Čas je denar in še veliko več

Čas je denar in še veliko več

18.07.2017 | Avtor: Orison Swett Marden
"Čas je naša najbolj dragocena sestavina, naše največje bogastvo; ker se v njem nahajajo naš uspeh, naša sreča, naša usoda. "

Eden najbogatejših ljudi na svetu je dejal, da bi dal milijone dolarjev za nekaj dodatnih let življenja.

J. Pierpont Morgan je v kasnejših letih večkrat rekel, da je vsaka ura njegovega življenja vredna tisoče dolarjev. Verjetno je bila vredna več tisoč dolarjev merjeno celo v denarju, kajti kopičenje velikega bogastva je bilo le postranskega pomena v Morganovi večstranski karieri.

Vendar je čas za nas neizmerno bolj pomemben, kot je videti po njegovi moči ustvarjanja denarja. Nikoli nisem poznal nobene osebe, ki bi cenila in uredila svoje življenje na vseh področjih, dokler ne spozna silne pomembnosti časa.

Čas je denarČas je naša najbolj dragocena sestavina, naše največje bogastvo; ker se v njem nahajajo naš uspeh, naša sreča, naša usoda.

Pa vendar se cele množice ukvarjajo z zabijanjem časa. Njihov glavni cilj v življenju je zapraviti ga tako hitro kot je le mogoče. Ne zavedajo se, da je to neizmerno bolj zapravljivo, kot bi bilo za bogatega človeka pometati na stotine dolarskih bankovcev ali dragocenih diamantov v morje ali ravnati kot Kleopatra, ki je raztopila neprecenljive diamante v kozarcu kisa in jih popila.

Prihodnost mladega človeka se lahko natančno presodi, glede na to, kako vrednoti svoj čas, še posebej svoj prosti čas. Vse od ustanovitve ameriške republike dalje so bili največji in najuspešnejši Američani ljudje, ki so ne le v mladosti ampak v vsem svojem življenju koristno izrabili vsak prosti trenutek za razširjanje njihovih umov, širjenje znanja, in za razvijanje njihovih sposobnosti na njihovih specialnih področjih.

Washington, Franklin, Lincoln, Burrit, Morse, Field, Edison, ljudje na vseh področjih civiliziranega sveta, ki so naredili velike stvari za človeštvo in naredili iz sebe slavne ljudi, so opravili izjemno delo, ker so popolnoma izkoristili vsako minuto časa in ne zato ker bi bili geniji.
 
»Poznal sem mnoge slavne v politiki, v znanosti, v poklicih in poslih,« je rekel senator Hoar iz Massachusettsa. “Če bi me prosili, naj pojasnim skrivnost njihovega uspeha, bi jo na splošno pripisal - nikakršni superiornosti ali naravni genialnosti ampak temu, kako so izkoristili mladost, kako so izrabili ure, ko je bilo običajno delo končano, ko drugi ljudje lenarijo, počivajo ali se družijo. Velike stvari so na tem svetu naredili ljudje s povsem običajnimi, naravnimi sposobnostmi, ki so delali najboljše, kot so zmogli. Naredili so najboljše kot so lahko, ker niso nikoli zapravljali svojega časa.«

Kako pogosto smo opomnjeni na vrednost časa z izrekom »Čas je denar.« Vendar je čas več kot denar; je življenje samo; kajti vsak ločen trenutek, ob tem ko odhiti, vzame s seboj delec naše življenjske dobe.

Več o tem v knjigi >>> Blaginja - Kako jo pritegniti / Orison Swett Marden

 


Ključne besede: Orison Swett Marden čas je denar vrednotenje časa sposobnosti kreativnost kreativne moči ustvarjalnost osebnostna rast  Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Velikokrat je sreča tako blizu nas, da moramo daleč odpotovati, da se tega zavemo.

(Rudi Kerševan)