23. aprila praznujemo Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. aprila praznujemo Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23.04.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Na Svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznujejo knjige ter vsi, ki jih obudijo k življenju - pisatelji, ilustratorji, založniki, knjigarne, knjižnice in nenazadnje - bralci.


Kratka zgodovina


23. april kot Svetovni dan knjige uradno praznujemo od leta 1995. Sicer pa so 23. april za dan knjige določili že prodajalci knjig iz Katalonije leta 1923. Na ta datum je namreč umrl pisec Miguel de Cervantes, avtor Don Kihota. Na 23. april se je leta 1616 poslovil tudi William Shakespeare, zato je UNESCO 23. april posvetil knjigam in njihovim avtorjem.

Svetovni dan knjige obeležuje milijone ljudi v več kot 100 državah. Na ta dan po knjigarnah, knjižnicah, muzejih, šolah in v drugih ustanovah in podjetjih potekajo številni knjižni dogodki za promocijo branja.


Branje knjig je pomembno

Dan knjige je posvečen promociji branja in opominjanju, kako pomembno je branje za človeški razvoj. K branju je pomembno spodbuditi tudi otroke in mladostnike, predvsem jim branje približati na način, da bodo v knjigah našli veselje in priložnost za odkrivanje novih domišljijskih svetov. Že Albert Einstein je poudarjal pomembnost branja pri otrocih in predvsem pomembnost vzgajanja ter ohranjanja domišljije z branjem knjig. "Če želite, da bodo otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bodo še bolj pametni, jim preberite še več pravljic." Kot je dejal pisatelj Neil Gaiman so knjige prav tako pomembna vez s preteklostjo - obstajajo zgodbe, starejše kot človeštvo, ki so dolgo nazaj preživele čas v katerem so nastale in še danes živijo v knjigah.


Založništvo v Sloveniji

Na slovenskem knjižnem prostoru se je leta 2016 po podatkih Narodne Univerzitetne Knjižnice z izdajanjem knjig ukvarjalo 1300 založnikov in samozaložnikov. Še 2009 je bilo založnikov in samozaložnikov več - 1755. V zadnjih letih se je po podatkih NUK zmanjšalo tudi število izdanih knjig in brošur. V letu 2009 je izšlo 6953 knjig oz. brošur, 2016 pa 'le še' 4930. Statistični podatki potrjujejo vztrajen trend postopnega upadanja na področju založništva knjižnih del v Sloveniji. Statistika slovenske knjižne produkcije med leti 2009 in 2016 je na voljo tukaj.


Ključne besede: Svetovni dan knjige založništvo branje promocija branja knjigarna spletna knjigarna knjigotrštvo pisatelji avtorske pravice 23. april Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najmočnejši človek na svetu je tisti, ki je največkrat sam.

Henrik Ibsen