Bolezni čebulic

Bolezni čebulic

12.11.2008 | Avtor: Matevž Likar
"Pomembno pri preprečevanju bolezni čebulnic so vsekakor kvalitetne čebulice, zaradi česar se splača čebulice kupiti pri preverjenemu prodajalcu. Ob znaku bolezni pa lahko širjenje povzročiteljev preprečimo s hitrim ukrepanjem. Okužene čebulice zavržemo ali uničimi, na grede, kjer se je bolezen pojavila pa nekaj časa ne posadimo enake vrste čebulnic. "

Sedaj je čas za sajenje spomladi cvetočih čebulnic in hkrati priložnost, da še enkrat preverimo stanje čebulic, ki jih bomo posadili. Nekatere povzročitelje bolezni lahko opazimo že na izkopanih čebulicah, drugi pa bodo opazni šele na rastoči rastlini.

Žuželke in drugi škodljivci

Na mladih listih se lahko pojavijo listne uši, ki izsesavajo celične sokove, hkrati pa so tudi prenašalci virusnih obolenj čebulic. Poleg pršic lahko na siljenih čebulicah najdemo tudi pršice. Napad pršic najlažje opazimo na podlagi majhnih svetlih pik na listih in mrežah spletenih na spodnji strani listov. Več o pršicah in njihovemu zatiranju lahko preberete tukaj.

NarcisePri narcisah lahko opazimo tudi napade narcisine muhe. Poznamo veliko (Merodon equestris) in majhno (Eumerus tuberculatus) narcisino muho, katerih ličinke se prehranjujejo z notranjosto čebulic. Napadene rastline poženejo redke in tanke liste, ali pa so povsem brez njih. Napadene čebulice pa so v sredini izjedene. Ličinke v čebulicah tudi prezimijo. Za preprečevanje širjenja okužbe je najbolje čebulice vsako leto izkopati in zavreči napadene čebulice. Okužbo čebulic pa lahko preprečimo tudi s prekrivanjem rastlin po cvetenju s fino mrežo, ki prepreči muham izleganje jajčec v bližini čebulic.

Glivne in druge bolezni čebulic

Listni ožig povzroča gliva Stagonospora curtsii, ki lahko okuži vse dele rastline. Okužene rastline so navadno deformirane in upognjene na mestu okužbe. Na okuženih delih rastline se pojavijo rjava polja z rumeno obrobo. Okužene rastline ne cvetijo in jih je potrebno zavreči.
Siva plesen (Botrytis sp.) povzroči suho trohnobo čebulic. Od okužene čebulice ostanejo le še koreninice in spodnji del čebulice. Ob prvih znakih okužbe čebulice sežgemo. Odstranimo pa tudi okoliško zemljo, saj lahko povzročitelj v zemlji preživi tudi do pet let. Gnilobo pri številnih vrstah čebulnic povzročajo tudi različne glive rodu Fusarium.

Vlažno gnilobo čebulic povzroča bakterija Erwinia carotovora. Okužene rastline ne cvetijo in so na pogled vodene ter uvele. Okužene čebulice oddajajo neprijeten vonj in so na otip zdrizaste. Ker je bolezen zelo nalezljiva, je potrebno čebulice in okoliško zemljo takoj odstraniti in uničiti.

Virusi

Tulipanov ožig je virusno obolenje, ki ga prenašajo žuželke. Na okuženih rastlinah se pojavijo proge, ki se barvno razlikujejo od "normalne" barve cvetov. Bolezen se lahko prenaša z rastline na rastlino z listnimi ušmi in drugimi žuželkami. Razširjanje virusa omejimo z odstranitvijo okuženih čebulic.

Preprečevanje bolezni

Pomembno pri preprečevanju bolezni čebulnic so vsekakor kvalitetne čebulice, zaradi česar se splača čebulice kupiti pri preverjenemu prodajalcu. Ob znaku bolezni pa lahko širjenje povzročiteljev preprečimo s hitrim ukrepanjem. Okužene čebulice zavržemo ali uničimi, na grede, kjer se je bolezen pojavila pa nekaj časa ne posadimo enake vrste čebulnic.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju
Ključne besede: Matevž Likar okrasni vrt bolezni čebulic čebulnice cvetje vrtnarjenje narcise tulipani Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Resnična sreča je uživati sedanjost, brez skrbi na prihodnost.

Seneka