Orke in morske živali ponovno ogrožene zaradi strupene kemikalije

Orke in morske živali ponovno ogrožene zaradi strupene kemikalije

16.08.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Poliklorirani bifenili (PCB), ena najbolj toksičnih snovi, kar jih je ustvaril človek, ponovno resno ogrožajo morske živali in plenilce, posebno kite orke. Okuženost živali zaradi strupene kemikalije so prvič potrdili v 60ih letih prejšnjega stoletja, in v desetletjih, ki so sledila, se je njena uporaba bistveno zmanjšala a po zadnjih raziskavah se v okolju še vedno pojavlja.Poliklorirani bifenili imajo zelo škodljive posledice za zdravje živali, zmanjšajo tudi možnost reprodukcije. PCB je dokazano kancerogena tekočina, povzroča raka tudi pri ljudeh. PCB-ji so bili v uporabi v širši industriji. Proizvodnja in uporaba te kemikalije je bila v ZDA prepovedana od leta 1979, v Britaniji od leta 1981, in nekaj kasneje so njeno uporabo prepovedali tudi po Evropi. Koncentracije kemikalije v živalskih tkivih so se zmanjšale, živalske populacije pa so se spet povečale.

Po zadnjih raziskavah so v živalskih tkivih evropskih morskih živali, ki živijo v Sredozemskem morju in severnovzhodnem Atlantskem oceanu, ponovno narasle količine PCB. Gre predvsem za delfine in orke (kite ubijalce). Mleko okuženih morskih sesalcev okuži tudi njihove mladiče. Kot pojasnjuje Paul Jepson iz londonskega Inštituta za zoologijo:

"Orke so najbolj okužena vrsta na Zemlji. To je zelo zaskrbljujoče, saj je ta vrsta, od ene najbolj razširjenih, padla na le maloštevilčne skupine, ki jih najdemo v manj onesnaženih področjih, ogrožene so tudi druge živalske vrste. Nujno je treba pregledati in izboljšati strategije v Evropi in drugod; to je zdaj ključno vprašanje za ohranjanje morskega življenja."


Poleg ork, so v nevarnosti še morske živali v Baltskem morju, vsi morski sesalci v Črnem in Sredozemskem morju, beluge v reki St. Lawrence v Kanadi, arktični severni medvedi in nekatere vrste morskih galebov.

Države bi morale delovati v skladu s Stockholmsko konvencijo o obstojnih organskih onesnaževalcih, ki podpisnicam narekuje postopno opuščanje PCB-jev in drugih onesnaževalcev. Nujno je prizadevanje k zmanjšanju uhajanja PCB-jev iz odlagališč in gradbišč v širše okolje, kjer se nato kopiči v občutljivih morskih živalih.

V Sloveniji je leta 1985 prišlo do onesnaženja reke Krupe v Beli Krajini. Kljub sanaciji in raziskavam, pa naj bi bili PCB v Krupi še vedno prisotni in je Krupa še vedno ena najbolj onesnaženih rek s PCB v Evropi.
VIR: huffingtonpost, Slike: wikipedia, By Christopher Michel - 091201_orca_5439, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24283651

Ključne besede: Orke kit ubijalec ekologija poliklorirani bifenili PCB onesnaževanje okolja kemikalija strup Evropa morski sesalci delfini ogroženost kiti Računalniški priročnik
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin