Alkimist (odlomek)

Alkimist (odlomek)

12.08.2008 | Avtor: Paulo Coelho
"»Nikogar ne poznam, ki bi bil pripravljen prehoditi puščavo le zato, da vidi piramide,« je rekel prodajalec. »Piramide so kup kamenja. Vsak si lahko postavi piramido na svojem dvorišču.« »Nikoli niste sanjali o potovanjih,« mu je odvrnil mladenič in pristopil k novi stranki, ki je pravkar vstopila v trgovino. "

Že mesec dni je mladenič delal pri prodajalcu kristala. To ni bilo delo, ki bi ga resnično veselilo. Prodajalec je cele dneve tičal za pultom in godrnjal. Kar naprej mu je prigovarjal, naj s kristalom ravna kar se da previdno, da ne bo česa polomil.
Mladenič pa je vztrajal. Prodajalec kristala je bil resda godrnjav, a nikakor ni bil nepravičen.

Mladenič je od vsakega prodanega kosa dobil pošten delež in že mu je uspelo dati na stran lep kupček denarja. Prav tisto jutro je izračunal, da bo potreboval eno leto, če bo še naprej tako delal kot doslej, da si s prisluženim denarjem kupi nekaj ovac.

»Kaj, če bi postavila majhno stojnico za kristal?« je mladenič vprašal prodajalca. »Stala bi pred trgovino. Gotovo bi privabljala ljudi, ki hodijo mimo.«
»Nikoli nisem imel stojnice,« mu je odgovoril prodajalec kristala. »Ljudje hodijo mimo in se vanjo zadenejo. Kristal se lahko polomi.«
»Ko sem še hodil po pašnikih, sem vedel, da lahko ovce piči kača. Toda to tveganje je del življenja pastirjev ovac.«

Prodajalec je postregel stranki, ki je želela kupiti tri kristalne vaze. Posel je cvetel bolj kot kadarkoli prej. Bilo je, kot da se je čas zavrtel nazaj, ko je bila strma uličica ena najprivlačnejših znamenitosti Tangerja.

»Prodaja se je zelo povečala,« je rekel mladeniču, ko je stranka odšla. »Z denarjem, ki si ga zdaj zaslužim, živim bolje, ti pa boš hitreje prišel do svojih ovac. Kaj drugega še hočeš od življenja?«
»Treba je slediti znamenjem,« je skoraj nehote odgovoril mladenič in se že pokesal, da je načel ta pogovor. Prodajalec vendar še nikoli srečal nobenega kralja.
»Temu se reče ugodni princip. Začetniška sreča pač. Življenje hoče, da živiš svojo Osebno legendo,« mu je nekoč govoril starec.
Vendar je prodajalec kristala razumel, kaj mu mladenič hoče povedati. Že to, da je sploh prišel v njegovo trgovino, je bilo znamenje. Dnevi so minevali in denar se je kar stekal v blagajno. Prodajalec se ni prav nič kesal, da je mladega Španca vzel v službo, čeprav je mladenič zaslužil več, kot bi bilo treba.
Prodajalec je bil prepričan, da se mu prodaja nikoli več ne bo povečala, in je zato mladeniči obljubil visok delež od zaslužka. Zdaj pa je slutil, da bo mladenič kaj kmalu prišel do svoje črede.
 
»Zakaj pa si hotel k piramidam?« je vprašal mladeniča, da bi ga odvrnil od misli na stojnico.
»Zmeraj so mi o njih govorili,« je odgovoril mladenič, saj mu ni hotel razlagati o svojih sanjah. Njegov zaklad je bil zanj samo še boleč spomin in zato ni rad misli nanj.
»Nikogar ne poznam, ki bi bil pripravljen prehoditi puščavo le zato, da vidi piramide,« je rekel prodajalec.
»Piramide so kup kamenja. Vsak si lahko postavi piramido na svojem dvorišču.«
»Nikoli niste sanjali o potovanjih,« mu je odvrnil mladenič in pristopil k novi stranki, ki je pravkar vstopila v trgovino.

Kratka zgodba iz knjige >>> Več kratkih zgodb

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: alkimija  božje znamenje  Egipt  duša sveta  leposlovje  osebna legenda  Paulo Coelho  romani  Sahara  skriti zakladi Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Grenko sladka mikropoezija
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Edina oseba,katere vedenje lahko nadzorujemo,smo mi sami.

William Glasser