Sušna tla

Sušna tla

23.06.2010 | Avtor: Matevž Likar
"Rastline posadite spomladi ali zgodaj poleti, s čimer boste poskrbeli, da se rastline dobro zakoreninijo, še pred pričetkom sušnega vremena."

Sušnata tla so pogost pojav na številnih vrtovih, pri čemer ni potrebno, da je sušnost samo posledica tal. Pogosto se na vrtovih pojavlja ob zidovih, ki predstavljajo dežno senco ali na mestih, kjer so tla precej plitva.

HomuljicaNavadno pa je pojav sušnih tal bolj izrazih na peščenih tleh, ki slabše zadržujejo vodo. Poseben problem so tudi mesta, kjer je večina vode odvedene preko žlebov in odtokov, hkrati pa velika masa betona ustvarja temperature, ki so precej višje od mestne okolice. Dodajte temu še dolga suha poletja ali celo prepoved zalivanja in takoj imate rastišče, ki potrebuje za zasaditev temeljit premislek.

Zasaditev za sušna tla

Za kombinacijo na sušnih tleh posadite na sredino tri juke (Yucca gloriosa), ki bodo tvorile strukturo zasaditve. V ozadje posadite flomis (Phlomis tuberosa), ki bo sredi poletja nad srebrnkastimi komastimi listi pognal cvetna stebla z rožnatimi cvetovi.

Za nekaj strukture in cvetov dodajte v ospredje grmasti jetičnik (Hebe) z modrikastimi cvetovi. Za nekaj dodatne barvitosti lahko poskusite s sorto 'Red Edge', ki ima rdeče obrobljene liste. Za pozne cvetove zasadite še homuljico (Sedum). Na voljo imate številne kultivarje z belimi ali rdečkastimi cvetovi ali celo temno rdečimi listi. Zasaditev bo zavzela približno 2 x 2 m in jo z lahkoto uporabite tudi za otoček ali kot kotno zasaditev. V kolikor bi jo želeli še nekoliko razšiti, lahko dodate še baklaste lilije (Kniphofia), alstromerijo (Alstroemeria) in mlečke (Euphorbia).

MlečekNekaj točk za uspeh

Poskrbite, da bodo imele rastline najboljše pogoje že ob sajenju:

1. Dodajte veliko organske snovi v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja. Z dodatkom organske snovi lahko izboljšate vse vrste tal. Pri peščenih tleh, ki so navadno revna s hranili in preveč prepustna za vodo, boste z dodatkom organske snovi dodali hranila in povečali zadrževanje vode.

2. Dodajte zastirko iz drevesne skorje ali kamenja. Z zastirko boste preprečili odparevanje vode iz površine tal in s tem izboljšali preskrbo rastlin z vodo.

3. Rastline posadite spomladi ali zgodaj poleti, s čimer boste poskrbeli, da se rastline dobro zakoreninijo, še pred pričetkom sušnega vremena.

4. Dobro namočite koreninsko grudo rastlin, preden jih prenesete v sadilno jamo. Rastline potopite v vodo in počakajte, da bodo mehurčki nehali izhajati iz koreninske grude.

5. Za zasaditev sušnih tal morate izbrati rastline, ki dobro preneso daljša obdobja izsušitve.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

 


Ključne besede: Matevž Likar cvetje tla sušna tla peščena tla rastišče zasaditve vrt in vrtnarjenje okrasno drevje okrasno grmovje okrasne rastline  Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Motivirani smo izključno s silami, ki izvirajo v nas samih

William Glasser