Matevž, tudi mavta ali medved

Matevž, tudi mavta ali medved

17.02.2017 | Avtor: Tomaž Petauer
"Matevž, tudi mavta ali medved, je jed iz pretlačenega fižola in krompirja. "
Matevž, tudi mavta ali medved, je jed iz pretlačenega fižola in krompirja. Če se prav spomnim, mi ga je najprej pripravila mama. Moja mama ni bila le ugledna profesorica zgodovine in geografije (morda je učila tudi koga od vas), ampak je med vojno tudi obiskovala elitni gospodinjski tečaj v Mladiki, na kar je bila zelo ponosna. Res je dobro kuhala, čeprav so se najini okusi in prepričanja nekoliko razlikovali.

Na primer, ko je kuhala fižol, ga ni v ekonom loncu, ampak v navadnem in temu primerno dolgo; in z vodo do vrha, ki jo je potem, ko je začela prekipevati, odlivala stran z zajemalko, jaz pa sem se ob tem prijemal za glavo. Mar so jih v Mladiki res tako učili?!

Pred leti sem z družbo zavil v gostilno blizu Novega Mesta. Ni mi bilo treba dolgo premišljati, kaj naročiti: matevža, ki je doma v tem koncu. Ko pa mi ga je prinesla, sem se zgrozil, ker je bil zabeljen z ocvirki. Blago sem ji dopovedal, da sem vegetarijanec (ali pa sem rekel, da ne jem mesa, kar v takih primerih raje rečem, kot da bi uporabil besedo »vegetarijanec«) in da tega nisem vedel. Z razumevanjem ga je odnesla in mi kmalu prinesla drugega, nezabeljenega. Lahko bi me pa tudi nahrulila, kaj da naročam, česar ne poznam. No, odtlej poznam, čeprav sem že pred tem vedel, da se da tudi drugače.


Recept - Matevž

Po preprostem receptu posebej skuhamo fižol, krompir in kislo zelje ali repo. Če nam je všeč okus, lahko skuhamo krompir skupaj s česnom. Skupaj pretlačimo fižol in krompir in zabelimo z namočenimi sojinimi kosmiči, prepraženimi skupaj s sesekljano čebulo na olju (najbolje kajpada oljčnem in lahko tudi brez sojinih kosmičev).

Dodamo zelje ali repo. Običajno zabelijo tudi to, ampak, saj veste, preveč maščob ni dobro, pa čeprav so nenasičene.

Dober tek!

Več receptov v  knjigah o prehrani

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Vir: Članek je bl objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)Ključne besede: Tomaž Petauer  matevž  fižol  krompir  repa  kmečke jedi  prehrana  vegetarijanska kuhinja  vegetarijanstvo  zdrava prehrana Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je harmonija, vzporedna z naravo.

Paul Cezanne