Načini, na katere nezavedno odganjate svojo simpatijo

Načini, na katere nezavedno odganjate svojo simpatijo

04.02.2023 | Avtor: K. H.
"Dokler se ne naučite nezavednega ozavestiti, bo to usmerjalo vaše življenje in temu boste rekli usoda. (Carl Jung)"


Načini, na katere nezavedno odganjate svojo simpatijo

Ko se v nekoga zagledate in želite s to osebo vzpostaviti razmerje, je lahko izredno težko krmariti med 'ali me hoče ali me noče' začetno fazo vajinega možnega razmerja. Kot je dejala psihologinja in profesorica na Univerzi Stanford dr. S. Edelman:

"Zmenki se lahko zdijo kot hoja po vrvi - en napačen gib in že strmoglaviš ... Včasih lahko subtilna dejanja na žalost pošljejo napačno sporočilo in povzročijo beg potencialnega partnerja."

Da bi se lahko izognili takšnim napakam in torej ne bi odganjali svoje simpatije, ne da bi se tega sploh zavedali, je tu predstavljenih nekaj najpogostejših podzavestnih vedenj, na katera morate biti pozorni.


Nerealna pričakovanja

Kot navaja klinična psihologinja dr. Carle Marie Manly vam lahko nerealna pričakovanja o vaši simpatiji prej škodijo, kot pa povečajo vaše možnosti. In čeprav ni nič narobe, če imate visoke standarde za svoje potencialne partnerje, morate paziti, da jih ne preobremenite s prevelikim pritiskom, da bi živeli v skladu z idealizirano različico, ki ste si jo o njih ustvarili v svoji glavi. "V nekaterih primerih je nezmožnost najti primernega partnerja posledica previsokih pričakovanj. Toda če ciljamo previsoko v upanju, da bomo našli popolnega partnerja, bomo morda spregledali pravega partnerja."


Pretirano prizadevanje


Klinična psihologinja dr. Randi Gunther je v svoji knjigi 'Saboterji odnosov' zapisala: "Negotovost je čustvena izkušnja pričakovane izgube. Takšni ljudje se pogosto počutijo ranljive, nestabilne in negotove glede svoje vrednosti, kar jih spravlja v obup. Ljudje, ki poskušajo pomiriti neugodno pričakovanje, da bodo zavrnjeni, pogosto ravnajo na načine, ki jih oropajo njihovega samospoštovanja in uničijo ljubezen, ki jo tako zelo želijo dati in prejeti. "

Preprosto povedano, nenehno iskanje pozornosti in potrditve vaše simpatije bo le-to verjetno odgnalo stran, namesto da bi vaju zbližalo.


Ne nudite jim prostora

Podobno kot pri zadnji točki, lahko vsi potrdimo, da pomeni to, da nas nekdo zasleduje in nam ne da dovolj prostora, hiter konec. In po mnenju Sylvie Smith, blogerke na Marriage.com, je ključnega pomena dati nekomu dovolj prostora, da se zaljubi vate.

Torej, če ste vedno prisotni in poskušate preživeti ves svoj čas s svojo simpatijo, je večja verjetnost, da se bo oddaljil/a od vas, ker ste videti preveč razpoložljivi in tako za potencialne partnerje dejansko manj privlačni, ne bolj.


Niste to, kar ste

Psihiater dr. Vinay Saranga v svojem članku '5 načinov, kako odrivamo ljubezen' pravi, da ljudje v razmerju velikokrat dovolijo, da jih strah pred intimnostjo spremeni v tem, kdo so za svojega partnerja. To je oblika odrivanja ljubezni, ker zamolčite, kdo v resnici ste.

Če torej niste to, kar ste in se preveč trudite biti nekdo, za katerega mislite, da bi lahko bil všeč vašemu partnerju, dejansko podzavestno odrivate svojo simpatijo. Morda potencialni partnerji dobijo občutek, da z njimi niste iskreni, in kot večina ljudi se ne morejo zaljubiti v nekoga, ki ga sploh ne poznajo.


Neuspešna komunikacija

Obstajata dva načina, kako lahko napačna komunikacija uniči vaše možnosti z vašo simpatijo: prvi je, če ne pokažete dovolj zanimanja zanj/zanjo; drugič pa z navideznim sporočanjem zanimanja za druge ljudi.

Čeprav se morda zdi težko svoji simpatiji dati vedeti, da kaj čutite do nje/njega, lahko to, da niste dovolj jasni, povzroči, da se počuti negotovo glede vas in vajinega odnosa. In po drugi strani se lahko igranje, da vas je težko dobiti, napačno razume kot zavrnitev.

Nadalje, če se z nekaterimi ljudmi (kot so prijatelji nasprotnega spola) obnašate, kot da ste si zelo blizu, jih lahko vaša simpatija zamenja za romantičnega tekmeca in se popolnoma umakne, razen če s simpatijo ne razčistite stvari.

Kot pravi zakonska in družinska terapevtka Weena Cullins: "Iz mešanih signalov, ki jih sprejemamo, si lahko razlagamo, da se druga oseba ni zares odločila, da vam bo dosledna ali predana. Če se odločite, da je doslednost ali predanost tisto, kar potrebujete, potem se boste lažje odločili, kako naprej v odnosu."

*

Ste ob pregledovanju tega seznama ugotovili, da morda nezavedno odrivate svojo simpatijo? Ne glede na vaš odgovor je navsezadnje dobro, da poskusite biti bolj odkriti in iskreni z ljubljeno osebo o tem, kaj čutite, še posebej, če sumite, da čuti isto kot vi, a se obotavlja, da bi kaj storila v tej smeri.

Slavni psiholog Carl Jung je dejal: "Dokler se ne naučimo nezavednega ozavestiti, bo to usmerjalo vaše življenje in temu boste rekli usoda."

Morda vam bo poznavanje teh pogostih napak tudi pomagalo, da nehate sabotirati svoje možnosti za romanco in namesto tega v svoje življenje povabite več ljubezni.

(Povzeto po psych2go)

Sorodni članki:
Ljubezen in njen pomen v svetu

Ključne besede: ljubezen simpatija partnerji potencialni partnerji navezovanje stikov komunikacija psihologija odnosov medosebni odnosi ljubljene osebe parčkanje valentinovo zaljubljenost Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nič ne bo delovalo, če ti ne boš deloval.

Maya Angelou