Poslovna psihologija, sugestija prodaje in oglaševanja

Poslovna psihologija, sugestija prodaje in oglaševanja

07.03.2011 | Avtor: William Walker Atkinson
"Pri izobraževanjih prodajalcev obstaja stalna povezava s Sugestijo v vseh njenih oblikah."

Poslovna psihologija se je uveljavila in ustvarila revolucijo v mnogih komercialnih dejavnostih. Pozivi v smeri javnega mnenja ne predstavljajo več hazarda, priigranih ali zgrešenih načinov, pač pa se lahko izzove želja ali zahteva za prodajane dobrine preko gotovih, dobro osnovanih metod, ki pritegnejo in zadržujejo pozornost javnosti do zaključka.

Zgoraj navedeno posebej velja za prodajo in oglaševanje. Dejstvo, da je oglaševanje le ena oblika prodaje – prodaja z velikim dometom, ni splošno prepoznano. In z ozirom na »prodajalski jezik« trgovca in  »prodajalski jezik« oglaševanja, mora biti osnovano na istih principih. Pri vseh aktivnih oglaševalcih in prodajalcih je to dejstvo poznano, in preko sugestije v prodaji se ves čas vrstijo izboljšave.

 Pri izobraževanjih prodajalcev obstaja stalna povezava s Sugestijo v vseh njenih oblikah. Prodajalec začetnik se izobražuje s tako imenovanim »pred-pristopom,« kar pomeni generalno samo izobraževanje prodajalca preko avtosugestije, do zaključka, ko bi se lahko prestavil v pravi okvir mišljenja, kar bi naredilo vtis na stranko, na najboljši način.

Prodajalca se izobražuje v smislu, da naj stranko navda z idejo o vrednosti dobrin, ki jih ponuja, z dejstvom, da so te dobrine prav tisto, kar kupec potrebuje in bi moral imeti pri svojem poslu; z dejstvom, da namesto, da prosi stranko za uslugo, mu pravzaprav prodajalec v resnici dela dobro, ko se ukvarja z njimi – na kratko, v njegovi goreči vnemi po »pogovoru« je v prodajalcu prisoten misijonarski duh, ki tako postane navdušeni zagovornik namesto zgolj »prodajalec dobrin.« Če napotki o Sugestiji ne gredo nič dlje od tega, bi bilo navedeno koristno dopolnilo k prodajalčevi odličnosti – vendar gredo daleč onkraj te točke.

Naslednja stopnja pri izobraževanjih prodajalca je tako imenovani »pristop,« kar predstavlja način, na katerega bi se moralo pristopati k predvidenemu kupcu. Prodajalca se izuri, naj se ponaša na način, da si sugerira samospoštovanje; in da se tako oblači, da sugerira poslovno držo in bogastvo, po eni strani naj se izogiba revnemu videzu, in po drugi, naj čezmerno izkazuje nasprotje le tega.

Uči se, naj vzdržuje veselo, optimistično stanje mišljenja, kar samo od sebe navzven sugerira videz in način, ki naredi mnogo boljši vtis na stranko kot bi ga lahko s slabo voljo, godrnjavostjo, na pesimističen način.

Nato sledi ustrezni metodi predstavljanja sebe in določenega posla stranki, glede na prej navedene značilnosti. Eden izmed največjih trgovskih koncernov v deželi navaja v svojem malem manualu za interno rabo svojih prodajalcev: »Prvih pet minut govorjenja s sogovornikom je odločilnih za sklenitev ali prekinitev  prodaje.

Če ste mu na kakršen koli način nasprotni ali neprijetni, ste svoje možnosti že v izhodišču močno oškodovali. Če vam je spodletelo pri tem, da bi mu ustregli ali ga pritegnili, niste naredili dovolj.«

Več o tem v knjigi > Sugestija in avtosugestija

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: William Walker Atkinson sugestija avtosugestija poslovna psihologija prodaja oglaševanje prodajalci trgovci oglaševalci poslovanje kariera Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Resnična sreča je uživati sedanjost, brez skrbi na prihodnost.

Seneka