Abdulrazak Gurnah je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za literaturo

Abdulrazak Gurnah je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za literaturo

08.10.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Prejemnik letošnje Nobelove nagrade za literaturo je na Zanzibarju rojeni tanzanijski avtor Abdulrazak Gurnah. "Nagrajen je za svoj brezkompromisni uvid v (post)kolonializem in vprašanje migrantov, je sporočila švedska akademija."

Gurnah sicer velja za enega največjih živečih afriških pisateljev, sedaj pa je širšo prepoznavnost prejel po zaslugi te prestižne nagrade.

Gurnah je do sedaj napisal deset romanov. V svojih delih se večinoma ukvarja z vprašanji postkolonializma, ter osebne zgodbe prepleta s političnim ozadjem.

Njegova najbolj znana romana sta Raj (1994) in Ob morju (2001), oba sta bila med drugim nominirana za razne knjižne nagrade.

Bilo je takšno presenečenje, da sem moral počakati na uradno razglasitev, da sem dojel. - Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah (1948) je bil rojen na Zanzibarju, kot mladenič pa je azil poiskal v Veliki Britaniji, kjer živi še danes kot upokojeni profesor Univerze Kent v Canterburyju.

Ključne besede: Nobelova nagrada književnost literatura Abdulrazak Gurnah knjige roman Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Bolje je, da ti spodleti v izvirnosti, kot da uspeš s kopiranjem.

Herman Melville