Kakšno pitno vodo pijemo?

Kakšno pitno vodo pijemo?

03.08.2017 | Avtor: Anton Komat
"Ne verjemite, da je voda, ki priteče iz vaših pip, zdravju neškodljiva. Verjemite mi, da vam nihče ne bo pomagal, če si ne boste pomagali sami. Samopomoč pa zahteva vsaj nekaj temeljnega poznavanja problema! "
Zdravniki nam govore: "Pijte mnogo vode!" in: "Voda prinaša več zdravja!" Prav imajo, kajti dejstvo, da pijemo premalo vode, povzroča verjetno najbolj razširjeno bolezen sodobnega človeka, kronično dehidracijo.

Obljubimo si torej, da bomo pili več vode in tako izdatno poskrbeli za svoje omajano zdravje.
Toda geslo, da voda prinaša več zdravja, nam narekuje, da si najprej zastavimo vprašanje: "Kakšno vodo pijemo?" Odgovor "odgovornih" je pričakovan: "Pitno vodo, ki vam jo omogoča država in ki vam je pripeljana po ceveh v vaša stanovanja." Naš odgovor pa prav tako, saj vsi v veliki večini pijemo vodo iz javnega vodovoda. Lepo in prav, toda ne bodite v zablodi in ne verjemite, da je voda, ki priteče iz vaših pip, zdravju neškodljiva. Verjemite mi, da vam nihče ne bo pomagal, če si ne boste pomagali sami. Samopomoč pa zahteva vsaj nekaj temeljnega poznavanja problema!

Prav vsak uporabnik javnega vodovoda v Sloveniji bi moral vedeti in imeti neposreden dostop do sledečih podatkov:

1. kje je vir pitne vode, ki mu priteče iz domače pipe;
2. kateri problemi onesnaževanja pitne vode iz lokalnega vodovoda so obstajali nekoč in kateri danes;
3. način nevtraliziranja bakterij in drugih kontaminantov;
4. na katere kontaminante se pitna voda testira in kateri prekoračujejo veljavne standarde;
5. način obveščanja javnosti o potencialnih nevarnostih in o akutnih onesnaženjih pitne vode ter uporabljenih ukrepih.
V Sloveniji je dostopnost teh podatkov za prebivalstvo še vedno na nivoju vojaške skrivnosti. Le poskušajte poizvedeti kaj več pri svojem lokalnem distributerju pitne vode, oz., kot jim rečemo pri nas, "javnemu vodovodu"! Obdani z bodečo žico, so vodilni nedostopni za javnost oziroma pretežno službeno odsotni!

V ZDA, kjer je javnost bolj ozaveščena, so leta 1986 sprejeli Safe Drinking Water Act (Zakon o zdravi pitni vodi), ki podrobno ureja prav te pravice uporabnikov oziroma prebivalstva.

Zastrupljanje naše pitne vode ima več virov in te so poznavalci razvrstili v tri osnovne skupine:

1. radionukleidi, med katere spadajo izotopi radija, radona in urana, so nevarni zaradi radioaktivnega sevanja;
2. anorganski kontaminanti, kot so arzen, kadmij, krom, svinec, živo srebro, selen, nitrati, cianidi in fluoridi;
3. organski kontaminanti, od katerih so najbolj nevarni pesticidi, PCB, benzen, klorbenzen in klorirani alkani (kloroform, vinilklorid, trikloretilen, tetrakloretilen in metilen klorid).

Prvo dejanje zastrupljanja naše pitne vode povzročamo vsi skupaj ob pomoči naše tehnologije in z zavestjo, ki je vse prej kot naravi (beri človeku) prijazna. Drugo dejanje zastrupljanja naše pitne vode pa odigravajo ravno javna podjetja, ki imajo za nalogo oskrbo prebivalstva z zdravo pitno vodo! Tehnologije "prečiščevanja" še ne pitne vode predpisujejo namreč uporabo kemikalij, ki so hudi strupi! Absurd, ki mu ni enakega!
Poglejmo si vso silno tehnološko kramo, ki bedi nad "zdravilnostjo" pitne vode.

"Priprava" pitne vode za prebivalstvo poteka namreč po natanko določenem scenariju, ki vsebuje naslednje delovne postopke:

1. postopek koagulacije: na tej stopnji dodajajo kemikalije, ki povzroče nastajanje želatonznih delcev - flokov, vežejo nase v vodi suspendirane trdne delce;
2. postopek flokulacije: ob rahlem mešanju se floki združijo in prične se njihovo usedanje;
3. postopek sedimentacije: iz koaguliranih delcev in dodanih kemikalij se tvori mulj, ki potone na dno;
4. postopek filtracije: voda se preceja skozi pesek ali drobljenec;
5. postopek dezinfekcije: doda se hudo strupeni klor, ki ima primarno nalogo, da ubija mikroorganizme;
6. postopek antikorozivnih aditivov; dodajajo se kemikalije, ki znižajo kislost vode in s tem preprečujejo korozijo vodovodnih cevi in vdor težkih kovin v vodo:
7. postopek fluoridacije: vodi dodajajo fluor, ki naj bi po "trdnih" zagotovilih industrije preprečeval karies;
8. postopek aeracije: razprševanje zračnih mehurčkov v vodi naj bi povzročilo izparevanje in izločanje organskih komponent iz vode.

Ko "pitna voda" prestane osmi postopek, se skladišči v zbiralnikih in postopoma vodi do porabnikov. Videli smo, da med vsemi delovnimi postopki pri obdelavi vode vestni vodarji dodajajo kar lepo zbirko nevarnih kemikalij. Poglejmo si to pobliže:

? dodane pesticide, lepše imenovane algicidi, torej ubijalci alg, dodajajo pri "vhodu", torej pred filtracijo;
? dodajanje kemikalij za dezinfekcijo poteka na vseh točkah;
? koagulante dodajajo na prvi stopnji. Ti prinesejo velike količine aluminija, ki dokazano povzroča Alzheimerjevo bolezen in senilno demenco (starostno bebavost);
? dodani klor povzroča srčne bolezni in raka;
? fluor proti "kariesu" povzroča artritis in raka;
? razne alkalije in mehčalci vode;
? bakrov kloramin, ki ga dodajajo pred skladiščenjem vode;
? deklorinatorji, ki naj bi v distribuciji znižali raven klora v vodi.

Vsesplošno zastrupljanje s klorom

Dodajanje klora pitni vodi je postalo tako samoumevno, da se le redkokdo vpraša, kakšne zdravstvene posledice prinaša obilje klora, ki ga je najti v "pitni" vodi.

V začetku so klor dodajali pitni vodi zaradi uničevanja mikroorganizmov, predvsem klic tifusa in kolere. Njegova učinkovitost in cenenost sta prekrile vse njegove nevarnosti. Danes ugotavljamo, da so številne oociste (klice) nevarnih patogenov, kot sta npr. Giardia in Cryptosporidium, postale popolnoma odporne na klor.

Klor povzroča vrsto srčnih obolenj in arteriosklerozo, ubija normalno človeško floro, ki je nujno potrebna za naše zdravje, ker tvori vitamin B 12, uničuje vitamin E, ki je bistveni antioksidant v človeškem telesu. Antioksidanti preprečujejo formacijo takoimenovanih prostih radikalov, ki so poglavitni krivec za nastanek tumorjev. Torej je klor posredno kancerogen! Klor tanjša stene kapilar in oža stene žil, posredno pa povzroča tudi zvišano raven holesterola. Vidimo torej, da povzroča v človeškem telesu kar velika razdejanja.
Izjemno pomembno je vedeti, da vnos nevarnih snovi iz klorove skupine ne poteka le ob pitju klorirane vode. Tuširanje z vročo vodo ali vroče kopeli sproščajo kar 50% v vodi raztopljenega klora in članov njegove strupene druščine, ki jih vdihamo ali pa pridejo v telo skozi našo kožo. Kako se ubranimo tega nevarnega zastrupljanja? Prijetnega tuširanja ali osvežilne kopeli se nam ni treba odreči. V tujini so razvili cenene takoimenovane KDF - filtre, ki se pritrdijo na tušev nastavek in preprečijo sproščanje klora.

(Odlomek iz knjige: Nespametni bodo žejni)

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Priporočljivo branje > Praktično zdravljenje z vodo


Ključne besede: Anton Komat  H2O  čudeži življenja  ekologija  lastnosti vode  vodovod  strupi  napitki  Nespametni bodo žejni  voda  zdravilni učinki Priročnik za vizualiziranje
Grenko sladka mikropoezija
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Živimo v mavrici kaosa.

Paul Cezanne