Rastline za pobočja

Rastline za pobočja

14.07.2010 | Avtor: Matevž Likar
"Nikar ne dopustite, da bi vas nekaj poševnine odgnalo iz vašega sanjskega zemljišča – s premišljenim pristopom boste to »slabost« hitro izkoristili za izboljšanje lepot vrta."

Prav nobenega dvoma ni, da so pobočja precej težja za zasaditev in vzdrževanje nasadov kot ravnine. Nikakor pa pobočja niso uporabna samo za zapuščena travišča. Vredna so vsakega truda, saj lahko na njih oblikujemo precej bolj dramatične vrtove kot na povsem ravnem terenu. Pobočja z velikim naklonom bodo še posebej pridobila z zasaditvijo, saj bodo rastline precej stabilizirale vrhnji sloj tal in preprečile drsenje zemlje. Minerali se na zasajenih tleh tudi ne bodo prekomerno spirali in bodo dalj časa dosegljivi rastlinam.

Zasaditev za pobočja

Že z enostavno kombinacijo rastlin lahko ustvarite zasaditev, ki bo predstavljala celoleten okras vrta in hkrati ščitila prst pred spiranjem. Med rastline za popestritev in omilitev pobočja vključite skale. Vkopljite jih v tla tako, da bo pobočje na zgornji strani nekoliko položnejše. Na tem položnem pobočju nato posadite rastline, ki se bodo s svojimi dolgimi poganjki »prelivale« preko skale. Namesto skal lahko uporabite tudi železniške pragove ali gabione (tj. železne kletke s kamni).

Med rastlinami je idealen predstavnik za pobočja panešpljica (Cotoneaster), ki požene zelo globoke korenine in tako stabilizira tla. Junija bo panešpljica polna kremasto belih cvetov, medtem ko bodo njene poganjke jeseni krasile rdeče jagode. Pred skale posadite pritlikave iglavce, ki bodo dajali pridih gorskih pobočij. Za nekoliko bolj sredozemski učinek pa izberite rožmarin. Za pomladne in poletne cvetove posadite med rastline različne čebulnice kot npr. sibirske perunike, ki bodo zasaditvi dale nekaj vertikalnih linij. Prostor med grmovnicami lahko zapolnite z različnimi pokrovnicami kot je npr. zimzelen. Zimzelen se bo dobro počutil tudi v senci večjih skal in grmovnic.

Nekaj točk za uspeh

Nikar ne dopustite, da bi vas nekaj poševnine odgnalo iz vašega sanjskega zemljišča – s premišljenim pristopom boste to »slabost« hitro izkoristili za izboljšanje lepot vrta:

1. Najprej ocenite naklon pobočja. Pri majhnih naklonih je dovolj, da na pobočje posadite okrasne rastline, ki bodo stabilizirale tla. Pri srednjih naklonih med rastline dodajte preproste gradbene elemente, ki bodo zadrževali tla. Pri velikih naklonih pa vam ne ostane drugega kot, da ustvarite serijo teras, ki jih lahko zasadite in tako omilite ostre linije.

2. Pri sajenju poskrbite, da je rastlina posajena navpično. Ne posadite rastlino pravokotno na pobočje. V sadilno jamo dodajte veliko organske snovi, s čimer boste rastlinam na sušnih pobočjih pomagali zadrževati vlago.

3. Za zasaditev uporabite večjo gostoto rastlin. Tako bodo rastline hitreje prerasle celotno pobočje. Korenine številnih rastlin se bodo tudi hitreje prepletle in stabilizirale pobočje.

4. Pri kombiniranju rastlin namestite najnižje predstavnike v ospredje, kjer jih boste lažje občudovali kot višje na pobočju.

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Matevž Likar cvetje tla sušna tla pobočja rastline za pobočja skalnjaki rastišče zasaditve vrt in vrtnarjenje okrasno drevje okrasno grmovje okrasne rastline skalnjak  Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kar daš, to dobiš, kar misliš o sebi in življenju, se ti uresniči.

(Louise L. Hay)