Nasedanja kitov, ali smo krivi mi?

Nasedanja kitov, ali smo krivi mi?

15.03.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Študija, ki sta jo opravila Whale and Dolphin Conservation Society, je odkrila močno povezavo med vojaškim srednje frekventnim sonarjem in nasedanji kitov in delfinov na obalah"

V začetku marca 2011 je na obali v Kentu poginil nasedli kit. V zadnjih letih je takih primerov več. Težko je reči, kaj je pravi vzrok teh incidentov, a vprašanje za milijon dolarjev je, ali smo krivi mi?

Mladi kiti se lahko preprosto zgubijo in se znajdejo v plitvih vodah, kjer jim primanjkuje ustrezne hrane. Kiti, ki so preživeli srečanje z ladjami, bi lahko bili ranjeni ali bi se ob trku okužili, kar bi lahko bil eden izmed razlogov, da nato poginejo na obalah.

Prav tako lahko bolezni ovirajo njihovo sposobnost navigacije, vendar pa se tudi namiguje, da naj bi ladijski hrup pomembno oviral kitov sonar za navigacijo.

Obstajajo dokazi, da človekova uporaba sonarjev lahko povzroči nasedanja kitov. Aktivni vojaški sonarji so bili vpleteni v masivna nasedanja kitov, tako je leta 2000 nasedlo 17 kitov na Bahamih. Zvok sonarja v tem primeru dejansko povzroči številne poškodbe kitovih ušes. Na Kanarskih otokih je zabeležen primer, da je kit zaradi panike poginil za dekompresijsko boleznijo, kajti žival se je prehitro dvignila, zato so nastali dušikovi mehurčki v krvnem obtoku.

Nasedli kit na obali

Tako ameriška kot britanska mornarica, podobno uporabljata sonar za kite kot sredstvo preučevanja lokacij in identifikacije objektov v morju. Zdi se, da lahko določene frekvence povzročijo telesne poškodbe kitov, ko se oddajajo v prekomernih volumnih - a celo pri nizkih volumnih lahko zvoki preprosto povzročijo paniko pri kitih.

V ZDA so na osnovi zahtev javnosti urgirali Uradu za zaščito omejitev uporabe določenih frekvenc aktivnih sonarjev v obdobju miru. Evropski parlament je zahteval, da države EU opustijo  uporabo njihovih ekvivalentnih sonarjev, dokler se ne dožene njihov učinek na okolje.

Študija, ki sta jo opravila Whale and Dolphin Conservation Society, je odkrila močno povezavo med vojaškim srednje frekventnim sonarjem in nasedanji kitov in delfinov, vendar so dokazi še vedno naključni.

Povzeto po BBC (tekst in foto, vir BBC)

 

 

 

 

 


Ključne besede: kiti podvodni hrup morski sesalci delfini vojaške vaje sonarji nasedanje kitov morske živali podvodni svet  Grenko sladka mikropoezija
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.

(George Bernard Shaw)