Gojenje rastlin v koritih, loncih, itd.

Gojenje rastlin v koritih, loncih, itd.

16.01.2013 | Avtor: Matevž Likar
"V loncih že dolgo ne gojimo več samo sezonskega cvetja, ki ga je potrebno večkrat letno zamenjati. Uporabite jih lahko tudi za trajno gojenje alpinskega cvetja, ki bi ga drugače nasadili na skalnjak. V večje lonce pa lahko zasadite tudi grmovnice ali manjša drevesa. Za celoletni okras kombinirajte zimzelene rastline s sezonskim cvetjem. Vedno pa se je pri izbiri rastlin za v lonce, dobro omejiti na rastline, ki rastejo počasi in potrebujejo le malo nege."
V primeru, da nimate lastnega vrta, si lahko pomagate tudi z lonci in koriti, ki jih razpostavite po balkonu ali okenskih policah. Lonci pa so nepogrešljiv dodatek tudi na vsaki vrtni terasi, posledica česar je tudi ogromna izbira loncev, ki so lahko najrazličnejših barv in oblik.
V vrtnih centrih tako najdemo lonce iz kovine, kamna, gline, lesa in plastike.

Rastline

V loncih že dolgo ne gojimo več samo sezonskega cvetja, ki ga je potrebno večkrat letno zamenjati. Uporabite jih lahko tudi za trajno gojenje alpinskega cvetja, ki bi ga drugače nasadili na skalnjak. V večje lonce pa lahko zasadite tudi grmovnice ali manjša drevesa. Za celoletni okras kombinirajte zimzelene rastline s sezonskim cvetjem. Vedno pa se je pri izbiri rastlin za v lonce, dobro omejiti na rastline, ki rastejo počasi in potrebujejo le malo nege.

Rastline v loncih kombinirajte enako kot na gredah, vendar ne pozabite upoštevati tudi oblike, velikost in barvo lonca. Pri klasičnih zasaditvah postavimo na sredino visoko rastlino, ki jo obdamo z različnimi nižjimi in proti robu lonca povešavimi rastlinami.

Nega rastlin

Največji problem pri vzgoji rastlin v loncih je v majhnosti prostora, ki je rastlini na voljo, zaradi česar je potrebno vsaka 3-4 leta ali celo prej rastline presaditi oz. razdeliti. Očiten znak, da je postal lonec rastlini premajhen, so na dnu lonca izraščajoče korenine.

Pri trajnicah je najenostavneje, če rastlino vzameno iz lonca, jo razdelimo in nekaj skupkov ponovno posadimo. Preostale rastline lahko presadimo na grede ali podarimo. Pri grmovnicah in manjših drevesih pa rastlino presadimo v večji lonec. V kolikor tega ne želimo, lahko odstranimo del korenin in rastlino posadimo v lonec, v katerem je rasla do zdaj. Obrezovanje korenin izvedemo spomladi, ko rastline še ne tvorijo mladih poganjkov. Rastlino izvlečemo iz lonca in odtranimo odvečno prst, nato pa skrajšamo močne stare korenine na polovico. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo preveč nežnih mladih koreninic, ki so odgovorne za črpanje hranil in vode.

Pri loncih moramo nekoliko več skrbi nameniti tudi zalivanju. Ko sadite rastline, vedno izberite največji lonec, ki vam še odgovarja. Manjši lonci pomenijo pogostejše zalivanje in presajanje rastlin. Dobra oskrba z vodo je pomembna, saj rastline, ki so izpostavljene pogostemu pomanjkanju vode zaostajajo v rasti in so bolj občutljive na bolezni in škodljivce.

Zimzelene rastline moramo zalivati tudi preko zime, saj se bo zemlja počasi izsuševala. Suha zemlja in močno zimsko ali zgodnje spomladansko sonce lahko pri teh rastlinah povzroči poškodbe listov in propad rastline.

Poleg pomanjkanja vode pa lahko slabo na rastline vpliva tudi zastajanje vode. Paziti moramo, da rastlin ne bomo zalili premočno, saj lahko stoječa voda zaduši korenine. Najbolj enostavno je, če uporabimo posode z luknjami za odtok, nad katere v lonec namestimo pesek ali lončene črepinje, kar omogoča dobro odtekanje vode.

Obilno zalivanje lahko povzroči spiranje hranil, ki so na majhnem prostoru v koritih in loncih že tako omejena. Rastlinam moramo zato redno dodajati hranila, pri čemer lahko uporabite popolna mineralna gnojila, ki jih dodate vodi za zalivanje, ali pa počasi sproščajoča gnojila, ki jih primešate substratu ob sajenju.

Prezimitev

Nekaj posebne pozornosti potrebujejo rastline v loncih tudi pri pripravi na prezimovanje. Rastline v loncih in koritih so bolj izpostavljene nizkim temperaturam kot rastline na gredi, zaradi česar moramo lonce in rastline v njih dodatno zaščititi. Uporabimo lahko npr. žaklovino in/ali folijo z mehurčki, v katero oblečemo lonec. Najprej okrog lonca namestimo folijo, nato pa ga še dodatno obdamo z žaklovino.

V žaklovino lahko natlačimo še papir, listje, itd., ki bodo služili kot dodatni izolator. Lonce nato postavimo ob zid hiše ali stanovanja, da niso izpostavljeni slani in vetru. Seveda pa moramo bolj občutljive rastline (npr. Bougenvillea) umakniti v stanovanje ali ogrevan rastlinjak.
Ključne besede: Matevž Likar rastline vrt vrtnarjenje gojenje rastlin lonci korita posodovke okenske police terase balkoni skalknjak zasaditve nega rastlin prezimitev Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky