Aldous Huxley, človek, ki je posvaril svet

Aldous Huxley, človek, ki je posvaril svet

07.06.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Tehnološki napredek nam je zagotovil zgolj to, da nazadujemo z bolj učinkovitimi sredstvi. - Aldous Huxley"

Aldous Huxley (1894-1963) je bil pisatelj in pesnik, scenarist, mislec, filozof ter vizionar. Izhajal je iz premožne angleške družine. Njegov ded po očetovi strani je bil mislec in biolog, znani naravoslovec Thomas Henry Huxley, ki je pomagal Darwinu pri uveljavljanju njegovega razvojnega nauka. Imel je dva brata, eden je bil biolog, njegov drugi brat pa je bil po poklicu fiziolog.

Navedeni poklici njegovih sorodnikov so pomembni zato, ker nam lahko osvetlijo razmere in dodatna znanja, ki jih je ob druženju s svojimi sorodniki pridobil Aldous Huxley, katerega najbolj odmevno delo je prav gotovo roman Krasni novi svet (Brave New World).

Če vsaj približno spoznamo njegovo družino, sodobnike in čas, v katerem je živel, si lahko ustvarimo delno sliko neke dobe, ki je pripomogla k nastanku romana Krasni novi svet, ki je izšel leta 1932.

V delu Krasni novi svet je avtor predstavil družbo prihodnosti, v kateri postane reproduktivna tehnologija edini sprejemljivi način človekove reprodukcije. Prihodnost človeštva po Huxleyevi teoriji ne bo nič kaj rožnata, nasprotno. Predvidel je umetno vzdrževano razredno družbo, pod popolnim nadzorom totalitarne oblasti. Vse grozote, ki po Huxleyevem mnenju čakajo človeštvo, bo omogočil napredek tehnologije.  Avtor je poudaril, da je ta roman napisal kot svarilo človeštvu pred prihodnostjo.

Huxley je izdal okrog 60 književnih del, od tega 11 romanov, 6 pesniških zbirk, nekaj dram, potopisov in več esejev o filozofiji, umetnosti, sociologiji, religiji in etiki. Živel je v Franciji, Italiji in ZDA.

Dve leti pred njegovo smrtjo je hišo v Hollywoodu, kjer je živel, zajel ogenj. Požar je uničil mnogo gradiva, ki ga je zbral. Umrl je skoraj neopaženo, ravno na dan atentata na predsednika Kennedyja.

Vplival je na številne avtorje, med drugimi na Georga Orwella (1903 – 1950) in njegovi deli: Živalska farma (naslov izvirnika: Animal Farm, London 1945); 1984 (naslov izvirnika: Nineteen Eighty-Four, London 1949). Nekoliko manj znano dejstvo je, da je Aldous Huxley poučeval francoski jezik, eden izmed njegovih učencev pa je bil ravno George Orwell.


Aldous Huxley, Krasni novi svet, Brave new World, portret avtorja, Julia Doria, ilustracije, knjižna ilustracija
Aldous Huxley, portret avtorja, naslikala Julia Doria, 2015, tehnika akril.

Slika predstavlja avtorja v času pisanja njegovega romana Krasni novi svet (1930-1931) in hkrati ponazarja način slikanja slikarjev tistega časa.

Portet je nastal v okviru zbirke desetih ilustracij romana  Krasni novi svet (Brave new World) kot diplomsko delo, z naslovom: 'Ilustracija v leposlovju', na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Ilustracija.


(Članek je bil objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)

Ključne besede: znanstvena fantastika antiutopija distopija Aldous Huxley prihodost človeštva vizija vizionarji pisatelji misleci prihodnost družba pogled skozi čas Krasni novi svet Brave New World Thomas Henry Huxley Charles Darwin  George Orwell  Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezni ne črkuješ, ljubezen čutiš.

A. A. Milne