Plačajte najprej sebi

Plačajte najprej sebi

12.08.2007 | Avtor: Igor Mujdrica
"Plačati najprej sebi je preprost in edini pravi način ustvarjanja premoženja ali doseganja zastavljenih finančnih ciljev. To pomeni, da vsakič, ko prejmete plačilo (naj bo to redni mesečni prihodek, žepnina, denarna darila ali nagrade in podobno), prihranite del tega. Tako bodo prihranki vedno večji in na voljo za nepričakovane stroške in za vaše finančne cilje (nakup nepremičnine, avtomobila, plačilo šolanja, nakup računalnika, počitnice, upokojitev…). "
Ena večjih težav pri večini varčevalcev (vlagateljev) je, da se niso naučili pravilno varčevati. S tem ne mislim na izbiro finančnih proizvodov, ampak predvsem na zavedanje, da je varčevanje zelo pomembno in nujno, hkrati pa lahko izredno preprosto in sistematično.
Varčevanje je resnično tako zelo pozitivna in nalezljiva navada, da se je je treba enostavno priučiti. Res je, da zahteva nekaj časa in malce truda, vendar je rezultate lahko hitro videti.

Če bi torej radi začeli z varčevanjem preko vzajemnih skladov, delnic ali pa zgolj varčevati prek bančnih računov, da čim prej zmanjšate oziroma izničite posojila, obstaja preprost in najlažji način, ne da bi se morali pretirano odpovedovati svojemu načinu življenja. Metoda se imenuje plačajte najprej sebi.

KAJ TO POMENI?

Plačati najprej sebi je preprost in edini pravi način ustvarjanja premoženja ali doseganja zastavljenih finančnih ciljev. To pomeni, da vsakič, ko prejmete plačilo (naj bo to redni mesečni prihodek, žepnina, denarna darila ali nagrade in podobno), prihranite del tega. Tako bodo prihranki vedno večji in na voljo za nepričakovane stroške in za vaše finančne cilje (nakup nepremičnine, avtomobila, plačilo šolanja, nakup računalnika, počitnice, upokojitev…).

Plačati najprej sebi je nujno za doseganje finančne varnosti in čeprav zelo preprosta tudi edina prava strategija, ki se je je treba naučiti, še preden se odločite svoja sredstva na različne načine plemenititi.

Koliko sredstev naj bi plačali najprej sebi ob vsakem prejemku? Vsekakor je to odvisno od vaših finančnih ciljev in je za vsakega posameznika različno. Privarčevana (odvajana) sredstva bi morala biti v skladu z višino vaših prihodkov. Doslednost je ključ do uspeha pri varčevanju in bolj pomembna kot višina zneska, ki ga odvajate. Pri varčevanju je napredek veliko večji, če dosledno redno odvajate iste zneske od vsakega prihodka, kot pa če varčujete poljubne zneske, kadar se vam zljubi.

ZAČNITE Z MESEČNIMI STROŠKI

Predvidevam, da plačujete račune enkrat mesečno. Če tega nimate urejenega, najprej določite dan v mesecu, ko boste račune plačevali. Srečati je namreč tudi take, ki račune plačujejo skozi ves mesec (tudi po petkrat na mesec), kar po nepotrebnem jemlje čas, energijo in močno zmanjšuje možnosti za varčevanje.

Nato od vseh računov najprej plačajte sebi. Naj bo to račun za nakup investicijskih kuponov vzajemnih skladov, polog sredstev na trgovalni račun pri borzno-posredniški hiši ali pa polog na bančni račun.To morate storiti, čeprav si tega ne morete privoščiti. Če ugotovite, da vam nato ne ostane dovolj sredstev za pokritje ostalih stroškov, si znesek zapišite in preglejte, kje bi ga lahko privarčevali. Morda boste morali malce zategniti pas pri špeceriji ali delati nekaj ur več, se celo odpovedati nekemu drugemu strošku, ki ni nujen. Vendar to preprosto naredite.

TO NI PRETEŽKO

Menite, da je to pretežko za vas? Če je tako, si morate odgovoriti, ali se je težje odpovedati velikokrat nepotrebnim (celo škodljivim) navadam ali je težje ostati v finančnem razsulu? Vedite, da boste morali ostati v enaki (verjetno celo slabši) finančni situaciji, če se ne boste nagibali k pozitivnim spremembam. Če ste nagnjeni k zadolževanju, da bi umetno izboljšali svoj življenjski standard, bo situacija še slabša. Nihče ne bo delal namesto in za vas, če ne boste najprej delali zase in na sebi.

Obvladovanje osebnih financ daje občutek moči, ki bo vplivala na vsako področje vašega življenja. Občutka svobode, da ste vi in vaša družina preskrbljeni ne glede na nepredvidljive dogodke, ni mogoče opisati z besedami. To je nekaj, kar boste občutili sami, ko se boste odločili, da je finančna varnost veliko bolj pomembna od dokazovanja pred vašimi sosedi, znanci in sodelavci.

BODITE MOŽ BESEDA

Če nekomu nekaj obljubite, se ponavadi potrudite, da obljubo tudi izpolnete. Kako pa je s tistimi obljubami, ki ste jih dali sami sebi? Ni odveč pripomniti, da ljudje največ lažemo predvsem samim sebi. Če želite biti uspešni, se bo potrebno obljub tudi držati. V trenutku, ko boste zamudili (ali preskočili) plačilo enega računa samemu sebi, ste na dobri poti, da boste tudi naslednjega in še naslednjega, dokler ne boste počasi prenehali varčevati v celoti.

Če pravite, da nimate dovolj sredstev za plačevanje samemu sebi (torej za varčevanje), se raje vprašajte, čemu se lahko odpoveste ali katere navade lahko spremenite, da bi z varčevanjem lahko tudi začeli. Da iz malega raste veliko, še kako drži. Če boste začeli z majhnimi sredstvi in bili dosledni, se vam bo še kako izplačalo. Spodnji primer prikazuje moč doslednosti skozi 1,5 in 10 let. Številke ne vključujejo vpliva obrestno-obrestnega računa, zato so zneski manjši, kot če bi dejansko varčevali (vlagali).
 
OPOMBA: 80 evrov privarčevanih sredstev na mesec bi pomenilo, da vsak dan privarčujete manj kot 3 evre.

Če plačujete najprej sebi, ste prisiljeni varčevati. Skoraj vsi si lahko privoščite odvajati pet odstotkov prihodkov v namene varčevanja. Še posebno, če je to prvi račun, ki ga plačate. Z malce več truda, pa je od 10 do 15 odstotkov mesečnega prihodka priporočena vsota, namenjena za varčevanje, najbolj odločni pa bodo ta znesek povišali tudi do 20 ali 30 odstotkov mesečnih prihodkov. Predlagam, da nikoli ne zamudite s plačilom računa, drugače vas bo to v prihodnosti zagotovo stalo največ. Če boste plačali najprej sebi, tega zneska ne boste zapravili. Sebi in svoji družini ste namreč dolžni lepo in brezskrbno prihodnost, če lahko vplivate nanjo pa še toliko bolj.

Varčevanje

N A P O T K I   P R I   P L A Č E V A N J U   S A M E M U   S E B I

1. Če se ne morete disciplinirati dovolj, da bi plačevali najprej sami sebi, si ustvarite trajne naloge pri bankah ali administrativne prepovedi pri delodajalcih. Obrnite se na strokovno pomoč tistih, ki razumejo finance in to bo urejeno zelo hitro. Z malo truda bo ta način zahteval pregled le enkrat ali dvakrat na leto
2. Če so se vam prihodki povišali, razliko nemudoma odvajajte na varčevalni (vlagateljski, trgovalni) račun. Če vam denar ne bo na voljo, ga tudi zapravili ne boste.
3. Učite otroke plačevanja najprej samim sebi. Če jih boste opazovali, boste kaj hitro videli, da otroci veliko prej napravijo tisto kar delate, in ne tisto, kar rečete. Če bodo videli in slišali, da se stalno pogovarjate o varčevanju, je veliko večja verjetnost, da bodo tudi sami delovali enako, ko odrastejo in zapustijo dom.
4. Če otrokom dajete žepnino, vzrajajte na tem, da se del sredstev odvaja na varčevalni račun. Mlajši kot so otroci, laže jih boste naučili teh navad, ki jih bodo uporabljali tudi pozneje, ko vas ne bo več ob njih.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Igor Mujdrica  investicije  naložbe  prihranki  denar  vlagatelji  varčevanje  trg kapitala  kapital  premoženje  zaslužek Priročnik za vizualiziranje
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Zgrabite trenutek! Tisto, kar lahko storite ali mislite, da bi zmogli, začnite takoj zdaj.

(Johann W. Goethe)