Dišeči grahor

Dišeči grahor

20.11.2012 | Avtor: Matevž Likar

Dišeči grahor je prekrasna vzpenjavka, ki popestri podpore in obeliske na gredah. Še bolj pa njegovi cvetovi pridejo do izraza v vazah, kjer lahko občudujemo nežne cvetne liste in njihovo aromo hkrati. Pri slednjem morate nekoliko paziti pri izbiri sorte, saj mnoge sodobne sorte žal nimajo več dišečih cvetov. Še vedno se lahko ponašajo s prekrasnimi cvetovi, vendar vseeno ostanete kar nekoliko razočarani, ko na vrtu vzgojite dišeči grahor brez dišečih cvetov.

Kako ga sejemo

Navdušenci nad dišečimi grahorji prisegajo, da je najbolje rastline posejati že jeseni, vendar je potrebno potem zanje skrbeti in jih ščititi pred zmrzaljo vse do pomladi, ko se jih lahko presadi na končno rastišče. Precej manj dela imamo z rastlinami, če si setev prihranimo do zgodnje pomladi. Takrat rastline posejemo v lonce in kalice ob zadostni starosti prenesemo na gredo. Še lažje pa je, če semena kasneje v sezoni posejemo neposredno na gredo.

Pri tem pa moramo opozoritie, da ima jesenska setev določeno prednost, saj so ob pomladnem presanju rastline že razvejene in utrjene, kar pospeši tvorbo cvetov. Z zgodnjimi cvetovi tudi prehitimo sušno in vroče poletno obdobje, ki zmanjša število cvetov. Slednje se morda zdi nekoliko protislovno, če upoštevamo, da je dišeči grahor sredozemska vrsta. Zavedati pa se moramo, da so cvetovi samo ena izmed etap, ki na koncu vodijo do semen in razširjanja vrste. Vroče in sušno vreme pri tej enoletni rastlini pospeši tvorbo plodov, saj signalizira začetek poletne suše, ki hkrati v njegovi domovini pomeni tudi zaključek njegovega življenskega cikla. S kasnejšo setvijo si tako sicer precej zmanjšamo delo preko hladnega dela leta, povečamo pa tveganje, da rastlina ne bo obilno zacvetela.

Kako ga gojimo

Kalicam zagotovite čim več svetlobe, pri tem pa jih počasi navajajte na zunanje temperature. Počakajte, da zrastejo približno 7-8 cm, nato pa pincirajte glavni poganjek.

Na gredi grahor posadite na sončno rastišče. Tla ustrezno pripravite z veliko komposta ali zrelega gnoja, saj dišeči grahor ljubi s hranili bogata tla. Na takšnih tleh lahko rastline zrastejo do 2 m visoko, zaradi česar ji namenite dovolj visoke podpore. Najlažje je rastlino vzpenjati na obelisk ali v vigvam spete podporne palice.


Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Sorodni članki:
Glicinija (Wisteria)
Sladki grah

Ključne besede: Matevž Likar dišeči grahor vzpenjavke grah okrasno cvetje vrt vrtnarjenje sajenje vzgoja rastlin  Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Računalniški priročnik
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)