Kratka zgodovina cimeta

Kratka zgodovina cimeta

21.02.2024 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Cimet je danes ena najbolj priljubljenih začimb. Nedvomno gre zasluga cimetovemu omamnemu vonju in okusu. Cimet pa so uporabljale že visoke civilizacije, tisoče let nazaj.

Zgodovina uporabe cimeta sega tisoče let nazaj. Že leta 2000 pred našim štetjem, so cimet pričeli uvažati v Egipt. Cimet je bil pri starodavnih civilizacijah tako cenjen, da so ga podarjali kot darilo navišjim predstavnikom, monarhom in celo božanstvom. O tem priča napis na templju božanstva Apola, ki je del starogrškega svetišča na obali Jonije, ki danes leži v Turčiji.

V starem Egiptu so cimet uporabljali tudi pri balzamiranju mumij. Bil pa je tudi sestavina v aromatičnih kadilih, ter darilo helenističnim vladarjem templjev.

Antični grški pisec Herod je pisal, da cimet izvira iz Arabije, kjer cimet in druge začimbe varujejo krilate kače. Tudi Aristotel je menil, da cimet izvira iz Arabije. Drugi starogrški zapisi opisujejo, da so velikanske 'cimetove ptice' nabrale cimetove palčke v neznani deželi, kjer rastejo drevesa cimeta, nato pa so si z njimi zgradile gnezda.
 
Mediteranski trgovci so dolgo prikrivali cimetov izvor, saj so hoteli ohraniti monopol nad to dragoceno začimbo.

Danes vemo, da pravi cimet (cinnamomum verum, imenovan tudi cejlonski cimet),  izvira iz Indije, Šrilanke, Bangladeša in Mjanmara. Sorodne vrste cimeta pa izvirajo tudi iz Kitajske in Vietnama ter Indonezije.

Še v srednjem veku je za Zahod, izvor cimeta ostajal skrivnost. Latinski pisci so zapisovali, da je cimet v Evropo
predvidoma prišel preko Rdečega morja, vendar niso vedeli od kod. Govorilo se je celo, da cimet pri izviru Nila ujamejo z ribiškimi mrežami.

V 16. stoletju pa so s cimetom iz Šri Lanke že trgovali nizozemski trgovci, ki so ustanovili podjetje The Dutch East India Company. Kasneje so pričeli gojiti tudi svoja lastna drevesa cimeta. In v naslednjih stoletjih je cimet postal nepogrešljiva začimba kuhinj vsega sveta.
Ključne besede: cimet začimba Cinnamomum zeylanicum pravi cimet cinnamomum verum Šri Lanka zgodovina prehrana tradicija Egipt Grčija Nizozemska Evropa Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne