Poleti cvetoče lepotice

Poleti cvetoče lepotice

15.04.2009 | Avtor: | Matevž Likar
"Čebulice posadimo na trikratno globino višine čebulice, med njimi pa, odvisno od kultivarja, pustimo med 20 in 45 cm. Lilije najbolje uspevajo na polnem soncu ali svetli senci, z izjemo turških lilij, ki uspevajo tudi v senci. "
Lilije

LilijaLilije so rastline, ki pripadajo le rodu Lilium, čeprav tudi nekatere druge rastline poimenujemo podobno (npr. maslenice/enodnevne lilije – rod Hemerocallis in stepske lilije – rod Eremurus). Za prave lilije so značilne čebulice, ki imajo izoblikovane luske. Posadimo jih v rahlo kisla (pH 6,5) in dobro odcedna tla.

Čebulice posadimo na trikratno globino višine čebulice, med njimi pa, odvisno od kultivarja, pustimo med 20 in 45 cm. Lilije najbolje uspevajo na polnem soncu ali svetli senci, z izjemo turških lilij, ki uspevajo tudi v senci.

Visokim kultivarjem lilij namestite podporo, da se ne bodo povesili v vetru. Podporo namestimo preden posadimo čebulico, da preprečimo morebitne poškodbe rastline.

Kane

Kane najbolje uspevajo na bogatih in dobro odcednih tleh, zaradi česar pred sajenjem v sadilno jamo dodamo nekaj komposta ali zrelega gnoja. Za najlepše uspevanje potrebujejo polno sonce. Rizome posadimo 4-8 cm globoko, med njimi pa pustimo 30-45 cm prostora, odvisno ali gre za pritlikave ali visoke kultivarje.

S sajenjem na prosto moramo počakati, da mine nevarnost slane. Lahko pa rizome posadimo v lonce že v februarju, s čimer spodbudimo hitrejši razvoj poganjkov. S kombiniranjem rastlin iz loncev in rastlin, ki smo jih posadili neposredno na vrt lahko podaljšamo čas cvetenja kan na našem vrtu. Čas cvetenja pa lahko podaljšamo tudi z odstranjevanjem cvetov po cvetenju. Odcvetele cvetove odstranite z delom stebla vred.

Poleg sonca potrebujejo kane tudi dovolj vlage in hranil. Ob daljši suši jih je zato potrebno zalivati. Hranila dodajamo enkrat mesečno z dodatkom popolnega mineralnega gnojila.

Gladiole

Za sajenje izberemo sončno in pred močnim vetrom zaščiteno mesto. Podobno kot ostale čebulnice imajo tudi gladiole rade dobro odcedna in z organsko snovjo bogata tla. Čebulice posadimo 10 cm globoko in 10-15 cm narazen.

Visoke kultivarje po potrebi podpremo, da ne pride do preloma stebla zaradi vetra. Sproti odstranjuemo posamezne odcvetele cvetove, ob koncu cvetenja pa odrežemo tudi celotno cvetno steblo. Liste pustimo, da si lahko rastlina nabere dovolj moči za naslednjo sezono.

Agapant

Nobenega dvoma ni, da agapant najbolje uspeva na prostem, na sončnem in zaveternem rastišču. Rastlino posadimo 2-3 cm globoko, med rastlinami pa pustimo 30 cm razmika.

Poleg veliko sonca agapant potrebuje tudi dovolj vode, zaradi česar ga moramo redno zalivati. Pri tem pazimo, da voda ne zastaja v loncih, saj lahko povzroči gnitje in propad rastline. Rastlino zalijemo šele, ko je zgornjih nekaj centimetrov substrata povsem izsušenih.

Hemerocallis

Maslenice so zanesljive trajnice, ki kljub kratkoživečim cvetovom vsako leto bogato zacvetijo na naših gredah. Potrebujejo sončno ali polsenčno rastišče. Čeprav dobro prenašajo sušo, bodo najlepše cvetele, če bodo imele na razpolago dovolj vode in hranil. Hranila s popolnim mineralnim gnojilom dodajamo spomladi.

Po cvetenju odstranimo plodove, da preusmerimo energijo rastline v kopičenje zalog in si tako zagotovimo ponovno bujno cvetenje v prihodnjem letu.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vrtnarjenje poletno cvetje poleti cvetoče cvetlice lilije agapant hemerocallis Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Gozdna ptica nikoli ne želi kletke.

Henrik Ibsen