Angleški slovar Oxford bo obogaten z nekaj novimi besedami iz zbirke knjig Harry Potter

Angleški slovar Oxford bo obogaten z nekaj novimi besedami iz zbirke knjig Harry Potter

19.04.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Uredniki zgodovinskega angleškega slovarja Oxford želijo v slovar dodati nekaj novih besed avtorice J. K. Rowling, ki so zapisane v zbirki Harry Potter.  Besede, ki imajo možnost objave v znamenitem slovarju, morajo biti v uporabi vsaj 10 let.

Založba Oxford University Press ima za svoje urednike pripravljeno široko podatkovno bazo, v kateri kar tri milijarde novih besed čaka na morebitno objavo v uradnem angleškem slovarju Oxford. Zgodovinski angleški slovar že več kot 1000 let beleži angleške besede in njihove pomene.

Po poročanju BBC, želijo uredniki v slovar dodati nekaj novih besed avtorice J. K. Rowling. Že leta 2002 se je v slovar Oxford uvrstila beseda 'muggle', ki v knjigah o Harryju Potterju označuje ne-čarobno osebo.

Ker so knjige Harry Potter objavljene že več kot 10 let, bodo nekatere besede postale del slovarja. V ožji izbor so se po poročanju BBC uvrstile angleške besede 'quidditch' (čarovniški šport), 'potterhead' (kdor ima rad knjige o Harryju Potterju), 'wrock' (čarovniška rock glasba) ter 'horcrux' (uročeni talisman).

Harry Potter ni edino literarno delo, katerega besede so se uvrstile v slovar Oxford. V njem se nahajajo tudi besede iz Gospodarja prstanov (J. R. R. Tolkien), besede pisatelja Roalda Dahla in tudi besede Shakespeara.

Foto: By Dan (mrpolyonymous on Flickr) - https://www.flickr.com/photos/mrpolyonymous/6953043608, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40571506


Ključne besede: Harry Potter angleški slovar Oxford J. K. Rowling besede etimologija slovarji S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin