Alarmantno taljenje arktičnega ledu v zadnjih treh desetletjih

Alarmantno taljenje arktičnega ledu v zadnjih treh desetletjih

28.09.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Peter Wadhams
svoje znanstveno življenje posveča preučevanju ledenega plašča na naši Zemlji. V 30 letih opazovanja je bil priča nepredstavljivim spremembam.

Še leta 1970 je arktični led ob septembrskih meritvah prekrival 8 milijonov kvadratnih kilometrov. Danes, v mesecu septembru, pokriva le še približno 3.4 milijone kvadratnih kilometrov in se vsako desetletje zmanjša za 13%. V 30 letih se je led stanjšal za 40 %, zemljevid sveta pa je s tem spremenil barvo na skrajnem severu in skrajnem jugu.

Julij 2016 je bil po podatkih, ki jih je objavila NASA najtoplejši mesec v zgodovini merjenja. Segrevanje občutijo po celem svetu, najbolj skoncentrirano segrevanje je ravno na Severnem in Južnem polu, zato Wadhams ocenjuje, da bomo kmalu imeli vsakoletna nekajmesečna obdobja brez arktičnega ledu.

Neizogibna posledica, kot opozarja, bo sprostitev velikih količin toplogrednih plinov, ki bodo povzročili še hitrejše segrevanje.

Na videz zanimiva naravna sprememba, ki se dogaja daleč proč od človeka, je v resnici katastrofa za človeštvo, še opozarja. Ustvarili smo ocean, kjer je bila nekoč ledena odeja. Krivdo za drastično preoblikovanje planeta pripisuje človeku.

Medtem ko Evropa s povprečnimi temperaturami tega fenomena še ni občutila, je 500 milijonov ljudi na Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki ter JV Aziji občutilo rekordno visoke temperature; Kitajska, Indija in ZDA so imele daljše vročinske vale in najhujše poplave v zadnjih desetletjih.

Peter Wadhams zahteva, da se globalno poišče način, kako odstraniti karbon iz ozračja. Hkrati pa nasprotuje geoinženiringu - načrtnemu spreminjanju vremena in vremenskih vzorcev.

Wadhams opozarja, da geoinženiring ni rešitev. Edina rešitev je takojšnje zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Vir: Guardian
Fotografija: Taljenje arktičnega ledu v mesecu maju 2016; NOAA

Ključne besede: arktični led Arktika ledenik ekologija Peter Wadhams znanost znanstvenik segrevanje toplogredni plini geoinženiring globalno segrevanje katastrofa poplave vročina  Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Vse, kar potrebujete, da zaživite življenje, o katerem sanjate, imate že ta trenutek v sebi."

Barbara De Angelis