Amero, nova valuta, ki bo odvzela prvo mesto dolarju?

Amero, nova valuta, ki bo odvzela prvo mesto dolarju?

22.02.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Prehod iz dolarja na novo valuto naj bi se zgodil v roku devetih let, kitajski finančniki pa so prepričani, da je ameriški predsednik Barack Obama preveč zaposlen z reševanjem svojega gospodarstva, da bi se lahko osredotočil na spremembe. Zadnji rok za zamenjavo valut naj bi bil leta 2018. "

Britanski Independent poroča, da naj bi pri trgovanju z nafto ameriški dolar zamenjala košarica valut, ki bi jo sestavljali japonski jen, kitajski juan, evro, zlato in nova, združena skupna valuta zalivskih držav, med katerimi so Savdska Arabija, Kuvajt in Katar. V članku so zapisali, da bi lahko bila prehodna valuta za odmik od dolarja zlato.

Avtor članka se sklicuje na vire pri bančnih krogih iz zalivskih držav Kitajske in Hongkonga, ki so mu potrdili, da je bilo sestankov med najvišjimi predstavniki finančnih ministrstev in centralnih bank Rusije, Kitajske, Japonske in Brazilije o tem že kar nekaj. Poleg tega je prepričan, da novica pojasnjuje vse višje cene zlata v zadnjem času.

ZDA bodo skušale preprečiti načrte

Američani naj bi se zavedali tovrstnih načrtov in sestankov, do podrobnosti pa se še niso dokopali. Kljub temu so odločeni, da se bodo bojevali proti načrtom, ki bi lahko spodkopali moč dolarja. Nekdanji kitajski odposlanec za Bližnji vzhod Sun Bigan je povedal, da bi uvedba nove valute lahko poglobila razdore med Kitajsko in ZDA glede vpliva na Bližnjem vzhodu. "Če se bo to res zgodilo, so dvostranski spori skoraj neizogibni," je še povedal Sun in dodal, da se je na Bližnjem vzhodu skoraj nemogoče izogniti bitki za premoč zaradi energetskih interesov in varnosti.

Zaton ameriške gospodarske moči, ki je delno tudi posledica svetovne gospodarske krize, je napovedal tudi predsednik Svetovne banke Robert Zoellick. "Ena največjih zapuščin tokratne krize bo zagotovo sprememba v moči med gospodarskimi silami," je povedal Zoellick.

Kitajska steguje svoje lovke na Bližnjem vzhodu

Ktajska naj bi bila najbolj zagreta za nov projekt, veliko navdušenja pa sta pokazali tudi Brazilija in Indija. Kitajska namreč uvozi 60 odstotkov nafte, predvsem z Bližnjega vzhoda in iz Rusije, ima pa tudi koncesije za proizvodnjo nafte v Iraku. Poleg tega ima Peking od leta 2008 osem milijard dolarjev vreden dogovor z Iranom za razvoj naftne rafinerije ter naftne dogovore s Sirijo in Libijo. Kitajska na Bližnji vzhod izvozi številne produkte, vse od atomobilov pa do hrane, oblek in celo punčk.

Ameriška moč upada

Vse od sporazuma v Bretton Woodsu, ki je po drugi svetovni vojni postavil temelje sodobnega mednarodnega finančnega sistema, se je moral svet spopadati z ameriško nadvlado in hegemonijo dolarja kot prve svetovne valute. Kitajci so prepričani celo, da so Američani prepričali Britance, naj ne sprejmejo evra, da bi tako podaljšali dominacijo svoje valute, a napovedujejo, da je obdobja dolarja konec.

Prehod iz dolarja na novo valuto naj bi se zgodil v roku devetih let, kitajski finančniki pa so prepričani, da je ameriški predsednik Barack Obama preveč zaposlen z reševanjem svojega gospodarstva, da bi se lahko osredotočil na spremembe. Zadnji rok za zamenjavo valut naj bi bil leta 2018. "Ti načrti bodo spremenili naravo mednarodnih finančnih transakcij," je napovedal kitajski bančnik in dodal, da morajo biti ZDA in Velika Britanija zelo zaskrbljeni.

Se nam obeta ponovitev zgodovine?

Znak, da se morda resnično pripravlja velika sprememba, je tudi ta, da je Iran prejšnji mesec napovedal, da bo svoje devizne rezerve raje hranil v evrih kot v dolarjih. Bančniki pa se seveda spominjajo, kaj se je zgodilo nazadnje, ko je proizvajalec nafte z Bližnjega vzhoda svoje zaloge raje prodal v evrih kot v dolarjih. Le nekaj mesecev po tej potezi Sadama Huseina so ZDA in Velika Britanija napadle Irak.

Vir: B. T., http://www.rtvslo.si/, po Independentu

Svetu se obeta kopija evra

V javnosti se vse pogosteje govori o možni novi svetovni valuti amero. Valuta naj bi prišla v veljavo v prihodnjih letih v državah članicah Severnoameriške proste trgovinske pogodbe (North American Free Trade Agreement oziroma NAFTA ). V to javnosti precej prikrito unijo so včlanjene Združene države Amerike, Mehika in Kanada. Gre za gospodarsko združenje držav, ki pa ima v prihodnost širše načrte. Severnoameriško združenje ima poleg gospodarskega sodelovanja težnje še po ekonomskem in monetarnem sodelovanju. V svetovni ekonomiji pa najbolj odmeva prav monetarno sodelovanje držav NAFTA. Z novo denarno politiko bi v vseh državah sporazuma začela veljati nova valuta. Ta valuta, imenovana amero je širši množici bila prvič predstavljena v dokumentarnem filmu Duh časa (Zeitgeist: The movie; Peter Joseph; 2007), do tedaj pa se v javnosti o njej ni govorilo.

Priprave na prevzem amera

Steve Previs s finančnega podjetja Jefferies International je eden od mnogih finančnih strokovnjakov, ki opozarjajo da ZDA načrtno znižujejo vrednost Ameriškega dolarja, da bi njegovo vrednost (primerjano z evrom) izenačili Ameriškemu pesu oz. Kanadskemu dolarju. Amero naj bi bil rešilna bilka Amerike, ko bo dolar na robu hiperinflacije in bo njen zunanji dolg enostavno prevelik za odplačilo. Večina Ameriškega zunanjega dolga pa je prav dolg Kitajski. Slednja je po poročanju spletne strani liveleak.com prejela vnaprejšnji paket amerov v vrednosti 800 milijard dolarjev. Poroštveni denar za dolg Kitajski bi se ob vzpostavitvi monetarne unije ZDA, Mehike in Kanade enakopravno razdelil med 3 države. Nova valuta v vrednosti 800 milijard dolarjev pa bi se ob sodelovanju skupne monetarne politike držav razdelila na vse 3 države, Amerika pa bi s tem prenesla večji del svojega dolga na Kanado in Mehiko.

Pomen nove valute za svetovno gospodarstvo

Preklic zlata kot podlago za kritje Ameriških dolarjev se je v zgodovini že pokazala kot razvrednotenje denarja, amero pa bi podobno zgodbo samo še ponovil. Banke bi lahko »novi denar« izdajale brez kakršnega koli kritja valute v ozadju. S finančno stabilizacijske vidika je formiranje večjih valutnih povezav primerno, saj je v primeru gospodarskih šokov boljše varovalo. Uvedba nove valute pa bi za trgovinske tokove v mednarodnem kontekstu vplivala pozitivno če upoštevamo da izrazita in pogosta devizno-tečajna nihanja zavirajo dinamičnost izvozno-uvoznih tokov.

Vir:  http://www.finance.si/blog/10/801 avtor: T. Podgrajšek

Več > http://en.wikipedia.org/wiki/North_American_currency_union

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Dolar Amero valute svetovna valuta zlato gospodarstvo Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Svet nas neprestano objema.

Jože Urbanija