Čas je denar in še veliko več

Čas je denar in še veliko več

18.07.2017 | Avtor: Orison Swett Marden
"Čas je naša najbolj dragocena sestavina, naše največje bogastvo; ker se v njem nahajajo naš uspeh, naša sreča, naša usoda. "

Eden najbogatejših ljudi na svetu je dejal, da bi dal milijone dolarjev za nekaj dodatnih let življenja.

J. Pierpont Morgan je v kasnejših letih večkrat rekel, da je vsaka ura njegovega življenja vredna tisoče dolarjev. Verjetno je bila vredna več tisoč dolarjev merjeno celo v denarju, kajti kopičenje velikega bogastva je bilo le postranskega pomena v Morganovi večstranski karieri.

Vendar je čas za nas neizmerno bolj pomemben, kot je videti po njegovi moči ustvarjanja denarja. Nikoli nisem poznal nobene osebe, ki bi cenila in uredila svoje življenje na vseh področjih, dokler ne spozna silne pomembnosti časa.

Čas je denarČas je naša najbolj dragocena sestavina, naše največje bogastvo; ker se v njem nahajajo naš uspeh, naša sreča, naša usoda.

Pa vendar se cele množice ukvarjajo z zabijanjem časa. Njihov glavni cilj v življenju je zapraviti ga tako hitro kot je le mogoče. Ne zavedajo se, da je to neizmerno bolj zapravljivo, kot bi bilo za bogatega človeka pometati na stotine dolarskih bankovcev ali dragocenih diamantov v morje ali ravnati kot Kleopatra, ki je raztopila neprecenljive diamante v kozarcu kisa in jih popila.

Prihodnost mladega človeka se lahko natančno presodi, glede na to, kako vrednoti svoj čas, še posebej svoj prosti čas. Vse od ustanovitve ameriške republike dalje so bili največji in najuspešnejši Američani ljudje, ki so ne le v mladosti ampak v vsem svojem življenju koristno izrabili vsak prosti trenutek za razširjanje njihovih umov, širjenje znanja, in za razvijanje njihovih sposobnosti na njihovih specialnih področjih.

Washington, Franklin, Lincoln, Burrit, Morse, Field, Edison, ljudje na vseh področjih civiliziranega sveta, ki so naredili velike stvari za človeštvo in naredili iz sebe slavne ljudi, so opravili izjemno delo, ker so popolnoma izkoristili vsako minuto časa in ne zato ker bi bili geniji.
 
»Poznal sem mnoge slavne v politiki, v znanosti, v poklicih in poslih,« je rekel senator Hoar iz Massachusettsa. “Če bi me prosili, naj pojasnim skrivnost njihovega uspeha, bi jo na splošno pripisal - nikakršni superiornosti ali naravni genialnosti ampak temu, kako so izkoristili mladost, kako so izrabili ure, ko je bilo običajno delo končano, ko drugi ljudje lenarijo, počivajo ali se družijo. Velike stvari so na tem svetu naredili ljudje s povsem običajnimi, naravnimi sposobnostmi, ki so delali najboljše, kot so zmogli. Naredili so najboljše kot so lahko, ker niso nikoli zapravljali svojega časa.«

Kako pogosto smo opomnjeni na vrednost časa z izrekom »Čas je denar.« Vendar je čas več kot denar; je življenje samo; kajti vsak ločen trenutek, ob tem ko odhiti, vzame s seboj delec naše življenjske dobe.

Več o tem v knjigi >>> Blaginja - Kako jo pritegniti / Orison Swett Marden

 


Ključne besede: Orison Swett Marden čas je denar vrednotenje časa sposobnosti kreativnost kreativne moči ustvarjalnost osebnostna rast  Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
O čemer lahko sanjaš, lahko tudi uresničiš!

(Walt Disney)