Znanstveniki s posebno tehnologijo v Keopsovi piramidi odkrili praznino

Znanstveniki s posebno tehnologijo v Keopsovi piramidi odkrili praznino

03.11.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


V notranjosti znamenite Keopsove piramide, so z najnovejšo tehnologijo skeniranja odkrili še neznano praznino.


Keopsova piramida stoji v Gizi in je največja od treh piramid, simbolov Egipta, ki spadajo med svetovna čudesa. 140 m visoka piramida, je bila zgrajena okoli 2500 let pred našim štetjem. Posvečena je faraonu Keopsu, ki je vladal v četrti dinastiji.


Japonski in francoski znanstveniki so s posebno tehnologijo, imenovano muografija, skenirali velikanski kompleks, in tako odkrili nepojasnjeno praznino, ki naj bi se razširjala na kar 30 kvadratnih metrih. Ali gre dejansko za dvorano, še ni znano, kot tudi ni znano kaj je v njej.


Muografija je neinvazivna tehnika, s katero zaznavajo gostoto znotraj skalnih struktur. Uporabljajo jo tudi pri preučevanju vulkanov.  V hodnike piramide in okoli nje so postavili posebne plošče, s pomočjo katerih so nato naredili globinske posnetke. Ker mehansko poseganje v piramide ni dovoljeno, znanstveniki še preučujejo, kakšni bodo naslednji koraki.

Ena izmed možnosti bi bila, vrtanje nekaj centimetrske luknje, skozi katero bi nato spustili kamero. Za vsakršne posege znanstveniki potrebujejo dovoljenje egipčanske vlade.


Kljub temu, da ni popolnoma jasno za kakšno praznino gre, nekateri že domnevajo, da bi lahko šlo za predore, ki so jih delavci uporabljali pri postavljanju piramide, nato pa so jih zapečatili. Znanstveniki si niso edini, na kakšen način so bile piramide zgrajene, zato gre le za špekulacije.


Znanstveniki in ljubitelji egipčanske zgodovine in faraonov so nad odkritjem navdušeni, saj gre za prvo večjo odkritje na tem področju, po 19. stoletju, ko je egiptolog in antropolog Richard Howard Vyse razstrelil del piramide, da so lahko vstopili vanjo.

Ključne besede: piramide Giza Egipt egiptologija arheologija muografija znanost Keopsova piramida Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnik je inštrument, ki beleži nekaj, kar že obstaja, nekaj, kar pripada vsemu svetu, in kar je prisiljen kot umetnik vrniti temu svetu.

Henry Miller