Božična zvezda

Božična zvezda

24.12.2023 | Avtor: Matevž Likar
"Kako dolgo bo vaša božična zvezda cvetela je odvisno od tega kako razviti so že cvetovi in kako boste skrbeli zanjo. S pravilno oskrbo lahko božična zvezda ohrani svoje cvetove tudi več tednov ali pri nekaterih kultivarjih celo mesecev."

Božična zvezda je slovensko ime za mleček (Euphorbia pulcherrima), ki izvira iz Mehike. Svoje ime je dobila po prekrasnih rdečih listih, ki obdajajo majhne cvetove in krasijo naša stanovanja ob času božiča. Še preden je božična zvezda osvojila zahodni svet so jo že cenili Azteki, ki so iz nje pridobivali sredstvo za zniževanje vročine.

Nega božične zvezde

Kako dolgo bo vaša božična zvezda cvetela je odvisno od tega kako razviti so že cvetovi in kako boste skrbeli zanjo. S pravilno oskrbo lahko božična zvezda ohrani svoje cvetove tudi več tednov ali pri nekaterih kultivarjih celo mesecev.

Na rastlino morate paziti še preden jo prinesete domov, saj lahko že nekaj minut na nizkih temperaturah povzroči poškodbe listov in cvetov. Doma jo postavite na mesto z dosti sončne svetlobe. Pri tem pazite, da se listi ne dotikajo hladnih oken in da rastlina ni izpostavljena prepihu. Božične zvezde bodo najbolje uspevale pri približno 6 urah dnevne svetlobe na dan in temperaturi okrog 15-20°C preko dneva ter okrog 15°C preko noči. Previsoke temperature bodo skrajšale cvetenje vaše rastline.

Pri zalivanju pazite, da v loncu ne bo zastajala voda, saj lahko pride do gnitja. Ko je zemlja suha na otip, rastlino dobro zalijte in po nekaj minutah odlijte vso odvečno vodo iz lonca. V koliko želite svojo božično zvezdo ohraniti tudi po božiču, jo boste morali občasno tudi pognojiti. V ta namen enkrat mesečno zalijte rastlino s popolnim mineralnim gnojilom za sobne rastline.

Ponovno cvetenje

Da pripravite božično zvezdo do ponovnega cvetenja ni povsem enostavno, vendar lahko z nekaj potrpljenja in ustrezne oskrbe občudujete njene cvetove iz leta v leto.

V začetku aprila počasi zmanjšujte količino vode pri zalivanju, vendar pazite, da ne pride do nagubanja stebla, saj je to znak, da rastlina trpi za sušo. Z redkejšim zalivanjem nadaljujte vse do sredine maja. Takrat porežite cvetna stebla na višino 10-15 cm, da vzpodbudite rast novih poganjkov. Rastlino presadite v nov, 5-7 cm širši lonček in po zadnji pozebi prestavite na prosto.

Postavite jo na senčno mesto, da se navadi na nove razmere, po 2-3 tednih pa jo lahko prestavite na bolj svetlo rastišče, vendar ne na direktno sonce. Ko bo rastlina začela poganjati nove poganjke, jo začnite gnojiti s popolnim mineralnim gnojilom (20-20-20) v 14 dnevnih razmikih. Božično zvezdo lahko na prostem pustite vse do jeseni, ko jo morate še preden temperature padejo pod 10°C prenesti v toplejše prostore.

Za cvetenje božične zvezde je pomembna dolžine dneva oz noči. Rastlina cveti ob kratkih dneh, kar pomeni, da potrebuje več kot 12 ur teme, da bo začela tvoriti cvetne nastavke. Pri tem je rastlina zelo občutljiva na pravilno dolžino teme. Priporočjivo je, da rastlino v fazi spodbujanja tvorbe cvetov pokrijete s kartonasto škatlo ali temno tkanino. Še posebej je to pomembno, če rastlina raste v bivalnem prostoru, kjer ob večerih pogosto prižigate luč.

Z zakrivanjem rastline začnite v septembru in nadaljujte vse do sredine decembra. Cvetovi potrebujejo za razvoj približno 60 do 85 dni. Ob pravilni oskrbi boste tako ob božiču ponovno občudovali cvetove vaše božične zvezde. V kolikor vaša božična zvezda noče zacveteti preverite ali jo pravilno oskrbujete, saj so previsoke nočne temperature, v kombinaciji s premalo svetlobe in vlage, poleg prekratkih noči najpogostejši vzrok za odsotnost cvetenja.

V kolikor želite nižje rastline s številnimi cvetovi preko poletja rastlino pincirajte. V razmakih 3-4 tedne z roko odstranite rastni vršiček (približno 0,5 cm) poganjka. Pri pinciranju se ne rabite bati belega mlečka, ki nekaj časa izteka iz poškodovanega mesta, saj ni strupen, čeprav lahko pri ljudeh alergičnih na lateks izzove alergično reakcijo. Vsak pinciran poganjek naj bi tudi po pinciranju imel dva do tri razvite liste. S pinciranjem lahko nadaljujete vse do sredine avgusta.Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil predhodno objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)

Ključne besede: Matevž Likar  božična zvezda  Euphorbia pulcherrima  dolžina dneva in noči  cvetenje  cvetovi  mleček  pincirnaje  rastline  sajenje  vrt  vrtnarjenje Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ta, ki si želi vrtnico, mora spoštovati njen trn.

Andre Gide