Velik pridelek tudi na majhnem vrtu

Velik pridelek tudi na majhnem vrtu

27.02.2014 | Avtor: Matevž Likar
"Izberite zelenjavo z daljšo sezono"


Imate majhen vrtiček, a hkrati obožujete okusno zelenjavo?

Rešitev je, da izberete zelenjavo, ki bo dobro obrodila in ima hkrati tudi dolgo sezono pobiranja. Namesto, da na svojem vrtu gojite vse možne vrste zelenjave, izberite tiste, ki vam bo dale nenehen vir okusnih listov in plodov. Tem vrstam zelenjave namenite večino prostora na vrtu. Tako boste imeli vedno na voljo dovolj zelenjave, ki jo boste le po potrebi oz. svojih željah dopolnjevali s kupljeno.

Posadite zelenjavo, ki obilno rodi

Za začetek lahko posadite zelenjavo z resnično dolgo sezono pobiranja kot so npr. peteršilj, ohrovt in blitva. Med stročnicami izberite laški fižol, ki ga lahko posejete dvakrat v sezoni. Iz tri metre dolge vrste boste pridelali okrog 4-5 kg fižola, ki bo na voljo vse do konec sezone. Pri tem pa boste tudi privarčevali, saj boste za ves fižol plačali le ceno paketa s semeni.
Obilico pridelka boste pridobili tudi z bučkami, ki vam bodo vsakih nekaj dni ponudile dovolj plodov za obilen obrok. Pri tem pa se sezona bučk razteza vse od julija pa do septembra. S štirimi rastlinami lahko tako na sezono pridelate celo do 18 kg bučk.

Izberite zelenjavo z daljšo sezono

Iz svojega spiska odstranite glavnate solate, ki obrodijo le enkrat in jih nadomestite s solatami, ki jih lahko nabirate list za listom. Rastline tako ne boste uničili in se boste lahko vedno znova vrnili na gredo po novo porcijo okusnih listov. Namesto velikih volovskih src raje posadite češnjev paradižnik, ki bo obdrodil precej obilneje. Podobno je bolje, če se odločate za preverjene sorte, ki bodo ne glede na vreme obrodile. Izognite se zelenjavi, ki je muhasta in lahko ob neugodnih razmerah povsem zataji.

Odlična izbira je tudi zelenjava, ki vam da dva pridelka na sezono. Mednje spada npr. rdeča pesa, ki jo lahko uporabite kot vir okusnih listov za solato, kasneje pa poberete še glavni pridelek v obliki korena.

Pomembna je tudi vzgoja

Poleg izbire ustreznih vrst zelenjave pa lahko veliko naredite tudi s pravilno vzgojo ali obiranjem. Pri brokoliju tako namesto celega poganjka, pobirajte posamezne cvetne poganjke, s čimer boste večji del rastline pustili neokrnjen. Rastlina bo rasla naprej in pognala nove poganjke, kar bo podaljšalo sezono pobiranja.

Kadar se le da tudi izberite navpično rastoče vrste, saj boste tako privarčevali precej prostora, ki ga lahko zapolnite z drugo zelenjavo.

Matevž Likar >> Okrasni vrt

 


Ključne besede: Matevž Likar zelenjava greda sezona,pridelek rastline vrt vrtnarjenje zelenjavna greda majhen vrt Grenko sladka mikropoezija
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezni ne črkuješ, ljubezen čutiš.

A. A. Milne