31. oktobra praznujemo dan reformacije ali rojstvo slovenskega knjižnega jezika

31. oktobra praznujemo dan reformacije ali rojstvo slovenskega knjižnega jezika

30.10.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

V Sloveniji je dan reformacije dela prost dan. Na ta praznik se spomnimo Primoža Trubarja, ki je Slovencem prinesel prvPrimož Trubar, lesorez, neznani umetniko knjigo v slovenskem jeziku.


Kratko o reformaciji

Reformacija je bila vsesplošno gibanje s ciljem preurediti rimskokatoliško Cerkev, katerega idejni vodja je bil nemški katoliški duhovnik Martin Luther, ki je ustanovil novo luteransko Cerkev.


31. oktober

Dan reformacije praznujemo 31. oktobra, ker naj bi na ta dan, leta 1517, Martin Luther na vrata cerkve Vseh svetih v Wittenbergu nabil 95 tez, v katerih je zapisal svoje kritike do rimskokatoliške Cerkve in z njimi zahteval reformo le-te. 95 tez so nato prevedli iz latinščine v nemščino in jih v dveh mesecih razširili po vsej Evropi. Dogodek naj bi bil povod za reformacijo, ki je temeljito spremenila Evropo.

Luther je med drugim zahteval, da Cerkev omogoči branje Biblije v maternem jeziku vsakega vernika. Ker je Cerkev njegove zahteve zavrnila, je ustanovil luteransko Cerkev, ki je organizirana po njegovih 95ih tezah. Za potrebe svoje maše je napisal Veliki katekizem nato pa še Mali katekizem, namenjen vernikom.

Luthrova zahteva po prevajanju Biblije v materne jezike, je vplivala na razvoj evropske književnosti. Reformacija je pomembno obdobje, v katerem smo dobili prve slovenske knjige in z njimi se je rodil slovenski knjižni jezik.


Reformacija in prva slovenska knjiga

Oče prve slovenske knjige je Primož Trubar. Prva slovenska knjiga je Katekizem, ki je skupaj z Abecednikom izšla v letu 1550. Abecednik je bil namenjen učenju branja in osnovnih molitev, nekakšna pomoč za branje Katekizma.Ključne besede: dan reformacije reformacija slovenska književnost Martin Luther Primož Trubar slovenski jezik, Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsak nov začetek pride iz konca nekega drugega začetka.

Seneka