30. obletnica teleskopa Hubble v Zemljini orbiti

30. obletnica teleskopa Hubble v Zemljini orbiti

25.04.2020 | Avtor: B. O.

Slavni teleskop Hubble že 30 let v Zemljini orbiti raziskuje vesolje. Znanstvenikom je teleskop omogočil vpogled v globino vesolja, ki si je do tedaj niso morali niti predstavljati.

KAJ JE HUBBLE

Hubble je astronomski teleskop, astronomsko orodje, ki se nahaja v naši orbiti. Gre za vesoljsko plovilo, ki ga upravljajo z Zemlje.

Prvič je idejo o teleskopu v vesolju izrazil Lyman Spitzer leta 1946. V 70ih letih prejšnjega stoletja je NASA v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo ESA pričela z načrti za ta projekt.

Ime je teleskop dobil po Edwinu Powellu Hubblu (1889-1953), enemu izmed velikih pionirjev moderne astronomije.

Teleskop so prvotno nameravali lansirati leta 1986, vendar se je tega leta zgodila tragična nesreča vesoljskega plovila Challenger, zato se je lansiranje teleskopa v vesolje zgodilo štiri leta kasneje.

Ta čas so morali teleskop Hubble hraniti v sterilnem prostoru, ga napajati in čistiti z dušikom.

24. aprila 1990 so teleskop Hubble končno poslali vesolje. V vesolje ga je ponesel raketoplan Discovery.


KAJ SESTAVLJA TELESKOP HUBBLE

Srce Hubbla je 2.4 metre široko zrcalo. Sestavlja ga tudi pet znanstvenih instrumentov, ki zaznavajo celoten optični spekter - od infrardeče, vidne, in vse do ultraviolične svetlobe. Hubble je opremljen s kamerami, spektrografi in občutljivimi senzorji. Hubble napajata dva solarna panela.

Teleskop meri 13.2 metra v dolžino in 4.2 metra v premeru.


ODKRITJA

Teleskop Hubble je v 30 letih prepotoval več milijard kilometrov poti okrog Zemlje. Po Hubblovi zaslugi so znanstveniki določili starost vesolja, ki naj bi bila nekaj manj kot 14 milijard let. Hubble je odigral ključno vlogo tudi pri potrjevanju teorije, da se vesolje širi.

Teleskop je v 30 letih na Zemljo poslal osupljive posnetke vesolja, tudi fotografije supernov, mogočnih eksplozij, ki nastanejo ob smrti zvezd.

Ena najbolj prepoznavnih fotografij, je fotografija Carine Nebule, velikanskega medzvezdnega oblaka prahu.

Astronomi so s pomočjo Hubbla objavili več kot 15.500 znanstvenih člankov. Tudi zato Hubble velja za enega najbolj uspešnih znanstvenih instrumentov, ki je bil kadarkoli zgrajen.

Ključne besede: teleskop Hubble NASA Evropska vesoljska agencija raziskovanje vesolja vesolje astronomija znanost Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.

(George Bernard Shaw)