Življenje je vendar lepo! Pogovor o knjigi Ljubiti in živeti, 1. del

Življenje je vendar lepo! Pogovor o knjigi Ljubiti in živeti, 1. del

12.12.2015 | Avtor: Tatjana Svete | dr. Jože Urbanija
"Kot moramo redno čistiti stanovanje, da lahko delamo v njem, tako moramo čistiti tudi notranje stanovanje – dušo. Nujni in stresni opravki razpršijo notranjo moč, zato bi se morali zavestno zbrati."

Vsak bi moral najprej razviti občutek samovrednosti, je prepričan Jože Urbanija, se zavedati, da je, in spoznati, kaj sploh pomeni biti človek. Njegovo naravno stanje, tega doseže tako, da se v tišini poglobi v svoje bistvo in ozavešča resnico o sebi, je celovitost, ki jo preplavlja smiselnost. V krizi se znajde, ko se pozunanji in dopusti, da ga zunanjosti trgajo na koščke.

Nedavno ste izdali knjigo Ljubiti in živeti. Kako pojmujete ljubezen?

»Kot najglobljo formulo vsega bivajočega. Ker je beseda zlorabljena, jo mora človek doživeti, da bi jo razumel, tako kot vse najgloblje stvari v življenju. je stvar prakse, ne teorije.«

Človeka primerjate z magnetno iglo na kompasu, ki se nemirno obrača, ko ne kaže na sever-jug. Tudi človek ima notranji kompas, ki mu zelo hitro pove, da nekaj ni v redu. Za umiritev predlagate metodo desetih korakov. Kako jo vi uporabljate?

»Najprej se popolnoma umirim in s zavestno rečem, da Sem. Ne mislim, umirim dihanje in se 'religiram' – ponovno navežem stik z Bogom. Nato se vprašam, kaj naj v danih razmerah storim, da bom notranje miren in prav usmerjen. Počakam na odgovor ter premislim o njem in njegovih posledicah. Nato ponotranjim rešitev ter določim cilj in pot.

Ljubiti in živetiKot moramo redno čistiti stanovanje, da lahko delamo v njem, tako moramo čistiti tudi notranje stanovanje – dušo. Nujni in stresni opravki razpršijo notranjo moč, zato bi se morali zavestno zbrati. Formula omogoča, da tudi sam poiščem odgovor. Zakaj bi spraševal druge, če pa sta znanje in modrost že v meni? Če se umirim in potopim v globino, dobim pravi odgovor zame.

To je podobno, kot ko se voda umiri in jasno vidim, kaj je na dnu. Danes je za duševno zdravje vsakogar nujno, da si vzame čas zase, denimo pol ure na dan.

Zamislite si, kakšen bi bil svet, če bi ljudje uporabljali to formulo v desetih korakih. Vsakega kdaj zanese, da se ne odzove urbano z njo, a to ni dolgoročno smiselno, ker vanj vnaša nemir. Vse v naravi se odvija v miru in tišini.

Človek je del narave in bi moral spoštovati njene zakone, da bi živel srečno in mirno, kajti vsaka vojna civilizacijo v človečnem smislu razvojno pahne za stoletja nazaj. Človek je kot drevo, ki nenehno raste, da ima lepšo in večjo krošnjo. Ko neha rasti, se njegove sušijo in začne propadati.«

ŽIvljenje je vendar lepo! Pogovor o knjigi >> Ljubiti in živeti, intervju z dr. Urbanijo, Slovenske novice, december 2010 (Tatjana Svete)

Več o knjigi >> Ljubiti in živeti


Ključne besede: Tatjana Svete Jože Urbanija ljubiti in živeti življenje ljubezen drevo življenja Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsa človeška bitja so hkrati sanjska bitja. Sanjanje druži človeštvo.

Jack Kerouac