Hortenzije

Hortenzije

01.07.2018 | Avtor: Matevž Likar
"Hortenzije uspevajo tako na polnem soncu kot tudi na bolj senčnih legah, vendar se bujnost cvetenja v globoki senci zmanjša. Na rastišču potrebujejo lahka, dobro odcedna tla, ki jih obogatimo z organsko snovjo."

V juliju in avgustu hortenzije poživljajo vrtove s svojimi veliki cvetovi. Številne pa svoje cvetove ohranijo celo do jeseni. Rod hortenzij sestavlja 70-75 vrst rastlin, ki izvirajo iz Azije in Sev. ter Južne Amerike. 


 
Hrastolistna hortenzija

Hrastolistna hortenzija

Med pogostejše gojene vrste pa prištevamo:
Hrastolistno hortenzijo (H. quercifolia), ki je dobila svoje ime po podobnosti listov z listi hrasta oz. natančnejše cera (Quercus cerris). Zraste v do 2 m visok grm z velikimi listi, ki se jeseni obarvajo zlato. Cvetovi so beli in z starostjo razvijejo rožnat pridih.
 
Drevesasta hortenzija

Drevesasta hortenzija

• Drevesasto hortenzijo (H. arborescens), ki požene v 1,5 m visok grm z ovalnimi sivo-zelenimi listi. Beli cvetovi lahko krasijo rastlino od junija pa vse do septembra.
• Vrtno hortenzijo (H. macrophylla), ki je najpogosteje gojena vrsta hortenzij. Izvira iz Japonske in zraste v 1,5 m visok grm z rožnatimi, modrimi ali belimi cvetovi. Barva cvetov je pri tem močno odvisna od pH tal.
• Vzpenjavo hortenzijo (H. anomala), ki je posebnost, saj rastlino prištevamo k vzpenjavkam in med grmovnice. Cveti z belimi pladnjastimi cvetovi.
 
Vzpenjava hortenzija

Vzpenjava hortenzija

• Latasto hortenzijo (H. paniculata), ki doseže do 4 m višine. Pravtako izvira iz Japonske in Kitajske. Njena socvetja pa so stožčasto oblikovana in polna cvetov kremne barve.
• Mehkodlakavo hortenzijo (H. villosa), ki cveti z velikmi sploščenimi socvetji modrikastih cvetov, okrog katerih so nanizani rožnati sterilni cvetovi.

Rastišče

Hortenzije uspevajo tako na polnem soncu kot tudi na bolj senčnih legah, vendar se bujnost cvetenja v globoki senci zmanjša. Na rastišču potrebujejo lahka, dobro odcedna tla, ki jih obogatimo z organsko snovjo. Pri težkih tleh dodamo ob sajenju 1/3 zrelega komposta ali gnoja.

Nega

Za dobro uspevanje moramo hortenzije gnojiti dvakrat letno: sredi maja in še enkrat konec junija. Uporabimo popolno gnojilo (npr. 8-8-8 ali 10-10-10). Pri hortenzijah je bolje, da jih sploh ne obrezujemo kot pa da jih obrežemo napačno. Številne vrste bodo cvetele enako uspešno tudi, če jih ne obrežemo, medtem ko lahko z napačnim obrezovanjem zmanjšamo cvetenje.

Hortenzije H. macrophylla in H. serrata obrežemo spomladi, ko so se novi poganjki že povsem razvili. Odstranimo vsa stebla, ki so pomrznila. Stebla, ki nosijo lanske cvetove ali pa niso olistana do vrha porežemo do prvega stranskega poganjka. Te vrste hortenzij cvetijo na lanskih poganjkih in ob nepravilnem obrezovanju lahko odstranimo vse letošnje cvetove

Pri hortenzijah H. paniculata in H. arborescens obrezujemo le odcvetele cvetove in polomljene veje. V primeru, da jih želimo močneje obrezati, je to najbolje storiti zgodaj spomladi, pred rastjo poganjkov. Hortenzijo H. arborescens lahko porežemo tudi na 10 cm višine, da spodbudimo kompatnejšo rast. V kolikor grma ne želimo tako močno porezati, nekaj stebel skrajšamo na 10 cm, ostala pa porežemo na različne višine (med 30 in 90 cm). Obe vrsti hortenzij cvetita na letošnjih poganjkih.

Hrastolistno hortenzijo obrezujemo šele, ko so mladi poganjki popolnoma izoblikovani. Odstranimo vse poganjke, ki niso pognali listov. Če želimo hortenzijo močno obrezati, je to najbolje izvesti takoj po cvetenju. Vse leto pa lahko odstranjujemo posamezna stebla, da ohranjamo obliko grma.
Vzpenjava hortenzija potrebuje le malo nege. Poleti le odstranimo poganjke, ki so prerasli rastlini namenjen prostor.

Cvetovi hortenzije

Cvetovi hortenzije
 
Barva cvetov in pH

Hortenziji H. macrophylla in H. serrata spreminjata barvo cvetov, glede na kislost tal (pH). Barve se spreminjajo iz modre na rožnato z naraščajočim pH:
• pH 5,5-6,0 zelo modra
• pH 6,0-6,5 modra
• pH 6,5-7,0 rožnata
• pH 7,0-7,5 zelo rožnata

V kolikor želimo modro barvo cvetov moramo tla zakisati. Najbolje je uporabiti aluminijev sulfat, saj poleg kislega pH vpliva na izrazitost modre barve tudi aluminij. V primeru, da želimo rožnato barvo pa moramo hortenzijo zalivati z vodno raztopino apna. Brez uporabe teh dodatkov navadno v nekaj letih barva preide v sprano modro.
Nasprotno pa se rdeče in belo obarvane vrste najbolje počutijo v nevtralnih tleh s pH 6,5-7,5.

Hortenzije kot rezano ali sušeno cvetje

Cvetove za v vazo trgamo zgodaj zjutraj, ko vsebujejo poganjki največ vode. Cvetove hortenzij lahko tudi posušimo, za kar jih obesimo na glavo v temen in suh prostor. Socvetja za sušenje nabiramo ob suhih dneh, proti koncu cvetne sezone. Cvetovi so posušeni, ko so na otip krhki in se ne vdajajo ob pritisku.Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil prvotno objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)


Ključne besede: Matevž Likar  cvetje  cvetenje  hortenzije  gredne vrtnice  hrastolistna hortenzija  obrezovanje  vrt  vrtnarjenje Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Vse, kar potrebujete, da zaživite življenje, o katerem sanjate, imate že ta trenutek v sebi."

Barbara De Angelis