Snežni leopard ni več na seznamu ogroženih živalskih vrst

Snežni leopard ni več na seznamu ogroženih živalskih vrst

16.09.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Snežni leopard (Uncia uncia) naseljuje gorata območja, na višini 3.000 do 4.500 metrov. "



Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN), je snežnega leoparda umaknila s seznama ogroženih živalskih vrst. Še vedno pa velja za ranljivo živalsko vrsto.


Snežni leopardi, velike divje mačke, ki se potikajo po vrhovih Himalaje, so se na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst prvič pojavili leta 1970.

 
Razlog je bil, da so v naravi našteli manj kot 2.500 spolno zrelih snežnih leopardov, hkrati pa so biologi zaznali hitro upodanje števila leopardov.


Snežni leopard (Uncia uncia) naseljuje gorata območja, na višini 3.000 do 4.500 metrov.


Ker živijo na izjemno težko dostopnem terenu, jih je težko preučevati. Zaradi izboljšane tehnologije in monitoringa, pa je v zadnjih letih spremljanje te živali olajšano. Biologi vsakih 5 let opravijo popis populacije te skrivnostne bele zveri. 



Čeprav je vrsta uradno izbrisana iz seznama ogroženih živali, biologi poudarjajo, da je njihov obstoj še vedno v nevarnosti, saj se njihovo število še vedno zmanjšuje, le počasneje, kot so sprva domnevali.

Ključne besede: Snežni leopard Uncia uncia živali zveri ogrožene živalske vrste IUCN rdeči seznam Himalaja Svetovna zveza za varstvo narave 



Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je dragoceno lepotilno sredstvo.

Louisa May Alcott