Soja

Soja

12.03.2007 | Avtor: Ica Krebar
"Soja, čudež, ki ga premalo poznamo, saj iz nobene rastline ne moremo pripraviti toliko različnih stvari kot iz soje. Obstaja ogromno vrst, mi pa poznamo predvsem rumeno, zeleno, črno in rdečo sojo."

Soja, čudež, ki ga premalo poznamo, saj iz nobene rastline ne moremo pripraviti toliko različnih stvari kot iz soje. Obstaja ogromno vrst, mi pa poznamo predvsem rumeno, zeleno, črno in rdečo sojo.

RUMENA SOJA

Je najbolj vsestranska. Iz nje lahko delamo mleko, sojin sir, polpete, sladke in pikantne namaze, itd.

SOJINO MLEKO

Pol litra soje namakamo preko noči, jo zjutraj do čistega operemo in zmiksamo v mlinčku za sadje. Bolj drobno je zmiksana, boljše mleko bomo dobili. V mlinček damo enak del soje in vode, ker se ob mletju močno zgosti. Ko je zmiksana, ji dodamo šest delov vode, torej v tem primeru tri litre in to zmes damo kuhati.

Med kuhanjem mešamo po dnu lonca, ker se zelo rada prismodi. Ko čakamo, da bo zavrelo, si pripravimo skodelico mrzle vode in ko se začnejo dvigovati pene, zmanjšamo ogenj in malo zalijemo z mrzlo vodo, da zopet pade skupaj.

Ta postopek ponovimo trikrat. Brez mrzle vode si ne morete pomagati, zato bodite pripravljeni, sicer boste imeli vse na štedilniku. ta način kuhanja se imenuje šok kuhanje. Ko je trikrat zavrelo, ugasnemo ogenj in pustimo, da stoji pet minut. V tem času si pripravimo primerno velik lonec, cedilo, ki lepo sede v lonec in platneno krpo. Krpo damo preko cedila in kuhano zmes vlijemo v cedilo.

V krpi nam ostane zmleta soja, ki se imenuje okara, v loncu pa imamo sojino mleko. Če temu mleku želimo izboljšati okus, ga damo ponovno kuhat na rahel ogenj in ga pustimo, da vre približno pol ure. Okus mu lahko izboljšamo tudi tako, da mu dodamo košček vanilije ali cimeta.

Takšno mleko na hitro ohladimo in ga spravimo v hladilnik. V hladilniku počaka približno teden dni. Iz sojinega mleka lahko pripravimo tudi kislo mleko. Še toplega vlijemo v manjše lončke, pokrijemo s krpo in pustimo na sobni temperaturi tako dolgo, da se skisa. Že skisanega hranimo v hladilniku; ohlajen ima tudi boljši okus. Mleko lahko uporabljamo za pripravo različnih pudingov in krem, raznih sadnih napitkov (frapejev).

Tudi kislo mleko lahko uporabite za pripravo vseh zgoraj navedenih napitkov. Vse stvari lahko po svojem okusu sladite, jih mešate s kakavom, kavo ali s čim podobnim.

Mleko lahko pripravimo tudi na drug način:

Če si želite pripraviti samo sojino mleko, katerega nimate namena uporabljati za pripravo tofuja, ampak ga želite porabiti kot mleko ali za pripravo pudingov in drugih sladic, potem delate vse po zgornjem receptu, samo da namočeno in oprano sojo pred miksanjem vrete dve do tri minute, zlijete v cedilo, z mrzlo vodo ohladite ter potem normalno miksate in dodate poljubno količino vode.
V tem primeru se vam bo ob kuhanju manj prijemalo na dno lonca, imeli boste manj pen in manj možnosti, da prekipi. Tako pripravljeno mleko nima skoraj nič trpkega okusa, še vedno pa mu lahko za izboljšanje okusa dodate cimet ali vanilij.

TOFU – SOJIN SIR

Sedaj smo se že naučili delati mleko. Če želimo pripraviti tofu, v vroče mleko takoj, ko smo ga precedili, vlijemo sirišče, ki se imenuje nigari. To je globinska morska sol. V skodelici vode raztopimo pol male žličke nigarija in to vlijemo v že pripravljene tri litre mleka. S kuhalnico naredimo v obliki črke X zareze v loncu in ves nadaljni postopek prepustimo delu energij.

Počakamo približno pet minut in gledamo, kako se mleko širi. Počasi se spreminja v prozorno zelenkasto tekočino,sirotko, tofu pa se spreminja v nežno skuto. Ponovno si pripravite drug lonec, cedilo in platneno krpo. Ko je vsa tekočina prozorne zelenkaste barve, nalahno vlijemo to zmes v cedilo. V loncu smo dobili sirotko, ki jo shladimo ter pijemo za žejo; v krpi pa nam je ostal odcejen tofu.

Privihnemo vogale krpe, obložimo s krožnikom ter obtežimo s kako težjo posodo in pustimo kakih deset do petnajst minut, da se dobro odcedi. S cedilom in krpo vred ga postavimo pod curek tekoče mrzle vode, da se tofuju izboljša okus in da postane trd.

Tako pripravljen tofu lahko hranite v hladilniku potopljenega v vodi deset dni. Vodo vsakih nekaj dni zamenjajte. Iz pol kilograma soje v zrnju dobite približno 80 dag tofuja in ostane vam še en kilogram okare to je čudež, ki se imenuje soja. Dobiš trikrat več, kot si imel na začetku.

OKARA

Je drobno zmleta kuhana soja, ki nam je ostala pri pripravi tofuja ali mleka. Uporabljamo jo v različnih receptih.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Ica Krebar  energije  jin jang  kulinarika  makrobiotika  prehrana  stročnice  soja  sojino mleko  tofu  sojin sir  okara  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Priročnik za vizualiziranje
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je harmonija, vzporedna z naravo.

Paul Cezanne