5 razlogov, zakaj bi morali tudi pozimi spiti dovolj vode

5 razlogov, zakaj bi morali tudi pozimi spiti dovolj vode

02.12.2019 | Avtor: B. O.
"Dehidracija pozimi ni tako očitna kot poleti. Redno pitje vode pozimi, nam bo vrnilo energijo in nas obvarovalo pred marsikaterim virusom."

O pomembnosti pitja vode v poletnem času ni potrebno povedati veliko, saj nas že žeja sama spodbudi, da popijemo vodo, ko imamo občutek dehidracije. Pozimi pa se telo zaradi občutka mraza na žejo odziva drugače, in pogosto se skoraj ne zavedamo, da nismo ničesar spili več ur. Zato je pitje vode tudi pozimi zelo pomembno, in tukaj je 5 razlogov, ki vas bodo spodbudili, da v zimskih mesecih ne boste pozabili na hidracijo vašega telesa.


1. Z vodo proti zimski dehidraciji

V zimskem času je naše telo zavito v več plasti toplih oblačil. Zadržujemo se v suhih, ogrevanih prostorih, kar pomeni, da smo izpostavljeni suhemu zraku, ki je posledica umetnega ogrevanja. Zaradi tega pride do zimske dehidracije, ki pa jo je težko opaziti, saj se naše telo ne poti, žeja ni izrazita kakor poleti, poleg tega nas tudi zebe. Pozimi namreč naše telo vlago izgublja na drugačne načine.

Ne pozabite na to, da kljub temu, da niste žejni, ne pomeni, da je vaše telo hidrirano.


2. Voda proti suhi zimski koži

Pozimi zaradi suhega zraka in centralnega ogrevanja najbolj trpi naša koža. Suh zrak in prevelike temperaturne razlike med notranjim in zunanjim prostorom oslabijo kožo, ki postane suha in razpokana. Voda je ključnega pomena za ohranjanje kožnih celic polnih in hidriranih, kar zmanjšuje tveganje, da bi se pojavilo luščenje. Redno pitje vode skozi zimo bo našo kožo ohranjalo hidrirano in koža bo ohranila zdrav sijaj.


3. Voda za več energije

Dehidracija slabo vpliva na splošno počutje. Pojavi se občutek utrujenosti, ali pa želja po pitju kave, ki bi pomagala preprečiti popoldansko utrujenost. Ravno dehidracija je glavni vzrok običajne dnevne utrujenosti. S pitjem vode in hidracijo telesa, bodo naše telesne funkcije delovale učinkovito in pravilno, mi pa se bomo počutili bolj energični in budni.


4. Z vodo proti odvečni zimski teži

Naša telesa si zaradi temačnih dni in slabega vremena zaželijo dodatne tolažbe - pogosto se to kaže v povečani želji po mastni in kalorični hrani. Preden boste želeli poseči po nezdravi hrani, spijte kozarec vode, ki bo povzročil navidezno sitost in bo zavrl potrebo po prigrizku. Tako se boste lažje uprli skušnjavi.


5. Voda pomaga pri zaščiti imunskega sistema

Virusi, ki se pozimi prenašajo po zraku, našemu imunskemu sistemu predstavljajo velik izziv. Dehidracija poveča dovzetnost za viruse, saj oslabi branilce imunskega sistema. Pomanjkanje vode izsuši sluznico v naših pljučih in sinusnih prehodih, kar lahko zmanjša njihovo odpornost proti okužbam. Pitje vode blagodejno vpliva na sluznico našega grla ob prehladih, saj navlažena sluznica ni dražeča.Redno pitje vode pozimi, nam bo vrnilo energijo in nas obvarovalo pred marsikaterim virusom.


Fotografija: Kresnik.eu


Priporočljivo branjeKljučne besede: voda dehidracija zima ogrevanje zdravje dobro počutje Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost ni narejena za kogarkoli, a je hkrati za vse.

Piet Mondrian