Investiram, torej ni(sem)

Investiram, torej ni(sem)

12.06.2007 | Avtor: Igor Mujdrica
"Še tako velika sposobnost vlagatelja, da predvidi ali izbere dobro naložbo, ne pomeni nič. Katerokoli metodo že bo uporabil za izbiro ustreznih delnic ali pa vzajemnih skladov, ne bo znanje tisto, ki bo vplivalo na usodo naložbe, ampak predvsem njegova čustvena reakcija v danem trenutku. rn"
Pri naložbenih tematikah se pogosto govori o različnih metodah investiranja, o optimalnih časovnih intervalih za nakup ali prodajo vrednostnih papirjev, tehnični in temeljni analizi, različnih kazalcih, statistikah in stopnjah posameznikovih naložbenih tveganj. Na tako kompleksnem področju, pa se vse premalo omenja psihološke vidike, ki vplivajo na dozorelost in uspešnost naložb.

Pričakovanja in skrbi

Osredotočimo se na psihološki vidik posameznika, ki se je odločil svoje prihranke plemenititi na trgu kapitala (preko delnic ali vzajemnih skladov npr.)

Dokler mu naložba prinaša dobiček, je vse v najlepšem redu. Donosnost naložbe pa lahko močno odstopa od pričakovanj vlagatelja. Če so odstopanja v pozitivni smeri, se pojavi občutek brezskrbnosti, kateremu nemalokrat sledi pohlep. V primeru negativnega odstopanja, pa se ponavadi pojavi strah.

Kakorkoli obrnemo – skrbi slej kot preje nastanejo v obeh primerih, in še tako velika sposobnost vlagatelja, da predvidi ali izbere dobro naložbo, ne pomeni nič. Katerokoli metodo že bo uporabil za izbiro ustreznih delnic ali pa vzajemnih skladov, ne bo znanje tisto, ki bo vplivalo na usodo naložbe, ampak predvsem njegova čustvena reakcija v danem trenutku.

Tipični amaterski vlagateljDOBRO JE VEDETI

»Najuspešnejši vlagatelji lahko nosijo izgube tudi pri več kot polovici svojih naložb. Vendar so njihovi dobički toliko višji pri drugi polovici. Izgubljati manjše bitke je neizogiben del zmage celotne trgovalne vojne. Vzemite to v zakup, še preden se resnično podate v naložbe.
Na spodnji ilustraciji si oglejmo primer tipičnega amaterskega investitorja in njegovih reakcij ob potencialno zanimivi naložbi. Ni odveč omeniti, da se podobno odziva več kot 80% malih vlagateljev na vseh svetovnih trgih kapitala. In nemalo jih za vedno zapusti prizorišče dogajanja, še preden naložbam dopustijo da bi ustrezno dozorele.
 
Primer tipičnega amaterskega investitorja

Če na ilustraciji morda najdete sebe, si to priznajte in bodite do sebe popolnoma odkriti. Vendar s takšnim načinom investiranja nemudoma prenehajte, saj vas bo ta stal precej časa, živcev in denarja. Čustva raje investirajte v domače družinsko okolje kjer se bodo precej bolje obrestovala, kot na trgih kapitala. Skrbi pri investicijskih odločitvah pa prepustite strokovnjakom.

In če ste morda imeli začetniško srečo pri naložbah, vedite, da je ta lahko najbolj zanesljiv povod, da v prihodnje izgubite veliko denarja v zelo kratkem času. Slovenci smo v evropskem prostoru znani kot eni najbolj agresivnih vlagateljev, zato bodite previdni, preden se podajate investicijam naproti. Res pa je, da vam lahko z 100% gotovostjo zagotovim, da z investicijami ne boste nikoli zaslužili samo tako, da ne boste nikoli investirali.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Igor Mujdrica  borza  investicije  naložbe  delnice  vzajemni skladi  vzajemci  prihranki  denar  vlagatelji  izgube  trg kapitala  kapital  zaslužek Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V življenju pride čas, ko ne moreš storiti drugega, kot nadaljevati svojo pot. Čas, da slediš svojim sanjam. Čas, da razviješ jadra svojih prepričanj.

(Sergio Bambaren)