Kratka zgodovina cimeta

Kratka zgodovina cimeta

12.10.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Cimet je danes ena najbolj priljubljenih začimb. Nedvomno gre zasluga cimetovemu omamnemu vonju in okusu. Cimet pa so uporabljale že visoke civilizacije, tisoče let nazaj.

Zgodovina uporabe cimeta sega tisoče let nazaj. Že leta 2000 pred našim štetjem, so cimet pričeli uvažati v Egipt. Cimet je bil pri starodavnih civilizacijah tako cenjen, da so ga podarjali kot darilo navišjim predstavnikom, monarhom in celo božanstvom. O tem priča napis na templju božanstva Apola, ki je del starogrškega svetišča na obali Jonije, ki danes leži v Turčiji.

V starem Egiptu so cimet uporabljali tudi pri balzamiranju mumij. Bil pa je tudi sestavina v aromatičnih kadilih, ter darilo helenističnim vladarjem templjev.

Antični grški pisec Herod je pisal, da cimet izvira iz Arabije, kjer cimet in druge začimbe varujejo krilate kače. Tudi Aristotel je menil, da cimet izvira iz Arabije. Drugi starogrški zapisi opisujejo, da so velikanske 'cimetove ptice' nabrale cimetove palčke v neznani deželi, kjer rastejo drevesa cimeta, nato pa so si z njimi zgradile gnezda.
 
Mediteranski trgovci so dolgo prikrivali cimetov izvor, saj so hoteli ohraniti monopol nad to dragoceno začimbo.

Danes vemo, da pravi cimet (cinnamomum verum, imenovan tudi cejlonski cimet),  izvira iz Indije, Šrilanke, Bangladeša in Mjanmara. Sorodne vrste cimeta pa izvirajo tudi iz Kitajske in Vietnama ter Indonezije.

Še v srednjem veku je za Zahod, izvor cimeta ostajal skrivnost. Latinski pisci so zapisovali, da je cimet v Evropo
predvidoma prišel preko Rdečega morja, vendar niso vedeli od kod. Govorilo se je celo, da cimet pri izviru Nila ujamejo z ribiškimi mrežami.

V 16. stoletju pa so s cimetom iz Šri Lanke že trgovali nizozemski trgovci, ki so ustanovili podjetje The Dutch East India Company. Kasneje so pričeli gojiti tudi svoja lastna drevesa cimeta. In v naslednjih stoletjih je cimet postal nepogrešljiva začimba kuhinj vsega sveta.
Ključne besede: cimet začimba Cinnamomum zeylanicum pravi cimet cinnamomum verum Šri Lanka zgodovina prehrana tradicija Egipt Grčija Nizozemska Evropa Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin