Shechen šola za sirote v Tibetu

Shechen šola za sirote v Tibetu

12.01.2007 | Avtor: Matjaž Trontelj
"Življenski pogoji v šoli so zelo preprosti in še vedno je neizpolnjenih veliko osnovnih potreb. V šoli ni tekoče vode in v hišah ni ogrevanja. Notranja temperatura pogosto pade pod nič stopinj. "

Karze prefektura v vzhodnem Tibetu na Kitajskem je dom za 800.000 Khampa Tibetancev in njihovo starodavno kulturo. Večina ljudi živi na podeželju, izven velikih mest, kjer skrbijo za črede jakov, ovc in koz.

Družine so edina socialna varnost, ki jo ljudje imajo.
Zaradi težkih življenskih pogojev in pomanjkanja zdravstvene oskrbe umre veliko mladih ljudi. Njihovi otroci postanejo sirote.

Gangshar Rinpoče, 27 letni budistični mojster iz Shechen samostana je preživel večino svoje mladosti v študiju in vadbi svoje duhovne tradicije. Ko je videl probleme, s katerimi se soočajo njegovi ljudje in še posebaj žalosten položaj številnih sirot, se je odločil, da bo ustvaril šolo za njih. Najprej je pridobil dovoljenje od lokalnih oblasti ter nato začel iskati ustrezno zemljišče in sredstva za gradnjo.
 
Šola v Tibetu

Shechen šola za sirote v Tibetu


Imel je težko delo, saj je moral zbrati več kot 100.000 Evrov, kolikor je stala gradnja osnovnih šolskih objektov. Od začetka dela v začetku leta 2004 do danes se je prizadevanjem za ustanovitev Shechen šole pridružilo več kot 1000 posameznikov iz Kitajske, Slovenije in drugih držav. Otroci so že čakali na šolo, zato se je z gradnjo zelo mudilo. Otvoritev Shechen dobrodelne sole za sirote je bila 29. sep 2006.

Šola v Tibetu
 
Shechen dobrodelna šola za sirote nudi dom 42 sirotam

V tem trenutku Shechen dobrodelna šola za sirote nudi dom 42 sirotam iz različnih koncev Karze prefekture. Otroci so stari od 4 do 14 let. Za večino od njih je to prva priložnost, da hodijo v šolo.

Šola v Tibetu
 
Otroci z učiteljico

Dve nadomestni materi skrbita za otroke in pet učiteljev - večina prostovoljcev - uči tibetanščino, kitajščino, angleščino in matematiko. Starejši otroci pomagajo učiteljem. Pouk poteka od 9 zjutraj do 12h in od pol treh do petih popoldne, šest dni v tednu. Otroci so razdeljeni v dva razreda - enega za mlajše in drugega za starejše učence.

Šola v Tibetu
 
Pouk v Shechen šoli

Šola se nahaja na nadmorski višini 4000 m. Najbližje veliko mesto je Chengdu, 800 km stran. Pot do tja traja vsaj dva dni in se vije preko nevarnih gorskih prelazov. Hrano je treba prinesti iz mesta Karze 200 km stran in les za kurjavo iz mesta Derge preko 5050 m visokega prelaza Chola.
Otroci jedo trikrat na dan. Čeprav so obroki preprosti, količina hrane ni omejena zato v šoli nihče ni lačen.

Šola v Tibetu
 
V šoli nihče ni lačen

Življenski pogoji v šoli so zelo preprosti in še vedno je neizpolnjenih veliko osnovnih potreb. V šoli ni tekoče vode in v hišah ni ogrevanja. Notranja temperatura pogosto pade pod nič stopinj.

Šola v Tibetu
 
Ogrevanje v šoli

Šola, kot je sedaj, je le začetek. V prihodnosti se bo razvijala in širila.

Šola v TibetuNajnujnejše potrebe v tem trenutku so:

- oskrba z vodo
- gradnja sob za zaposlene in prostovoljce
- izboljšanje zdravstvene oskrbe
- gradnja družinskih hiš za otroke
- topla greda in
- ogrevanje

Za večino otrok je to prva priložnost, da hodijo v šolo.

Dobrodošla je tudi pomoč pri kritju stroškov za delovanje šole, ki znašajo 3000 evrov na mesec.

Obiščite spletno stran šole za informacije o tem, kako lahko pomagate. http://www.shechen-school.org/ Vaša prijaznost in radodarnost bosta zares pomagali tem otrokom in njihovi šoli.

Šola v Tibetu
 
Molitev

Matjaž Trontelj, predsednik Društva za podporo Tibetu, je več kot leto in pol živel z Gangshar Rinpočejem v Tibetu in mu pomagal pri ustanavljanju šole. Po njegovi vrnitvi v Slovenijo se je Društvo za podporo Tibetu vključilo v akcijo zbiranja pomoči za izgradnjo in delovanje Shechen šole. Več sto posameznikov in tri šole se je že v prvem letu pridružilo pobudi Moja šola.

Gangshar Rinpoče pravi:

„Zahvaljujem se vsem, ki pomagate Shechen dobrodelni šoli za sirote. Vsi – ne glede na narodnost, poklic ali veroizpoved – lahko skupaj pomagamo šoli, kajti to delo je kot cesta vrline, po kateri lahko hodimo skupaj in si delimo iste dobre namene.“

Društvo za podporo Tibetu, Pražakova 20, 1000 Ljubljana

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Društvo za podporo Tibeta  Dalaj Lama  Tenzin Gjatso  Marjeta Hrovat  mir  meditacije  Kitajska  politični zaporniki  Tibet  Tibetanci  Šečen šola  Shechen šola  sirote  svoboda Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Poučna in prikupna slikanica o poletnem najdaljšem dnevu in najkrajši noči. S pomočjo zgodbice se otroci seznanijo s poletnim solsticijem in nekoliko čarobno kresno nočjo, ko svetijo kresničke in glasno prepevajo žabe v ribniku.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Začenjamo videti, da denar ni najpomembnejši. Resničnih vrednot ne moremo ne kupiti ne prodati.

John Burroughs