Tibetanci - Pet tibetanskih vaj za čvrsto telo ali vrelec mladosti

Tibetanci - Pet tibetanskih vaj za čvrsto telo ali vrelec mladosti

04.02.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Obredi pospešijo razstrupljanje telesa, in tudi to je eden izmed razlogov, da se jih moramo lotiti postopno. Vaje je najbolje izvajati zjutraj, na tešče. Vaje izvajajte prvi teden do trikrat, drugi teden po petkrat in nato postopno povečujte število izvajanj do enaindvajsetkrat."

Pet tibetancev
 

Starodavni način vadbe za krepitev telesa, uma in uskajevanja ter krepitev telesnih energijskih centrov se opira na tradicijo, ki so jo gradili in izpopolnjevali tisočletja. Tibetanski menihi – lame, poznajo način, da si povrnemo zdravje, mladost in življenjsko moč. To so tibetanske vaje ali obredi pomlajevanja, imenujejo jih tudi tibetanci. Pet tibetanskih vaj izvajajo že tisočletja  kot rituale. Tibetanski lame so mladostnega videza, saj s pomočjo teh vaj in zdrave prehrane upočasnjujejo proces staranja. Pet tibetanskih vaj imenujejo tudi vrelec mladosti.

Preden se lotite obredov tibetanskih vaj, se posvetujte s strokovnjakom, saj se je vsakega novega programa vadbe treba lotiti pazljivo.

Obredi pospešijo razstrupljanje telesa, in tudi to je eden izmed razlogov, da se jih moramo lotiti postopno.
Vaje je najbolje izvajati zjutraj, na tešče. Vaje izvajajte prvi teden do trikrat, drugi teden po petkrat in nato postopno povečujte število izvajanj do enaindvajsetkrat, a ne več kot tolikokrat.

Nekatere vaje se vam bodo sprva zdele zelo naporne, zato s številom izvajanj ne pretiravajte in vadbo prilagodite svojemu počutju in sposobnostim. Sčasoma se vam bodo mišice in vezi okrepile in vaje boste z lahkoto izvedli enaindvajsetkrat.

Več kot toliko ponovitev ni potrebnih, nekateri pa vrelec mladosti v celoti izvajajo dvakrat dnevno, še večji navdušenci nad vadbo pa jih izvajajo celo trikrat dnevno.

 
Pet tibetanskih vaj, prvi obredPrvi obred

Ob prvem izvajanju vaje vrtenja se vrtimo počasi, saj vrtenje lahko povzroči slabost in izgubo ravnotežja.
Z vajo pospešimo pretok energije v telesu.

Stojimo vzravnani in umirjeno, iztegnemo roke v odročenje, dlani obrnemo proti tlem in se zavrtimo v smeri urnih kazalcev. Vajo vrtenja ponovimo.Pet tibetanskih vaj, drugi obredDrugi  obred

Ležemo na hrbet, na tršo podlago, ki smo jo razgrnili po tleh. Lame vadijo na molitvenih preprogah.

Roke položimo poleg nog na tla, prsti so tesno skupaj.

Vdihnemo, glavo približamo prsim in hkrati dvignemo noge. Noge naj bodo iztegnjene, dokler pa vaje še ne obvladamo popolnoma, so lahko noge rahlo pokrčene.
Glavo in noge počasi spuščamo in izdihujemo. Mišice sprostimo in vajo ponovimo.
Pet tibetanskih vaj, tretji obredTretji obred

Obred je zelo preprost. Z zravnanim telesom pokleknemo na tla (lahko na podlogo), prsti na nogah so spodviti. Dlani položimo na zadnji del stegen. 

Pazimo na ritem dihanja. Sklonimo glavo in se z brado dotaknemo prsi. Vdihnemo in med vdihom počasi potisnemo in vrat kolikor mogoče nazaj, se hkrati upognemo nazaj, z rokami se opremo na stegna.

Vrnemo se v izhodiščni položaj in izdihnemo, ko se spet zravnamo. In ponovimo vajo. 
 Pet tibetanskih vaj, četrti obredČetrti obred

Sedimo na tleh, noge so iztegnjene,  stopala so pribl. 30 cm narazen, v širini bokov. Dlani so uprte v tla, glavo nagnemo in se z brado dotaknemo prsi. 

Pri tem vdihnemo in istočasno dvignemo telo, pokrčimo kolena, glavo potisnemo močno nazaj. Telo je vodoravno, roke pa navpično – naredili smo most. Vsaka mišica je napeta. 

Zadržimo dih in se nato med izdihom usedemo in zavzamemo prvotni položaj. Vajo ponovimo.

Ta obred je nekoliko težje izvajati, dokler si ne okrepimo mišic in vezi rok. Zato je pomembno, da začnemo z manj ponovitvami in število vaj postopoma zvišujemo. Sčasoma pa postaja izvajanje vse lažje.


Pet tibetanskih vaj, peti obredPeti obred

Pri petem obredu se z obrazom obrnjenim proti tlem uležemo na tla (lahko na podlago), z rokami smo navpično uprti v tla, noge so stegnjene nazaj, pribl. 50-60 cm narazen, prsti na nogah so spodviti, hrbtenica vleknjena.

Telo je torej v loku naslonjeno na roke in noge, glavo nagnemo čimbolj nazaj. Nato pa se med vdihom opremo na roke, pete so na tleh, prepognemo se v bokih in visoko dvignemo medenico.

Brado naslonimo na prsi, zahržimo dih. Nato izdihnemo, se spustimo, oprti smo na spodvite prste na nogah in iztegnjene roke in glavo nežno potisnemo čimbolj nazaj.

Vendar pa kolen ne spustimo na tla, saj smo oprti na prste na nogah. Ko telo dvigamo, globoko vdihnemo in globoko izdihnemo, ko spuščamo telo.Obstaja še šesti obred, ki dviga regeneracijsko energijo telesa in ne povzroča le obnove duha, temveč preporod celega telesa. Je pa povezan z omejitvijo in sicer spolno vzdržnostjo.  Gre za preusmeritev reprodukcijske energije za dosego višjih ciljev.

Tibetanske menihe, ki izvajajo obrede pomlajevanja je obiskal polkovnik Bradford, njegove izkušnje z izvajanjem vaj, ki so zgoraj le na kratko predstavljene,  pa je opisal Peter Kelder v  knjigi Vrelec mladosti.Ključne besede: telovadba učinkovita vadba trening mišic mladosten um mladostnost mladostno počutje pomladite se pomlajevanje preporod Tibet Himalaja menihi zdravje Tibetanci tibetanske vaje vrelec mladosit Grenko sladka mikropoezija
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kdor ima nekaj živo pred očmi, napravi iz tega resničnost.

(Heinrich Mann)