Gospod Boris Pahor, vse najboljše!

Gospod Boris Pahor, vse najboljše!

26.08.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Boris Pahor, najbolj prevajani slovenski avtor in eden najpomembnejših še živečih pisateljev, danes praznuje častitiljivi 102. leti.

Boris Pahor se je, 26. avgusta 1913, v Trstu rodil očetu Francu in materi Mariji. Že v mladih letih je bil v Italiji priča rasti fašistične in nacionalistične ideologije ter nasilju nad slovenščino. V svojem življenju je bil priča vsem totalitarističnim sistemom 20. stoletja, fašizmu, nacizmu in komunizmu. Do vseh je zelo kritičen.

Pahorjeva življenjska izkušnja živi v vseh njegovih delih, med katerimi je največkrat prevajana Nekropola, v kateri opisuje svojo izkušnjo v taborišču Natzweiler-Struthof. Nekropola je živo pričevanje o oblikah zla in načinih preživetja. Nekropola je Pahorju prinesla svetovno prepoznavnost. Za svoje pisanje je bil mnogokrat nagrajen, njegova dela so cenjena tako v Sloveniji, kot tudi v tujini.

Pahor poudarja, da je ljubezen edina vrednota, ki lahko človeka in človeštvo odreši zla. Njegov slog označujejo kot "nacionalno in humanistično angažirani realizem z idealnima vrednotama erosa in etosa."

Pahor vedno poudarja nacionalno zavest, ki je nujna za preživetje človeka in človeštva v svetu.

Njegova najbolj znana dela so Nekropola, Mesto v zalivu, Vila ob jezeru, Spopad s pomladjo, Parnik trobi nji, ... Knjigo o Radi je posvetil svoji pokojni ženi Radoslavi Premrl.

Boris Pahor je sinonim za junaštvo v podobi človeka.

Borisu Pahorju je ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar ob njegovem 102. rojstnem dnevu, podelila častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije, za njegov "neprecenljiv in iskren boj za slovensko kulturo in pravice slovenskega jezika".

Ob njegovem 102. rojstnem dnevu je izšlo njegovo novo delo Rdeči trikotniki.

"Mlad je, kdor gleda na prihodnost v imenu ustvarjalnosti, na spodoben razvoj človeške družbe; star, kdor ne ve, kaj bi počel, in če si že česa želi, potem je to uspeh." - Boris Pahor

Foto: wikipedia common, Claude Truong-Ngoc

Ključne besede: Boris Pahor slovenski pisatelji Slovenija Trst umetnik zamejski Slovenci domovina slovenščina ljubezen rojstni dan stoletniki leposlovje pisatelji Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kakor človek v svojem srcu misli, tako je.

Genevieve Behrend