S septembrskim enakonočjem je prišla jesen

S septembrskim enakonočjem je prišla jesen

23.09.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: KresnikS septembrskim enakonočjem je na severno poloblo prišla koledarska in meteorološka jesen.

Jesensko oz. septembrsko enakonočje smo dočakali v soboto, 22. septembra. Na ta dan je severna zemeljska polobla tudi uradno zakorakala v jesen.


Na jesensko enakonočje, se severna polobla nagne proč od Sonca, južna polobla pa se mu približa -  na tej polobli tedaj nastopi pomlad.

Na jesensko enakonočje smo doživeli približno enako dolg dan in enako dolgo noč. Sedaj se bodo dnevi pričeli krajšati, noč pa daljšati.


Po poročanju strokovnjakov bo letošnja jesen intenzivno obarvana, za kar je 'krivo' dolgo, vroče poletje. Jesenske barve so povečini odvisne od okoljskih pogojev. Rdeče, rjave in rumene barve jesenskega listja, naj bi tako letos še posebno zažarele.Zakaj listje jeseni zamenja barvo?

Kot vemo, zeleno barvo rastlin povzroča klorofil. Klorofil je pigment, ki absorbira in odbija različne odtenke svetlobnega spektra. Listje absorbira predvsem rdečo in modro svetlobo, kar naše oči zaznavajo kot zeleno barvo.


Ker pa je kolorofil ena najpomembnejših elementov pri fotosintezi, se s krajšanjem dnevne svetlobe spreminja tudi sestava listja. Jeseni se klorofil hitreje razgradi in zeleni pigmenti listja pričnejo izginjati. Z zmanjšanjem klorofila pa se povečujejo drugi pigmenti, ki nase vežejo druge odtenke svetlobnega spektra, med drugim so to kartenoidi (oranžni odtenki) in flavonoidi, zaradi katerih se listje obarva rumenkasto. Za rdečkaste odtenke pa skrbi koncentracija sladkorja v listju.


Priporočamo slikanice o jeseni


Fotografija Kresnik.euKljučne besede: jesen septembrsko enakonočje enakonočje jesensko enakonočje letni časi, 2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Popolna sreča je mozaik, ki ga sestavljamo celo življenje.

Jože Urbanija