BARDO, moč besede in kdo jo ima

BARDO, moč besede in kdo jo ima

08.11.2016 | Avtor: dr. Lucija Mulej

Svoboda izraziti lastno kreativnost je vsekakor kvaliteta, ki ni vedno prisotna. Da bi izrazili sebe, je cilj mnogih ljudi, ki se zavedajo pomena spontane kreacije tako besed kot dejanj. Platonistična misel temelji na avtentičnosti in višjem duhu, ki je sposoben s svobodo govora delati dobre stvari in z besedo ustvarjati, in ne uničevati.

Retorika kot umetnost govorjenja je stara kot človeštvo samo. Besede so orodje, a za premnoge orožje in instrument manipulacij.
Vprašanja. Vsako vprašanje ni smiselno. Rajneesh je učil, da človek občuti lažno svobodo takrat, ko lahko izrazi prav vse, kar se mu mota po glavi. Za mnoge ljudi je svoboda govora ravno to, da povedo vse, kar jim »pade na pamet«, brez refleksije. Svoboda pa ni v tem, da povemo ravno vse, kar se trenutno pojavlja.

Obstajajo nekorektna vprašanja, prav tako pa nekorektno posredovanje informacij.
Poklici, ki se ukvarjajo z besedo, pisano ali izrečeno, so domala vsi. Zanimivo je opazovati, koliko laži in gorja ter nestrpnosti ljudje zapišemo.
Beseda, t.i. bardo besede, je vzhodnjaški princip časti in dostojanstva, po katerem mora posameznik paziti na to, kaj pove in kako le to izpove. Bardo označuje učinek naše besede, ne zgolj materialni, pač pa celostni učinek tako na govorca, ogovorjenega in na celotno komunikacijsko situacijo. Beseda barda je vedno usklajena z bitjo človeka, je vedno resnična. In zaradi tega razloga ima moč ter vpliv. Beseda barda je izrečena na način, ki je skladen s tokom komunikacijske situacije, in nikdar ne žali niti ne lomi. Besedo barda obvladujejo ljudje, ki obvladujejo svoje telo, um in srce. Princip resnice besedi ni tuj, in takšna beseda postane živa in zdravilna.

Kako daleč smo v današnjem času od tega »ideala«? Kakor kdo, a na načelni ravni se stanje izboljšuje.
Medosebni odnos, kjer se rado koga očrni, zmanjša ali zmanipulira njegovo besedo, je prva odskočna deska, kjer lahko pričnemo opazovati pravilnost naše besede, dobrohotnost besednih iger in učinek besede, ki jo izrečemo.

Za bardo besede velja svetopisemski izrek »In beseda je meso postala«, kar pomeni, da beseda človeka, ki živi skladno s kozmosom, deluje enigmatično in brezprizivno. Beseda se ne zgolj izreče, pač pa materializira. Bardo besede pomeni, da naša beseda sledi zakonom, kot so: držanje besede, čistost besede (brez besednih manipulacij), igrivost besede (lahkotnost ubesedovanja, četudi izrekamo težke resnice), iskrenost besede, predvsem pa živost besede, kar pomeni, da s prispodobo ali pa s parafraziranjem dosežemo učinek resnice; kajti resnica je neulovljiva v besedi, zato mojstri učijo z metaforami in kontraprimeri, ki bi jih povprečen Evropejec označil za laži.

Bistveno pri besedni komunikaciji je razumevanje povedanega ter zavedanje o tem, komu govorimo, kar sugerira prilagodljivost govorne situacije in govorca, v kateri se nahaja.

Besede po sebi so brez pomena, pomen besedam dodeli človek, ko komunicira. Besede po sebi so prazne, obliko in polnost jim daje vsak posamezni govorec.

Besede imajo povratni efekt; vse kar je izrečeno, ostaja in se vrača. Z besedo je potrebno ravnati previdno. Beseda ni zgolj zvok, pač pa je energija – beseda je lahko ljubezniva, hladna, zlobna, manipulativna. Beseda lahko zdravi ali uničuje.

Beseda kot vibracija je nezmotljiva, zato bodimo previdni, kako jo uporabljamo (izrabljamo); spomnimo se na čast in dostojanstvo besede in postanimo osveščeni in zavedni načinov, na katere rokujemo s to potencialno močjo, z močjo besede barda.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Lucija Mulej  bardo  beseda  moč besede  kreativnost  ustvarjalnost  retorika  govorjenje  osebnostna rast  komunikacija Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Eno dejanje pusti globlji vtis, kot tisoč besed.

Henrik Ibsen