Koliko časa in kako kuhamo, 3. del

Koliko časa in kako kuhamo, 3. del

23.03.2015 | Avtor: Ica Krebar
GOBOVA JUHA

Na sezamovem olju prepražimo malo čebule, dodamo na lističe zrezane gobe, malo dušimo, solimo, stisnemo strok česna, dodamo malo majarona, nasekljanega peteršilja, tekko, zalijemo in pustimo, da se skuha. Na koncu lahko dodamo po okusu še tamari omako.

Kaj je tekka?

Tekka je mešanica prepraženih zmletih alg z dodatkom različnih zelo jang začimb in na sezamovem olju prepraženega misa. Zato jo lahko uporabljate v vsaki jedi, katero želite bolj jangizirati. Tekka s svojo jang energijo nevtralizira jin energijo prave kave (za tiste, ki jo žal še uživate).

Kaj je gomasio?

To so v suhi ponvi spražena sezamova semena, strta v suribačiju, ali pa napol zmleta, z dodatkom morske soli. Meša se v razmerju 1 proti 16, torej ena žlica soli in šestnajst žlic sezamovega semena. V družini lahko pripravimo več različnih mešanic gomasioja. 1 proti 16 je nekaj srednjega, za manjše otroke pripravimo 1 proti 21, za tiste, ki rabijo več jang energije, pa, recimo 1 proti 12. gomasio je zelo okusna začimba. Uporabljamo jo tako, da jo posipavamo po že pripravljeni hrani, ki je že na krožniku. Vsak dan jo dodajamo jedem, ker je zelo zdravilna. Zdrobljen sezam pomešan s soljo ima posebno sposobnost, da zelo dobro čisti našo kri. istočasno pa dobro jangizira naše telo. Zelo jin otroci so otroci, ki jim pogosto teče kri iz nosu in ne znajo biti niti toliko pri miru, da bi jih lahko uščipnili; pri takih otrocih se že po enem tednu rednega jemanja vsaj ene žlice gomasioja na dan, kažejo izboljšave.

Suribači je poseben žlebasti možnar, v katerem se z lesenim kijem ob mešanju drobi sol, sezam in vse tisto, kar želimo zdrobiti. Suribači lahko kupite v posebnih makrobiotičnih trgovinicah.

Gobe kot dodatek

Gobe shitake

Na drevju rastoče gobe. Največ se jih prodaja posušene. Bogate z vitamini B12 in D. Večinoma se uživajo v majhnih količinah – 2 do 3 gobe brez stebla – kot dodatek miso juhicam ali v omakah. Zdravilno delujejo na čiščenje holesterola iz krvi. Iz njih se lahko pripravi tudi čaj. V specialnih trgovinicah jih prodajajo tudi zmlete v prah v obliki kapsul in se jemljejo po priloženem receptu.

ZIMSKE MINEŠTRE

Mislim, da večinoma vsi prav dobro poznamo mineštre naših babic. Zato o njih ne bi preveč pisali; morda samo toliko, da bi si pozimi pomagali s kislim zeljem, fižolom, čičeriko, lečo, kislo repo, ajdovo kašo, ajdovimi žganci. Z dodatkom misa in tamarija bomo imeli vedno bogato in polnovredno obloženo mizo. Kajti kislo zelje in repa sta zelo dobra čistilca našega telesa; vsa žita, ajdovi žganci, ajdovi štruklji, ipd. stvari pa so jang in se med seboj zelo dobro ujemajo, ali pa dopolnjujejo. Seveda nam pozimi prav pride rumena koleraba, rumeno korenje, repa, saj iz teh stvari vedno lahko pripravimo dobro dušeno prilogo.

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Ica Krebar  jin jang  alge  juhe  kulinarika  makrobiotika  prehrana  mineštre  enolončnice  tekka  gobe  gobova juha  gomasio  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človek je kot roman: do zadnje strani ne veš kako se bo roman končal. V nasprotnem primeru ga sploh ne bi bilo vredno prebrati.

Jevgenij Zamjatin