Digitalna tehnologija utegne 21. stoletje spremeniti v temačno obdobje zgodovine človeštva

Digitalna tehnologija utegne 21. stoletje spremeniti v temačno obdobje zgodovine človeštva

16.11.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
Vedno manj dokumentov obstaja v fizični obliki. Z nadgradnjo operacijskih sistemov in programske opreme starejši dokumenti, ki smo jih shranili s starejšo tehnologijo, postajajo težje dostopni. V prihodnjih stoletjih bi bodoče zgodovinarje lahko presenetila digitalna puščava ...

Podpredsednik Googla in eden izmed očetov interneta, dr. Vinton »Vint« Cerf, je opozoril, da utegne digitalna tehnologija 21. stoletje spremeniti v »temačno obdobje« v zgodovini človeštva, saj obstaja vedno manj dokumentov v fizični obliki. Časopisi, dnevniki, tedniki, mesečniki, revije, knjige, fotografije in drugi fizični, papirnati dokumenti so že skoraj popolnoma pozabljeni.

Digitalna tehnologija utegne imeti negativne posledice
Eden izmed očetov interneta, dr. Vinton Cerf. (Foto: Youtube)

Starejši dokumenti v obliki večjih ali manjših datotek, ki smo jih shranili s starejšo tehnologijo, postajajo vse težje dostopni zaradi nadgradnje operacijskih sistemov in programske opreme. V prihodnjih stoletjih bi bodoče zgodovinarje utegnila presenetiti digitalna puščava, ki jo lahko primerjamo z obdobjem srednjega veka, ko je bila pisana beseda redka. Prav tako sedaj razpolagamo le z omejenimi informacijami in poznavanjem dogajanja o srednjem veku.

»Če pomislimo za 1000 ali 3000 let vnaprej, se moramo vprašati, kako bomo shranili podatke, s katerimi bo možna točna interpretacija digitalnih objektov, ki jih ustvarjamo danes,« je pojasnil dr. Cerf. »Brezbrižno mečemo podatke v potencialno informacijsko črno luknjo – ne da bi se tega sploh zavedali,« je opozoril. Po njegovem mnenju bodo v 22. stoletju morda imeli težave z interpretacijo dogajanj v 21. stoletju, saj bomo za seboj pustili samo koščke, ki ne bodo ničesar povedali, je pojasnil.

Ob tem je ljudi opozoril, naj si natisnejo fotografije in jih ne shranjujejo samo na prenosne medije. »Navdušeni smo nad digitalizacijo fotografij in prepričani, da bodo ostale večne, a v resnici se mogoče motimo,« je še dodal. »Če imate fotografije, ki so vam izredno ljube, potem si jih raje natisnite,« je svetoval.

Cerf sodeluje tudi z NASO (NASA's Jet Propulsion Laboratory) pri projektu medplanetarnega interneta ( Interplanetary Internet), ki bo predstavljal nov standard za komunikacijo od planeta do planeta.

Vir:  Dailymail, Dnevnik.si, Wikipedia, Youtube

Priporočamo >>> knjige o računalništvu
Ključne besede: digitalna tehnologija digitalizacija tiskanje dokumentov arhiviranje zgodovina človeštva digitalni nosilci digitalni zapisi 21. stoletje prihodnost človeštva Grenko sladka mikropoezija
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Vse, kar potrebujete, da zaživite življenje, o katerem sanjate, imate že ta trenutek v sebi."

Barbara De Angelis