WWF: Velika kriza svetovnih oceanov zaradi izginjanja morskih vrst

WWF: Velika kriza svetovnih oceanov zaradi izginjanja morskih vrst

13.09.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Zdravi oceani so pogoj za vse življenje na zemlji."

Morske živalske vrste po celem svetu so potencialno na poti drastičnega upada.

Vodilna mednarodna organizacija na področju varstva živali in ogroženih živalskih vrst WWF je septembra 2015 objavila zaskrbljujoče poročilo Living Blue Planet o morskih živalskih vrstah. Poročilo Living Blue Planet je posodobljena študija o morskih sesalcih, pticah, plazilcih in ribah, ki kaže na to, da se je populacija morskih živali med letoma 1970 in 2012 zmanjšala za kar 49%.

Poročilo raziskuje kako pretiran ribolov, uničevanje življenjskega okolja in klimatske spremembe vplivajo na morsko biotsko raznovrstnost.

Ti izsledki o stanju svetovnih oceanov imajo lahko katastrofalne posledice tako za ekosisteme kot tudi predvsem za ljudi razvitega sveta, ki so močno odvisni od virov oceanov.

Zdravi oceani so pogoj za vse življenje na zemlji.

»V razponu le ene generacije, je človek uspel resno poškodovati oceane, saj ribe lovi hitreje, kot se same uspejo razmnoževati, hkrati pa uničuje njihov življenjski prostor. Če bomo želeli zagotoviti prihodnjim generacijam možnost do bogatega morskega življenja, bodo potrebne korenite spremembe.« - Marco Lambertini

Analiza je vključevala skoraj dvakrat toliko podatkov, kot prejšnje študije in je sledila 1234 vrstam, od morskih ptičev, morskih psov do orjaških usnjač (t.j. vrsta želv).

Ugotovitve temeljijo na indeksu Living Planet Index – podatkovni zbirki, ki jo ohranjajo in analizirajo raziskovalci Zoološkega društva London (ZSL).

Te zaskrbljujoče statistike iz leta 2014 kažejo na to, da je drastično upadla populacija vretenčarjev po vsem svetu.

Vir: wwf.org

Priporočamo knjige o ekologiji in naravoslovju
Priporočamo knjigo o kitih >>> Kiti, nežni velikani : ilustrirana knjiga o kitih

Ključne besede: morska biologija živalske vrste WWF ogroženost izumiranje oceani morski sesalci življenje biotska raznovrstnost klimatske spremembe ribolov orjaške usnjače morski psi raziskave Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
Gospa Jesen je gospa, ki s svojim kovčkom vsako leto prepotuje cel svet. Je tretja od štirih sester. In ponovno je prišla v mestece na robu hriba.
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Razmišljajte o sebi kot o zmagovalcu in storite tisto, česar se bojite.

(Jeff Keller)