Gospod Boris Pahor, vse najboljše!

Gospod Boris Pahor, vse najboljše!

26.08.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Boris Pahor, najbolj prevajani slovenski avtor in eden najpomembnejših še živečih pisateljev, danes praznuje častitiljivi 102. leti.

Boris Pahor se je, 26. avgusta 1913, v Trstu rodil očetu Francu in materi Mariji. Že v mladih letih je bil v Italiji priča rasti fašistične in nacionalistične ideologije ter nasilju nad slovenščino. V svojem življenju je bil priča vsem totalitarističnim sistemom 20. stoletja, fašizmu, nacizmu in komunizmu. Do vseh je zelo kritičen.

Pahorjeva življenjska izkušnja živi v vseh njegovih delih, med katerimi je največkrat prevajana Nekropola, v kateri opisuje svojo izkušnjo v taborišču Natzweiler-Struthof. Nekropola je živo pričevanje o oblikah zla in načinih preživetja. Nekropola je Pahorju prinesla svetovno prepoznavnost. Za svoje pisanje je bil mnogokrat nagrajen, njegova dela so cenjena tako v Sloveniji, kot tudi v tujini.

Pahor poudarja, da je ljubezen edina vrednota, ki lahko človeka in človeštvo odreši zla. Njegov slog označujejo kot "nacionalno in humanistično angažirani realizem z idealnima vrednotama erosa in etosa."

Pahor vedno poudarja nacionalno zavest, ki je nujna za preživetje človeka in človeštva v svetu.

Njegova najbolj znana dela so Nekropola, Mesto v zalivu, Vila ob jezeru, Spopad s pomladjo, Parnik trobi nji, ... Knjigo o Radi je posvetil svoji pokojni ženi Radoslavi Premrl.

Boris Pahor je sinonim za junaštvo v podobi človeka.

Borisu Pahorju je ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar ob njegovem 102. rojstnem dnevu, podelila častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije, za njegov "neprecenljiv in iskren boj za slovensko kulturo in pravice slovenskega jezika".

Ob njegovem 102. rojstnem dnevu je izšlo njegovo novo delo Rdeči trikotniki.

"Mlad je, kdor gleda na prihodnost v imenu ustvarjalnosti, na spodoben razvoj človeške družbe; star, kdor ne ve, kaj bi počel, in če si že česa želi, potem je to uspeh." - Boris Pahor

Foto: wikipedia common, Claude Truong-Ngoc

Ključne besede: Boris Pahor slovenski pisatelji Slovenija Trst umetnik zamejski Slovenci domovina slovenščina ljubezen rojstni dan stoletniki leposlovje pisatelji Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Jaz iščem samo eno - da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Pablo Picasso