Vzgoja hčera

Vzgoja hčera

12.11.2008 | Avtor: Don Elium | Jeanne Elium
"Dekleta vzcvetijo znotraj odnosov; njihova samozavest raste, kadar vedo, da so del odnosa in kadar lahko prevzamejo skrb za njegovo nadaljevanje. Odnos je za dekleta osnova njihovega vedenja; vse njihovo početje je podrejeno vzdrževanju odnosa z drugimi. Predvsem iščejo takšne odnose, v katerih lahko svoje sposobnosti uporabljajo skupaj z drugimi, ne pa proti njim. "

Vam je znano? Težave z dekleti so drugačne kot s fanti. Da bi jih razumeli, jih moramo opazovati s povsem drugega zornega kota. Poglobiti se moramo vanje in gledati nanje iz njihove perspektive. Nadeti si moramo očala, skozi katera bomo svet videli na enak način kot naše hčere.

Pozabiti moramo na naše omejeno prepričanje, da so dekleta in fantje enaki, da je moškost boljša od ženstvenosti ali obratno, da je nekaj narobe z moškimi ali da je nekaj narobe z ženskami, da je en spol boljši od drugega, sposobnejši, prijaznejši, vljudnejši, bolj nasilen, bolj skrben, pametnejši, bolj racionalen, manjvreden, lažje obvladljiv, težji za vzgojo in tako dalje in tako dalje.

Svoje hčere bomo zares prepoznali šele, če se otresemo vseh teh predsodkov. Takrat šele bomo začeli razumevati njeno žensko naravo., njene probleme, vzgibe njenega vedenja in vse tisto, kar potrebuje od nas, njenih staršev, da bi se razvila v zdravo žensko. Za mnoge je razumevanje deklet nekaj podobnega, kot če bi skušali razumeti neznana bitja, ki so pravkar izstopila iz svojega vesoljskega plovila.

Pa tudi v resnici je skoraj tako, kajti naši s kulturnimi predsodki omejeni pogledi na dekleta so povsem drugačni od stvarnosti. Ker prevladujoča kultura pričakuje, da se bodo ženske vedle podobno kot moški, smo povsem spregledali njihove posebnosti.

Družba meri sposobnost in učinkovitost posameznika na osnovi njegove moči in samostojnega delovanja – se pravi njegove sposobnosti, da ob uporabi svoje moči nastopa sam proti vse. To pa dekleta in žene potiska v družbeno ozadje.

Dekleta nikoli niso dobri poveljniki. Vedno se hočejo najprej o vsem pogovarjati, potem pa nikoli ne pridemo do prave igre.

-Alexander, enajst let

Po naših notranjih pravilih moramo imeti v podjetju vedno tudi nekaj zaposlenih žensk, vendar pa se zelo težko odločim, da bi katero od njih imenoval na vodilni položaj. Menedžer deluje samostojno, dajati more navodila in zahtevati, da se spoštujejo in izpopolnjujejo.

-Joseph, petintrideset let

Naše hčere poganjajo drugačni cilji, kajti na svet gledajo predvsem skozi odnose med ljudmi. Namesto da bi se potegovale za neodvisnost, si prizadevajo za enakopravni »daj-dam«, za vzajemne odnose, v katerih ljudje dejavno sodelujejo drug z drugim.

Dekleta vzcvetijo znotraj odnosov; njihova samozavest raste, kadar vedo, da so del odnosa in kadar lahko prevzamejo skrb za njegovo nadaljevanje. Odnos je za dekleta osnova njihovega vedenja; vse njihovo početje je podrejeno vzdrževanju odnosa z drugimi. Predvsem iščejo takšne odnose, v katerih lahko svoje sposobnosti uporabljajo skupaj z drugimi, ne pa proti njim. Za raziskovalce in terapevte iz centra za razvojna vprašanja (Stone Center) na Wellesley Collegeu je tudi to najbolj racionalne princip človeškega bivanja.

Dekleta zanimajo štiri stvari: 1. Ali so v odnosu? 2. Kakšna je narava tega odnosa? 3. Kdo je ona v tem odnosu? 4. Kaj je potrebno, da bi v tem odnosu ohranila stik? Če razumemo, da dekle mora navezovati in ohranjati odnose, medtem ko razvija svoj lastni jaz; bomo probleme, povezane z njimi, veliko lažje razumeli in z njimi živeli. Vedeti moramo, da vedno išče načine, kako bi skrbela za druge in kako bi drugi skrbeli zanjo, pa tudi to, da so ti načini pogosto nezreli in neučinkoviti.

Draga mama,
 
Žal mi je, da sem vpila nate in bila potem tako hitro jezna. Saj ni drugega, kot da te ljubim in mi je žal, da te tako malo vidim, ker ves čas delaš. Sploh ne vem, zakaj sem vpila, rada bi samo, da veš, da te imam rada in da me ti zaradi mojega besnenja ne boš imela nič manj rada kot doslej.

Tvoja Trish

-Trish, dvanajst let

Več v knjigi >>> Vzgoja hčera

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: čustva dekle dekliške lastnosti hčerke matere otroci starši starševstvo spolnost vzgoja vzgoja hčera odraščanje partnerstvo ženske Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Jaz iščem samo eno - da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Pablo Picasso