Osupljiva dejstva o vesolju

Osupljiva dejstva o vesolju

24.10.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
Ilustracija Julia Doria: Zvezdni otroci iz koledarja Odiseja, 2014

Preberite si osupljiva dejstva o vesolju, Osončju, črnih luknjah, astronavtih, vesoljskih odpravah, planetih, zvezdah, in še in še ...


1. Antični astronavti so bili prepričani, da je Zemlja središče vesolja.

2. V vesolju je več zvezd kot zrn peska na vseh obalah na svetu. To je vsaj bilijon triljonov zvezd!

3. Črna luknja nastane, ko eksplodira velika zvezda. Gravitacijska sila črne luknje je tako močna, da nič ne more uiti pred njo - na srečo je Zemlji najbližja črna luknja, oddaljena 10.000 svetlobnih let.

4. Vesolje nima sredine, neprestano - vsako sekundo - se širi; nemogoče je doseči rob vesolja.

5. Zemlja je stara približno 4.5 milijarde let, vesolje pa naj bi bilo staro vsaj 13.5 milijard let.

6. Zaradi Lune imamo na Zemlji plime in oseke. Luna in Sonce vsak dan premakneta bilijone ton vode.

7. Dan na Merkurju traja dlje kot njegovo leto. Merkur kroži okoli Sonca hitreje kot drugi planeti. Dan na Merkurju je dolg kot 176 Zemljinih dni!

8. Sonce je tako veliko, da bi vanj lahko vstavili milijon planetov Zemlja.

9. Kometi so ostanki nastanka našega sončnega sistema pred 4.5 bilijoni let - sestavljeni so iz peska, ledu in ogljikovega dioksida.

10. Če bi lahko potovali do Plutona, bi v eno smer potovali kar 800 let.

11. Vsako leto proti Zemlji leti komet v velikosti avtomobila, a na srečo izgori, še preden pade na Zemljo.

12. V vesolju ne moreš jokati tako kot na Zemlji. Ker solze ne spolzijo po obrazu navzdol, pod očmi nastane cela lužica vode, ki se drži obraza.

13. Človeško telo v vesolju 'zraste' za skoraj 5 cm. Ker ni gravitacije, ki bi nas vlekla proti tlom (kot na Zemlji), se hrbtenica popolnoma raztegne in zravna.

14. Kljub temu, da je Merkur najbližje Soncu ni najtoplejši planet. Najtoplejši planet našega osončja je Venera.Ilustracija Julia Doria: Zvezdni otroci iz koledarja Odiseja, 2014

15. Dnevna temperatura na Merkurju se dvigne do okoli 425°C, ponoči pa pade na ledenih -180°C.

16. Severna zvezda, ki jo ljudje tisočletja uporabljajo za navigacijo, se bo sčasoma spremenila. A to se bo zgodilo šele čez 13.000 let.

17. Apollo 11 je bila prva vesoljska odprava s človeško odpravo, ki je pristala na Luni. To je bilo leta 1969. Do Lune so potovali 4 dni.

18. Astronavti iz vesoljske odprave Apollo 11 so bili Neil Armstrong, Buzz Aldrin in Michael Collins. Ker v času odprave niso bili življenjsko zavarovani, so v primeru svoje smrti, na Zemlji pustili fotografije z avtogrami, ki bi jih v primeru njihove smrti lahko prodali.

19. Odtisi čevljev in gum, na peščenih Luninih tleh, ki so ostali za astronavti odprave Apollo 11, bodo na Luni ostali za vedno, saj ni vetra, ki bi jih zabrisal.

20. Leta 1977 so Američani v vesolje izstrelili vesoljski sondi Voyager 1 in Voyager 2. Cilj je obisk oddaljenih planetov našega osončja. Vanju so vgradili gramofonsko ploščo s podatki o človeški civilizaciji kot so zvoki narave in živali, človeški govor, slike, klasično glasbo (Mozart, Bach, Beethoven, ...) ipd. V primeru, da jo najde kakšna druga civilizacija v vesolju. Shranjena je v aluminijasti skrinji, na kateri so vgravirana navodila za uporabo. Voyager 1 je od Zemlje najdlje oddaljen predmet, ki ga je naredil človek. Sonda je leta 2005 dosegla mejo našega Osončja. Obe sondi delujeta še danes in potujeta globoko v vesolje.

21. Mlečna cesta, naša galaksija, je široka 100.000 svetlobnih let.

22. V naši galaksiji je več kot 300 bilijonov zvezd.

23. V našem Osončju je osem planetov: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun.

24. V vesolju vlada popolna tišina.

25. Sonce predstavlja več kot 99% mase našega Osončja.
(Ilustracije Julia Doria: Zvezdni otroci iz koledarja Odiseja 2015, leto nastanka: 2014)


Ključne besede: Osupljiva dejstva o vesolju vesolje planeti Osončje astronomija črne luknje astronavti zvezde vesoljske sonde Neil Armstrong Michael Collins Buzz Aldrin vesoljske odprave Luna svetlobna leta Zemlja gravitacija Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Vse, kar potrebujete, da zaživite življenje, o katerem sanjate, imate že ta trenutek v sebi."

Barbara De Angelis