Slovenski ilustratorji: pionir slovenskega stripa Miki Muster

Slovenski ilustratorji: pionir slovenskega stripa Miki Muster

05.02.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Ko sem bil otrok, sem sanjal o tem, da bom zabaval generacije otrok in mislim, da mi je uspelo. Imam pa željo. Če imate tudi vi neizpolnjene otroške sanje, vam želim, da bi se vam izpolnile, tako kot so se meni. - Miki Muster"

Miki Muster (1925-2018) je bil slovenski ilustrator, animator in stripar, ki je ustvaril verjetno najbolj priljubljene stripovske junake na slovenskem območju. Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik so zabavali več generacij otrok in jih zabavajo še danes.

Miki Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti in se je že kot otrok navduševal nad risanimi filmi in stripi. Največje sanje mladega Mustra v gimnazijskih letih so bile delo v Disneyjevem studiu v Ameriki, a v tistem času
odhod tja ni bil mogoč zaradi železne zavese. Ker mu študij risanega filma ni bil dosegljiv se je odločil za študij kiparstva na takratni Likovni akademiji za umetnost v Ljubljani. Kot študent je razvil ljubezen do stripov. Med letoma 1952 in 1973 je dogodivšine Zvitorepca in druščine objavljal v Slovenskem poročevalcu. Lik Zvitorepca je ustvaril iz slovenskega ljudskega motiva lisice zvitorepke. Pridružila sta se še volk Lakotnik in želvak Trdonja.

Leta 1973 pa se mu je ponudila priložnost ustvarjanja risanih filmov v Nemčiji, kjer je pri Bavaria Films ustvaril svoje prve animirane filme. V obdobju življenja v Nemčiji je narisal za 600 minut risanega filma ilustracij. V tem obdobju je sodeloval tudi pri reklamnih spotih za ljubljansko televizijo, kjer je ustvaril nekaj zimzelenih risanih likov za blagovne znamke, kot so Cikcak zajčki, Viki krema, Čunga Lunga, Visoki C, Medex...

Miki Muster, ilustracija za reklamni oglas Cikcak zajčki
Miki Muster, ilustracija za reklamni oglas Cikcak zajčki

Stripovske dogodivščine lisjaka Zvitorepca, želvaka Trdonje in volka Lakotnika so bile večkrat natisnjene tudi kot posamezne zgodbe v zvezkih, kasneje tudi v knjigah.

Leta 2015 je pionir slovenskega stripa Miki Muster prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Miki Muster, ilustracija za strip Zimsko veselje
Miki Muster, ilustracija za strip Zimsko veselje
Miki Muster, Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik

Miki Muster, ilustracija za risanko Puščica

Miki Muster, ilustracija za risanko PuščicaKljučne besede: slovenski ilustratorji Miki Muster Nikolaj Muster strip risani junaki animacija Zvitorepec Trdonja Lakotnik slovenska ilustracija stripi stripar animator knjige Priročnik za vizualiziranje
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsa človeška bitja so hkrati sanjska bitja. Sanjanje druži človeštvo.

Jack Kerouac