Trajnice jeseni

Trajnice jeseni

22.10.2011 | Avtor: Matevž Likar
"Med cvetočimi jesenskimi lepoticami le redke presegajo živahnost barv, ki prekrivajo cvetove aster. Slednje se lahko prekrasno dopolnijo z okrasnimi travami, ki bodo krasile vrt še dolgo potem, ko se bodo njihovi poganjki posušili. Vsaka nova zmrzal pa jih bo na novo okrasila z bleščečimi kristali ledu. "
Za jesenski okras

Kar nekaj trajnic bo krasilo grede tudi v jeseni, ko se bo že bližal konec sezone. Nekatere med njimi to storijo s svojimi cvetovi, druge pa s čudovitimi jesenskimi barvami listja. Čeprav slednje navadno povezujemo z drevesi in grmovnicami, barvno listje še zdaleč ni le domena lesnih predstavnikov.

Na vlažnem rastišču bo uspevala pijavčnica Lysimachia clethroides, ki se bo jeseni odela v živahne rdečkaste tone. Tudi številne krvomočnice kot je npr. Geranium wallichianum, bodo vrt krasile še pozno v jeseni. Njihovi listi se rdečkasti listi bodo odlični v kombinaciji z astro Aster x frikartii 'Moench'. V kolikor bi želeli še rumenih tonov, posadite na vrt hoste. Poleti živahno zeleni listi host v jesenskem času počasi preidejo v masleno rumeno in nato v karamelno rjave tone.

Največja spremenljivka med trajnicami pa je sigurno rodgerzija (Rodgersia pinnata 'Superba'), ki spomladi požene rdečkaste mlade liste. Slednji poleti preidejo v zeleno barvo, nato pa se z vedno krajšimi dnevi obarvajo v slivovo rdečo. S tem pa vseh barvnih zamenjav še ni konec, saj bodo proti koncu oktobra prešli še v rumeno in nato opečnato rjavo barvo.

Med cvetočimi jesenskimi lepoticami le redke presegajo živahnost barv, ki prekrivajo cvetove aster. Slednje se lahko prekrasno dopolnijo z okrasnimi travami, ki bodo krasile vrt še dolgo potem, ko se bodo njihovi poganjki Cvetje v jeseniposušili. Vsaka nova zmrzal pa jih bo na novo okrasila z bleščečimi kristali ledu.

Jesenski opravki

Najlažje zelnate trajnice namnožimo z delitvijo dobro razraslih rastlin. Pri tem je jesen najboljši čas za takšna opravila, saj rastline počasi preidejo iz aktivne rasti v fazo mirovanja.

Tudi tla so še ohranila nekoliko toplote, ki se je nakopičila preko poletja, s čimer bo omogočena rast korenin. Rastline se bodo tako lahko uspešno zakoreninile in prešle v mirovanje.

Najprej previdno odkopljite prst okoli rastline, da lahko razločite celotno koreninsko grudo. Nato korenine razdelite na pol. Pri tem si lahko pomagate z vilami ali lopato. Pri hostah in drugih trajnicah z gosto zraščenimi skupki korenin, lahko slednje razrežete na četrtine, odstranite poškodovane korenine in rastline ponovno posadite.

Za sajenje izkopljite sadilno jamo in vanjo dodajte zrel kompost. Rastline posadite na enako ali nekoliko večjo globino kot na izvornem rastišču. Paziti morate, da se korenine med kopanjem sadilne jame ne izsušijo.

Okrasni vrt

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Matevž Likar rastline konec sezone vrt vrtnarjenje zaščita rastlin trajnice vrt in živali jesen jeseni astre  Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Počutite se uspešne, verjemite, da ste uspešni in se postavite v položaj, ki zahteva prizanje in miselni tok bo vlekel k vam vse, kar potrebujete za vaš uspeh.

(Orison Swett Marden)