5 izjemnih zdravilnih lastnosti cejlonskega cimeta

5 izjemnih zdravilnih lastnosti cejlonskega cimeta

03.12.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Cimet, nekoč izjemno dragocena začimba, je danes priljubljena sestavina predvsem prazničnih jedi, kar gre zahvala njegovemu bogatemu vonju in okusu. Poznamo dve vrsti cimeta in sicer cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) in kitajski cimet (Cinnamomum cassia). Kljub temu, da sta danes razširjeni obe vrsti, se pri pogostejši uporabi in uporabi cimeta za zdravje in za dobro počutje, bolj priporoča cejlonski cimet.


BOGAT Z ANTIOKSIDANTI

Antioksidanti varujejo naše telo pred škodljivimi posledicami oksidativnega stresa, ki ga povzročajo prosti radikali. Prosti radikali v našem telesu neprestano nastajajo kot posledica različnih škodljivih dejavnikov kot so stres, alkohol, kajenje, onesnažen zrak, ... Antioksidanti pa proste radikali onesposobijo.

Cimet je zelo bogat z močnimi antioksidanti, kot je polifenol. Pri raziskavi vsebnosti antioksidntov v 26 različnih začimbah je cimet zasegel prvo mesto in premagal celo česen ter origano.


URAVNAVA KRVNI SLADKOR

Cimet ima ugoden vpliv na raven hemoglobina A1C, ter pripomore k uravnavanju  krvnega sladkorja. Zato je uživanje cimeta koristno celo za diabetike.

Cimet dokazano zmanjša količino glukoze, ki po obroku vstopi v naš krvni obtok. To naredi tako, da moti številne prebavne encime, in s tem upočasni razgradnjo ogljikovih hidratov v našem prebavnem traktu.

Učinkoviti odmerek je med 1-6 gramov, kar je približno pol čajne žličke, do dve čajni žlički na dan. Občutljive osebe naj uživajo pol žličke cimeta na dan.


ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA BOLEZNI SRCA

Cimet naj bi zmanjšal možnost bolezni srca, saj pomembno zmanjšuje raven slabega LDL holesterola in trigliceridov, medtem ko ne zmanjšuje količine zdravega holesterola.

Ljudje, ki imajo diabetes tipa 2, lahko že s pol čajne žličke cimeta dnevno pomembno pripomorejo k zmanjšanju krvnega sladkorja.

DELUJE PROTIVNETNO IN PROTIBAKTERIJSKO

Cimet ima protivnetne lastnosti, pomaga telesu pri boju proti infekcijam ter pri obnovi poškodovanega tkiva.


PREPREČEVANJE ZOBNIH BOLEZNI

Ali ste vedeli, da se lahko s cimetom borite proti kariesu? Cimet je pogosta sestavina zobnih past, saj njegovo protimikrobno delovanje uspešno deluje tudi proti zobni gnilobi in kariesu, hkrati pa s cimetom zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni dlesni. Manjšo količino cimeta tako lahko dodate vaši običajni zobni pasti.


KOLIKO CIMETA NA DAN

Priporoča se 0,5 do 2 čajni žlički cejlonskega cimeta na dan. Občutljive osebe naj užijejo pol čajne žličke cimeta na dan, ostali pa lahko do dve čajni žlički. Kot vsaka začimba namreč tudi cimet pri prekomernem uživanju lahko nelagodno vpliva na naše počutje.Ključne besede: cimet cejlonski cimet kitajski cimet zdravje začimba začimbe zdravilne lastnosti hrana antioksidanti Cinnamomum zeylanicum Cinnamomum cassia Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Eno dejanje pusti globlji vtis, kot tisoč besed.

Henrik Ibsen