Stebelne vrtnice

Stebelne vrtnice

27.05.2017 | Avtor: Matevž Likar
"Stebelne vrtnice potrebujejo oporo, ki prepreči, da bi se rastlina ob premočnem vetru zaradi težke krošnje prevrnila ali zlomila. Podporo namestite v sadilno jamo še preden ste posadili rastlino. S tem boste preprečili morebitne poškodbe korenin, do katerih bi lahko prišlo, v kolikor bi oporo v zemljo zabili, zatem ko ste posadili rastlino. "

Stebelne vrtnice so ene izmed najlepših in najzanimivejših oblik vrtnic, ki lahko krasijo tako gredo kot tudi vašo teraso. Čudovito »krošnjo« polno cvetov tvorijo različni kultivarji, ki so cepljeni na ravno in nerazvejano steblo. Njihova vzgoja ni težavna, kljub temu pa se nekoliko razlikuje od vzgoje drugih vrtnic.

Sajenje

VrtnicaStebelne vrtnice so večinoma cepljene na osnovo iz japonskega šipka (Rosa rugosa), ki pogosto odganja divjake. Odganjanje divjakov lahko zavrete ali vsaj omejite tako, da vrtnico posadite na enako globino kot je bila posajena ob nakupu. Če boste vašo vrtnico posadili globje, boste rast divjakov še spodbudili.

Stebelne vrtnice potrebujejo oporo, ki prepreči, da bi se rastlina ob premočnem vetru zaradi težke krošnje prevrnila ali zlomila. Podporo namestite v sadilno jamo še preden ste posadili rastlino. S tem boste preprečili morebitne poškodbe korenin, do katerih bi lahko prišlo, v kolikor bi oporo v zemljo zabili, zatem ko ste posadili rastlino. Postavite jo na tisto stran rastline, iz katere navadno piha veter preko vašega vrta. Opora mora biti trdno zasidrana v tla in naj sega le do spodnjih vej krošnje. Po sajenju vrtnico dobro pritrdite na podporo. Najbolje je rastlino prtrditi na treh točkah: tik pod krošnjo, na sredini stebla in tik nad tlemi. Tako boste preprečili, da bi se ob močnem vetru steblo prelomilo zaradi teže krošnje.
Večkrat v sezoni preglejte vezi in se prepričajte, da ni prišlo do zajedanja v steblo, saj se bo le-to ob rasti rastline debelilo. Po potrebi vezi nekoliko sprostite ali nadomestite z novimi.

Obrezovanje in splošna nega

Krošnjo večine stebelnih vrtnic tvorijo hibridne čajavke, floribunde ali majhne grmičaste vrtnice, ki so cepljene na ravno nerazvejano steblo. Poganjke krošnje v času mirovanja porežemo za tretjino dolžine, pri čemer poskusimo skrajšati vse poganjke na približno enako dolžino. Obrezujemo s poševnim rezom tako, da je višji del reza približno 5 mm nad brstom. Navadno izberemo navzven obrnjene brste, da preprečimo križanje poganjkov v notranjosti krošnje. S tem omogočimo dobro kroženje zraka in zmanjšamo verjetnost razvoja različnih bolezni.

Zelo pomembno za lep izgled stebelne vrtnice je, da je krošnja lepa na pogled iz vseh smeri, zaradi česar morajo biti posamezni deli med seboj uravnoteženi. V kolikor je del krošnje močnejši in gostejši od drugega, ga porežemo nekoliko manj kot šibkejši del krošnje. Z močnejšim rezom manj razvitega dela krošnje bomo vzpodbudili rast številnih mladih poganjkov, medtem ko bo teh na močnejšem delu krošnje, zaradi šibkejšega reza, nekoliko manj.

Poleg divjakov, ki zrastejo iz zemlje, stebelne vrtnice tvorijo nezaželene poganjke tudi na steblu, ki je del japonskega šipka in ne kultivarja, ki tvori krošnjo. Stebelne divjake previdno odrežemo z ostrim nožem. Pri tem morate paziti, da ne poškodujete tudi površine stebla okrog divjaka.
Nekoliko drugače pa obrezujemo povešave oblike stebelnih vrtnic, pri katerih so na steblo cepljene malo cvetne vzpenjave vrtnice rambler. Njihovi upogljivi poganjki tvorijo krošnjo podobno vrbam žalujkam. Pri obrezovanju povešavih stebelnih vrtnic se omejimo le na odstranjevanje starih poganjkov.

Stebelne vrtnice v loncih

VrtnicaRastline v loncih se izsušujejo precej hitreje kot rastline na gredi, zaradi česar jih morate po potrebi zalivati tudi vsak dan. Ob zelo pogostem zalivanju pa lahko pride do spiranja hranil iz substrata, zato enkrat mesečno rastlino pognojite s popolnim mineralnim gnojilom. Gnojilo dodajajte samo do sredine avgusta, tako da rastlino pripravite na prezimovanje. Kasnejše dodajanje mineralnih hranil (predvsem dušika) lahko povzroči tvorbo mladih poganjkov, ki se navadno ne utrdijo dovolj do prvega mraza, da bi preživeli pozebe.

Prezimovanje

Za prezimitev stebelne vrtnice je na voljo več receptov. Vrtnico lahko zaščitite v pokončnem položaju ali pa jo položite v jarek ter pokrijete z zemljo in listjem.
Za zaščito stoječe stebelne vrtnice, rastlino obdajte z mrežo in jo napolnite z listjem. Dodatno lahko mrežo ovijete še z žaklovino ali mehurjasto folijo, ki bo skrbela za dodatno zaščito pred mrazom.

Za prezimitev stebelne vrtnice v jarku pa na gredi izkopljite podolgovat jarek, v katerega položite vrtnico.
To storite tako, da na strani nasproti jarka previdno privzdignite koreninsko grudo in vrtnico »prevrnete« v jarek. Pri tem poskusite čim manj premikati tudi del koreninskega sistema, ki ga niste spodkopali. Poleglo vrtnico nato zasujte z zemljo ter pokrijte z listjem in vejami. Najpomembnejši del rastline je cepitveno mesto na sredi krošnje. Pri tem pa ne smete pozabiti tudi na korenine, saj lahko izpostavljene korenine na zimskem mrazu hitro pomrznejo, če niso dobro zaščitene.

Spomladi, ko cveti forzicija ali iva, je primeren čas, da vašo vrtnico ponovno očistite prsti in jo dvignete v pokončen položaj.
V kolikor se bojite, da vaša stebelna vrtnica ne bo preživela zime na prostem, jo lahko prenesete tudi v rastlinjak ali kakšen drug prostor, kjer temperatura ne bo presegla 5°C. Rastline, ki jih prezimujete v loncih morate redno zalivati tudi v času zimskega počitka. Zemlja naj bo vlažna, vendar ne mokra, saj so prevlažna tla v zimskem času najpogostejši vzrok propada rastlin.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil objavljen v ereviji Mavrični Mesečnik)


Ključne besede: Matevž Likar  cvetje  cvetenje  vrtnice  stebelne vrtnice  obrezovanje  prezimovanje  sajenje  vrt  vrtnarjenje  zimski počitek Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser