Poslušanje

Poslušanje

07.02.2011 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Kakovost poslušanja je zelo odvisna od motivacije, zato se navadite pred predavanjem, koncertom ali pred pomembnim pogovorom pomisliti, kaj vse vam bodo naslednje minute dale, če boste dovolj zbrano poslušali. Človeka veliko laže poslušamo in ga tudi veliko bolje razumemo, če smo mu naklonjeni. "

Je lažje poslušati ali je lažje govoriti? In vi, raje govorite ali raje poslušate druge?

Govorjenje  in poslušanje sta dopolnjujoči se polovici istega medčloveškega sporazumevanja. Smisel poslušanja je, da drugega, ki govori, razumemo čim bolj tako, kakor dojema sam tisto, kar pripoveduje. Od tega, kako zna človek drugim prisluhniti in jih poslušati, je zelo odvisno, kako globoke in lepe odnose bo imel z ljudmi.

Poslušanje pa je domače zdravilo tudi za človekovo duhovno razsežnost. Če znate poslušati naravo (glej Meditacija, Občudovanje), lahko z njenimi lepotami in skrivnostmi ob vsakem koraku bogatite svojo duhovno globino, do narave in do samega sebe pa dobivate zdrav ekološki ali zeleni odnos. Če znate prisluhniti okoliščinam in razmeram, v katerih se znajdete, boste v njih vedno odkrili svojo najbolj smiselno možnost in nalogo za tisti trenutek (glej Odločanje). Če znate poslušati svojo vest, se boste prav odločali v vsakem trenutku, v celoti pa usmerjali svoje življenje smiselno (glej Vest). Seveda pri vsem tem ne gre toliko za poslušanje z ušesi, ampak s "srcem in dušo".

Poslušanje je vsestranski napor.

Je velik duhovni napor: poslušati je treba z vso voljo, da od govorečega čimveč posrkamo vase, da ga čim bolj dojamemo s pametjo in začutimo s srcem

Je velik duševni napor: z vso pozornostjo je treba biti usmerjen na besede in besedno govorico, na misli in na hotenje govorečega.

Je telesni napor: poslušati je treba z izostrenimi ušesi in napetimi očmi.

Navadno poslušamo slabo: lenobno, nezbrano, z mislimi pri kaki svoji stvari. Od vsega svojega časa ga veliko porabimo za poslušanje, toda večina od tega gre zaradi slabega poslušanja mimo nas. Pravijo, da sodoben ameriški poslovnež porabi približno eno uro svojega delavnika za branje, dve za pogovore, osem pa za poslušanje. Branja so ga zelo skrbno učili v šoli, govorjenja že manj, poslušanja pa nikjer.

 Človek je v odnosu do sveta bolj bitje vida, v medčloveških odnosih pa bolj bitje sluha.

Nasveti

PoslušanjeNe da se vsakega človeka vedno poslušati z vso pozornostjo. Nujno pa je, da si za vsakogar, ki z njim živimo ali sodelujemo, vzamemo tudi čas za poglobljeno poslušanje z vsemi svojimi zmožnostmi.

● Kadar kdo govori in ga poslušate, mu ne vpadate v besedo; ne more poslušati, kdor ne zna molčati.

● Med poslušanjem se lahko tu in tam vprašamo: "Ali slišim vse tako, kakor mi hoče ta človek povedati, ali slišim samo tisto, kar mi je všeč, kar mi pride prav?"

● Kakovost poslušanja je zelo odvisna od motivacije, zato se navadite pred predavanjem, koncertom ali pred pomembnim pogovorom pomisliti, kaj vse vam bodo naslednje minute dale, če boste dovolj zbrano poslušali. Človeka veliko laže poslušamo in ga tudi veliko bolje razumemo, če smo mu naklonjeni.

●  Vadite se prisluhniti svojemu srcu in pameti v tisti tihi osebni globini, kjer sta povezana v neločljivo celoto; v tem so morda ženske bolj uspešne kakor moški, toda v osnovi sta intuicija in notranji čut duševni in duhovni zmožnosti vsakega človeka.

(Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

Priporočljivo branje > Knjige o osebnostni rasti

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jože Ramovš Sto domačih zdravil za dušo in telo srčnost poslušanje osebnostna rast pogovor razumevanje komunikacija Računalniški priročnik
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsa človeška bitja so hkrati sanjska bitja. Sanjanje druži človeštvo.

Jack Kerouac