spremenljivih znakov. Posamezniki z značilnostmi, ki povečujejo verjetnost preživetja, bodo imeli več priložnosti za razmnoževanje, njihovi potomci pa bodo imeli koristi zaradi ugodnejšega dednega značaja.


Knjiga O izvoru vrst


Njegovo največje delo, knjiga O izvoru vrst, v kateri podrobno opisuje svojo teorijo o naravni selekciji, je izšlo leta 1859. Darwina so takrat najbolj goreči privrženci nasprotnih teorij želeli izobčiti in so ga označevali za opico.


Kljub viharju, ki ga je knjiga povzročila, so znanstveniki stopili na njegovo stran in teorija o evoluciji je postala sprejeta, znanost pa je evolucijo potrdila, kot resnico. Darwinova knjiga O izvoru vrst, še danes velja za temeljno delo s področja biologije. Darwinova dela in teorije so spremenili pogled na biologijo. Teorije velikega angleškega naravoslovca so kasneje vplivale tudi na področja fizike in psihologije.


Citati

"Človek, ki si drzne zapraviti eno samo uro, še ni odkril resnične vrednosti življenja." - Charles Darwin

"Najmočnejša vrsta ni tista, ki preživi, niti ne najbolj inteligentna. Preživi tista, ki se najbolje prilagodi spremembam." - Charles Darwin

"Ljubezen do vseh živih bitij je najbolj častna človeška lastnost." - Charles Darwin

"Pamet je odvisna od tega, kako učinkovito vrsta ravna, da preživi" - Charles DarwinFotografija: Mladi Darwin / Darwin leta 1881Ključne besede: Charles Darwin svetovni dan narava naravoslovec biologija  Priročnik za vizualiziranje
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
V slikanici Pripoved o zeleni pomladi že odmeva pomladna budnica. Živali se prebujajo iz zimskega spanja.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne moreš vedno čepeti v kotu in čakati, da drugi pridejo k tebi. Včasih moraš iti ti do njih.

A. A. Milne