Črni trn (Prunus spinosa)

Črni trn (Prunus spinosa)

17.03.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Na gozdnem robu pogosto srečamo grm z gosto krošnjo, v kateri so številni trni. Zgodaj spomladi se odene v v belo cvetje, jeseni pa so na njem modri plodovi. To je črni trn (Prunus spinosa).

Črni trn je do 5 metrov visok listopadni grm ali manjše drevo, ki ima gosto in razvejano krošnjo. Kratki poganjki so pogosto spremenjeni v trne. Listi si enostavni, podolgovati in jajčasti ali eliptični. Robovi listov so napiljeni. Cvetovi so snežno beli na kratkih pecljih posamično ali po 2 ali tri skupaj. Imajo 5 venčnih listov. Črni trn cveti od marca do maja. Na začetku jeseni se razvijejo do 1,5 cm debeli modri koščičasti plodovi – trnulje. Koreninski sistem je plitev in dobro razvit.

Črni trn je razširjen po skoraj vsej Evropi, Mali Aziji in delu severne Afrike. Razširjen je po vsej Sloveniji. Najbolje uspeva na zračnih, globokih in bogatih tleh. Bolj mu ustrezajo bazična kot kisla tla. Dobro uspeva na suhih tleh, dobro prenaša mraz in veter.

Črni trn je grm, ki je zelo pomemben pri tvorbi gozdnega roba. S koreninskim sistemom varuje tla pred erozijo. Plodovi so vir hrane za gozdne živali, ptice pa v njegovi krošnji najdejo varno zavetje za gnezdenje.

Črni trn je tudi zelo uporabna rastlina. V severni Evropi se uporablja za žive meje na robovih pašnikov. Uporabljamo ga v vrtnarstvu kot okrasno sorto.
Les črnega trna je zelo trd. Je dober les za kurjenje ognja, saj proizvaja veliko toplote in malo dima. Uporablja se za sprehajalne palice, v lesni galanteriji in za ročaje orodja.

Trnulje so užitne in se uporabljajo v številne namene. Če jih naberemo po prvi slani, potem nimajo kislo-trpkega okusa. Trnulje lahko predelamo v marmelado, sok, liker in druge alkoholne pijače ter jih vlagamo v kis.

Listje se uporablja za čaj. Trnulje so drobni, slivam podobni plodovi, imajo specifičen okus, jeseni tik pred zimo so kisli in trpki, zato jih uživamo predelane v marmelado, džem, vino ali kis. Za podaljšanje arome jih namočimo v žganje ali kis. V vsaki trnulji je koščica, ki jo med pripravo marmelade ali džema odstranimo tako, da jih zavremo z malo vode, nato pretlačimo skozi sito in skuhamo s polovico sladkorja.


NABIRANJE:

Cvetove črnega trna nabiramo zgodaj spomladi, preden se zaprejo, liste in lubje pa pozno spomladi. Zrele jagode nabiramo pozimi.

PRIPRAVA IN UPORABA:

Poparek ali prevretek: v 1l vode damo pol prgišča svežih ali posušenih listov. Spijemo 2 skodelici dnevno.
Čaj iz cvetov: v 1l vode damo pol prgišča suhih cvetov. Spijemo 2 do 4 skodelici na dan.
Prevretek: v 1l vode damo prgišče nezdrobljenega lubja. Spijemo 2 skodelici na dan.
Kopel za roke in noge: v 1l vode damo prgišče jagod in cvetov.
Napitek iz črnega trna priporoča sv. Hildegarda pri ohromitvah npr. pri multipli
sklerozi. Napitek pripravimo iz 30 g lesnega pepela črnega trna, 25 g nageljnove žbice v prahu, 45 g cimeta v prahu. 100g tega prahu zmešamo z enako količino medu, vse rahlo segrejemo v 2-3 litrih vina in precedimo skozi laneno krpo. Filtriramo toliko časa, da je napitek bister.
Pri putiki se priporoča, da sadeže-trnulje razkoščičimo in vložimo v med, ki smo ga segreli nad soparo, da je postal redko tekoč. Dobro premešamo,ponavljamo nekaj dni, da so sadeži res prepojeni z medom in jagode ne morejo plesneti. Pojemo 4-5 trnulj na dan z malo medu. Pri bolečinah v želodcu pa skuhamo trnulje v malo vode in jih posladkajmo z medom ter pojejmo.


Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt & Kneippova domača lekarna

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Viri:

- Keltski vrt http://www.doria.si/knjigarna/q/artikel/
7401/keltski_vrt_-_divje_zdravo_vrtnarje
nje_z_naravo
- Gozd in gozdarstvo
- Zdrav planet
-  Peter Pukownik: Almanah letnih časov (Zbirka sv. Hildegarda)
 - Dario Cortese: Sadje moč naravne hrane

Ključne besede: črni trn prunus spinos zdravilne rastline  Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija